Prijava

Dzimi, ako se avion krece po traci koja se krece u suprotnom smeru, avion ce da poleti, ne osporavam to. Moje pitanje je: kada kazes da se traka uvek krece istom brzinom kao avion, (ali u suprotnom smeru) - u odnosu na sta to gledas? U medjusobnom odnosu trake i aviona ili u odnosu na tacku u kojoj je avion mirovao? To jest - kako avion IKADA moze da postigne bilo kakvu brzinu u odnosu na spoljnu referencu ako traka ide u nazad istom brzinom kao avion u napred? Avion ce da krene u napred tek onda kada postigne vecu brzinu unapred od brzine trake u nazad. Nema veze da li ide na turbine na krilima, na pogon tockova ili na vlasku magiju. Posto nema prostog nacina na koji ja znam da ovo objasnim, evo komplikovanog:
DA BI AVION KRENUO UNAPRED U ODNOSU NA SPOLJNU REFERENCU, BRZINA AVIONA MORA DA BUDE JEDNAKA OBRNUTOJ BRZINI KRETANJA TRAKE U ODNOSU NA SPOLJNU REFERENCU, PLUS KRETANJU AVIONA UNAPRED U ODNOSU NA SPOLJNU REFERENCU.
Tako da - avion CE da poleti, ali tek kada mu brzina premasi brzinu trake.
Premda, moram da priznam da si ocigledno veci strucnjak za ovo nego ja. Imam osecaj da si ipak u pravu, ali jos necu da priznam. :D
I dalje stojim pri tome da zadatak nije dobro postavljen, t.j. fali informacija koju sam gore naveo.
Avionu, slomicu ti krila! :)))

''Moje pitanje je: kada kazes da se traka uvek krece istom brzinom kao avion, (ali u suprotnom smeru) - u odnosu na sta to gledas? U medjusobnom odnosu trake i aviona ili u odnosu na tacku u kojoj je avion mirovao?''

- U odnosu na okolinu, tj. u odnosu na posmatrača koji posmatra sve to sa strane.

''To jest - kako avion IKADA moze da postigne bilo kakvu brzinu u odnosu na spoljnu referencu ako traka ide u nazad istom brzinom kao avion u napred?''

- Može. Automobil ne bi mogao. Avion može. Uporedi silu potiska motora i silu kojom traka deluje na avion. Ova druga sila je faktički ništavna u odnosu na prvu.

''Nema veze da li ide na turbine na krilima, na pogon tockova ili na vlasku magiju.''

- Ima veze! I to je ključna caka u celom problemu!

''DA BI AVION KRENUO UNAPRED U ODNOSU NA SPOLJNU REFERENCU, BRZINA AVIONA MORA DA BUDE JEDNAKA OBRNUTOJ BRZINI KRETANJA TRAKE U ODNOSU NA SPOLJNU REFERENCU, PLUS KRETANJU AVIONA UNAPRED U ODNOSU NA SPOLJNU REFERENCU.''

- Ne. To opet važi za automobil. Razmisli o sledećem - Kako to da avion stoji u mestu ako je vezan čeličnom sajlom za neki stub ispred njega, a traka je uključena da se kreće unazad? Okreću mu se i točkovi. - To je dokaz da brzina aviona nema veze sa brzinom (i smerom) okretanja točkova. A? A? :)

Aj sad, priznaj da sam u pravu. :D

Uzmi primer koji si dao: da avion stoji vezan sajlom za stub ispred njega, na traci koja se vrti unazad. Sada zamisli da taj avion zeli da pridje k stubu, da oslobodi napetost sajle. Morace da krene unapred brze nego traka unazad, (zato sto kada avion stoji u mestu, brzina mu je ista kao i brzina trake U ODNOSU NA TRAKU, samo u obrnutom smeru). Kada se to desi, brzina aviona je veca od brzine trake. U zadatku stoji da je brzina trake uvek mora da bude jednaka brzini aviona. Zbog toga kazem da zadatak nije pravilno postavljen.

Jeste, ali smo rekli da se računa u odnosu na okolinu, a to je ono što se podrazumeva u postavci.
Znači, poleteće? :)

dzimi mozda sam pogresio,a sto se tice piva ne pijem,maloletan sam:)))...da pitam nastavnika fizike\

Hahahahah Pa zato ti i ne daju da budes moderator! 'Esi ti video gde moderatora da ne pije pivo?

Ja jesam. Sebe svojevremeno. :) pa sam počeo

ja pijem samo crno vino,a ko mi to ne da da budem moderator

Pa jesi se zapitao zašto više nisi mod?
I ja sam prestao da budem mod,jer sam prestao da pijem pivo...prešao sam na pajdo.

Gvozden, ne možeš Vukajliju i Pajdo istovremeno. Uništićeš se potpuno :)

@Dzimi: Pa naravno da ce da poleti ako je u odnosu na posmatraca koji miruje. Ali, to se ne spominje u zadatku, stoga zadatak nije dobro postavljen, pogtovo s obzirom da se u zadatku prica o relativnom kretanju najmanje 2 tela, bez jasno postavljene reference.
Pivo casti Vule, cim postane moderator. Moze? :)))
(Ufff, valjda sam se spas'o)?!?!?!???

Aj, sad si se spas'o, pošto će pivo da časti Vule. :D
Nego, Vule, ma je l' si ti stvarno '95. godište?

da dzimi stvarno,sto ne bi bio,cak sam i fenomen vukajlije-najmladji superstar(dace bog i hall of fame):))))
a sto mislis da ne bi bio 95'o

Ма, бре, размишљао сам нешто како ми је било 95. године, кад си се ти родио. Ееее... то су била времена... Санкције, лудило, свакаква срања, а ми клинци као клинци. Добро је што ниси имао прилике то да доживиш.

Mrzelo me je da citam sve ovo zato izvinite ako je neko ovo vec napisao. Sharky, ako si meduza imas 90% vode u telu, ako si covek onda imas 60%.

Ej što se tiče aviona Vuče je u pravu, ali ljudi fali strujanje vazduha!!! čiji pritisak na zaobljenu površinu krila podiže avion.

Ne opet! :D
Ko kaže da fali strujanje vazduha? :)

ja mislim sledece: pod uslovom da se traka krece konstantnom brzinom, dovodi se u pitanje samo sila potiska motora aviona... takodje mislim da ce se dogoditi sledece: ako avion stoji u mestu, a traka krene unazad, avion ce zajedno sa njom ici u rikverc sve dok ne ukljuci motore. nakon toga tockovi pocinju da se okrecu ali on ce i dalje ici u nazad sve dok potisak ne bude dovoljan da avion prvo stane na traci, dok se tockovi okrecu, a onda kad potisam bude dovoljan krenuce napred... meni je to nekako logicno kad zamislim situaciju... :)