Najlaksi nacin da utvrdite kakva je neko osoba

1. Проверено и најефикасније је напасти особу, исцимати је са неколико латентних увреда - мој начин. До сад сам непогрешиво процењивала, али то је само за брзинске контакте, кад немате баш много времена за анализу, а и насилно је. Исто тако, изјављивање кретенских изјава, и што рече Џими - црни хумор. Додала бих и помињање религије, беде, друштвено неприхватљивих ствари. У суштини - провоцирање. А много је битнија реакција после, него реакција у датом тренутку, у афекту. Како ће после тога гледати на вас, то је кључно.

Друга ствар - фаца. По фаци се непогрешиво препознају неке особине, ко уме.

2. Ако су про-скаб, онда су пичке, ако су анти-скаб, кул су. :)

http://www.pbfcomics.com/archive_b/PBF020-Skub.gif

3. Jedini način za otkrivanje nečijeg karaktera je provedeno vreme sa tom osobom. Svi ostali pokazatelji, a pogotovo ovi koje si naveo, mogu biti samo PRVI UTISAK o nekome.
    Pravi profajler postaješ samo pomoću iskustva i nikako drukčije.

Ово потписујем.

У више наврата сам се уверио колико је пуно времена потребно да исправно оцениш особу. Пар година сам имао скроз добро мишљење о некоме, а онда се за неколико месеци све то изобртало више пута. Иначе сам јако стидљив по природи и при првом контакту јако слабо говорим. Тек када ме неко задобије могу да му се отворим. Многи су стекли погрешно мишљење о мени на основу првог контакта. Веран сам слушалац и трудим се да не причам осим ако за тим немам преке потребе (осим кад сам пијан). Други, који су са мном провели више времена, куну се у мене. Такође, трудим се да избегавам надмене особе, оне који, као што неко рече, избацују себе у први план, и људе који форсирају причу и препричавање догађаја, углавном глупих и бесмислених, а много их је око мене у задње време.

Већ горе споменух, много сам грешака правио у процењивању људи, тако да сам се латио тог посла. Једноставно, доброг човека осетиш, а време ти само то потврди.

4. NMF, da mi ti nisi neki davno izgubljeni brat blizanac? :) Ovo sto si napisao za sebe, kao da si mene opisivao. :D

5. Пуфна, не'ам појма. Знам само да ми се ћале швалерисао по целој бившој Југи. :Д

6. Е, ако неко зна где могу да нађем онлајн књиге о френологији, нека јави.

7. Šteta što nisam ranije video temu... rado bih se uključio.
    Ovako, citiraću, onu narodnu: ne poznaješ čoveka, dok ne pojedeš džak soli sa njim!
    Ovo je sve, samo upoznavanje na nekom, malo dubljem nivou.

I da... Svi ste vi sad kao neki stručnjaci, koliko vas je, a šta ako naletite na još nekog stručnjaka manipulatora, i on reši da vas podjeßava, šaljući vam neke lažne sgnale!?
    Da li bi ste se zaista oslonili na vašu ''moć'' procenjivanja, i na prvo upoznavanje ''procenili'' čoveka kakav je!?
    Mislite o tome, pa se opet vratite na onu narodnu...
    Nisu naši stari bili, ništa manje inteligentni nego mi!

PS.

Покори се, сужњу, и ради свој посао!

Ovo mi je ulepšalo jutro. moraću da zapamtim, i da upotrebim u prigodnoj situaciji!

8. I da... Svi ste vi sad kao neki stručnjaci, koliko vas je, a šta ako naletite na još nekog stručnjaka manipulatora, i on reši da vas podjeßava, šaljući vam neke lažne sgnale!?
    Da li bi ste se zaista oslonili na vašu ''moć'' procenjivanja, i na prvo upoznavanje ''procenili'' čoveka kakav je!?
    Mislite o tome, pa se opet vratite na onu narodnu...
    Nisu naši stari bili, ništa manje inteligentni nego mi!

Podrazumeva se da svakome koga zelim da analiziram najpre saopstim "E, a sada strogo obrati paznju sta govoris i kako gestikuliras, jerbo cu te psihoanalizirati".
    Niko nije rekao da se covek moze upoznati za par minuta, ali nekad prosto nemas 50 godina pri sebi, pa se moras posluziti nekim metodama procene.
    Sto se tice "strucnjaka manipulatora", cemu ti sluzi vestina procene ako ne umes da prepoznas manipulaciju? A naravno da svaka procena moze biti pogresna, to niko nije osporavao. Ali na kraju krajeva, i prijatelj koga znas 20 godina te moze neprijatno iznenaditi.

9. У суштини - провоцирање.

izvini, ali ako bih upoznala nekog ko bi na prvu loptu bio tako agresivan i provocirao me, stekla bih veoma los utisak o toj osobi, i nikako ne bih zelela da budem prijatelj sa njom, niti bi me mnogo interesovalo kakav ce utisak ta osoba imati o meni...

10. Ja se ne dam isprovocirati. :)) Nego, interesuje me u kojoj situaciji je toliko bitno tako brzo nekog proceniti? Upoznavanje je proces koji traje.
    Ako tek upoznate neku osobu, mozete da steknete pogresan utisak o njoj da je namcor ukoliko je ona u tom trenutku, recimo, neraspolozena, ili da je luckasta, ukoliko je zaljubljena. Ne volim druge da stavljam na testove. A nisam se do sada nikada "opekla". I ovo mogu bez preterivanja da tvrdim. Nemam osecaj ni ocaranosti ni razocaranosti. Sta to ocekujemo od drugih toliko da bi nam brza procena bila vazna? Zivot nas uci da nase predrasude idu samo nama na stetu. Sto se tudjih tice, nije ni to toliko strasno. "Bolje je da nas potcene, nego precene!" :) Eh, zar je brzina ovog vremena zakacila i ovaj segment zivota, ili ja zivim presporo!? Hm...

11. Mylyca je pomesala chat na vukajliji i real life. Naravno da to ne radi i uzivo.
    Sale na tudji racun takodje su dobar nacin da vidite kakav je neko kao osoba - u smislu da li je samoljubiv, koliki mu je ego...i naravno koliko je inteligentan i da li ima smisao za humor. Mnogi ljudi su me razocarali bas time sto nisu kapirali moje najbolje fore, a smejali su se na glupe fore kao ludaci na brasno.
    Takodje i osoba koja zbija sale na svoj racun je retko kad neinteligentna i tasta.

12. Мени је за почетак важна "Иритантна црта". У моменту проценим да ли ме особа иритира, и ако да, нема потребе за даљим проценама.
    У суштини, ако ми особа није одбојна, мени је то довољно, не обраћам толико пажњу на ситнице.
    И мене различити људи доста различито доживљавају, па мислим да не постоји поуздана техника :)

13. Sve zavisi koja se osobina procenjuj. Nevaspitanje/vaspitanje možes da odmah prceniš dok čekaš red na kasi u supermarketu . Bahatost /poštovanje drugi - u saobraćaju . Može neko da ti se u razgovoru danima pretvara da je Majka Tereza , a onda sedneš u kola sa njim i vidiš kako se ponaša prema drugima i sve ti jasno . Ali u osnovi sitnice odaju svakoga od nas kakvi smo .

14. Mylyca je pomesala chat na vukajliji i real life.

:D

15. izvini, ali ako bih upoznala nekog ko bi na prvu loptu bio tako agresivan i provocirao me, stekla bih veoma los utisak o toj osobi, i nikako ne bih zelela da budem prijatelj sa njom, niti bi me mnogo interesovalo kakav ce utisak ta osoba imati o meni...

Па, ко ти тражи да будеш пријатељ? Ја сам навела у којим се ово ситуацијама спроводи. Пријатељ је врло интиман појам који је повезан са љубављу, а љубав је повезана са безусловношћу.
    Као друго, утисак те особе о теби и није битан за тебе, већ је битан за ту особу.

А форе као 'лоше ме проценио' или 'први утисак вара', то је апсолутна глупост. Јер, чим си ти нешто видео у некој особи, значи да то постоји у неком од аспеката те особе. Није толико битно проценити каква је особа, него у којим ситуацијама испољава те квалитете.

Шта ми вреди добрица и племенита особа, као добра и као пријатељ, кад не би имала срца да убије медведа кад ме нападне. У суштини, не треба потискивати ни мане ни врлине безусловно, већ бирати ситуације и људе у којим ће се особине испољити.

16. Mylica je skroz crazy ;)

Vi'š kako se lako utvrdi sve :)

17. Како год да ме процениш, нећеш погрешити :)

Проблем код процењивања је исто што људи неретко мешају појам карактерних црта са реакцијама на околности. Па се на пример неко окарактерише као превише причљив, а уствари само има много да каже на задату тему у датој стиуацији. Али постоје особе које не знају да скрате и о свему причају много, обимно и непотребно.

18. Jebo te, ala ste vi pripremljeni na upoznavanje! Sledeci put kad upoznam nekog odavde, ocekujem da ce da me u'vati za ruku i odvede kod psihijatra. :)
    Meni neko prosto legne kao osoba, a neko ne, i mogu to da budu ljudi najrazlicitijih profila- nemam spisak pravila zasto je to tako.
    Ako zelim da nekog bolje upoznam, moram da priznam da ostavljam rezervu da sam se mozda zajebala, posto, koliko god se trudila da iskreno ulazim u medjuljudske odnose, davno sam izgradila ogradu oko sebe, samim tim bih bila licimur da ocekujem potpunu iskrenost s druge strane, za to mi treba 2 dzaka soli. U nekim dubljim odnosima se neretko zajebem, jer se trudim da sve razumem i nalazim ljudima opravdanja za lose postupke; nije da sam glupa :), ali zlonamernost mi je strana, pa mi treba mnogo vremena da je provalim. A i grozni sam egomanijak, previse se bavim sobom da bih mogla toliko da se bavim drugima. :)

19. Ma kad sednete s nekim da jedete i on/a ne jede na primer rub od hleba, nego ga samo odseče i zajebe, tu nisu čista posla.

Mada stoji, da ljudi mogu 100 godina da žive jedan pored drugog i da se nikad ne upoznaju kakvi su zaista. Jebeš prvi utisak.

Nego doduše stoji i da ima preglupih ljudi koji sve ostavljaju nekom prvom utisku i sličnim stvarima.

20. ovo se najbolje vidi na intervjuima za posao u firmama. ima razradjenih metoda i cuda i cela nauka kako izabrati dobrog radnika koji zna to radi, a sa druge strane isto gomila cuda kako izgledati kao dobar radnik koji zna to da radi. pa ko koga zajebe.
    tako i u zivotu :) prvi utisak je pogled na masku nekog coveka, i ne znaci apsolutno nista. na prvi pogled ces videti kakav je neko (kroz masku) samo ako si znatno inteligentniji i sa vecim iskustvom od te osobe. ali, u 90% slucajeva ces videti kakav je neko kad se opusti, a za to treba vreme (ili ponekad pomaze alkohol)

Rekli o sajtu

Vukajlija, lijek koji je potisnuo iz upotrebe Edronax, Zoloft, Prozac, Aktivin H i ostale antidepresive. Nuspojave su: grčevi u trbušnim mišićima, suzenje očiju, ludački osmjeh i lako se navući na njega.

Psiholog · 20. Februar 2011.