Na pitanje: „Ko je bio Mocart?“ duhoviti posetioci internet sajta Vukajlija, rečnik slenga, odgovaraju: „Svestrana ličnost. Čovek koji je komponovao muziku za Nokiu. Inače, bio je poslastičar i izmislio je Mozzart kugle. A voleo je i da se kladi...“
Danas · 06. Novembar 2008.
"teolozi imaju kurseve filozofije, od antike sve do savremene kako bi mogli da razgovaraju sa studentima filozofije a da ne ispadnu glupi." arogantni filozof koji ne zna ni šta radi na fakultetu
Filozofi su kao Zorana Mihajlović..samo nešto kenjaju a ne pokazuju ništa konkretno
Pa nije sve konkretno? Postoji i ona druga reč, koja isto nešto znači, ali suprotno, a označava takođe nešto što postoji u ljudskom iskustvu... Kako se ono kaže... Eeeeee, jebi ga. Ali setiće se već neko. Ima ta reč, majke mi.
I da, da li si ikad bio religiozan i ima li nešto što je bilo okidač da postaneš militantni ateista?
EDIT: ne shavti ovo podrugljivo iako kad čitam sad ima neki takav prizvuk, pitam skroz otvoreno jer sam uglavnom kao odgovor od ljudi takvih ubjeđenja dobijao "pa ko može da vjeruje u te gluposti" ili "pa shvatio sam brate, razumiješ, kao ono, kapiraš, mislim kao zamisli to".
Bio sam religiozan, i nije bilo nekih posebnih okidača, niti sam militantni ateista. Napisaću detaljnije ovih dana, sad me mrzi.
Ја никад нисам био религиозан. Мало сам се једно време одушевљавао култом аскетизма и патње у хришћанству, док на крају нисам схватио да сам само обична перверзна мазохистичка свиња. Али пошто сам много сазнавао о религијама, из религијских и научних извора, ја сад могу да будем арелигиозан, антирелигиозан никако.
Ne znam, mislim da većina ljudi koja nikad nije bila religiozna, baš iz tog razloga ne razume kako neko može bude "militantni ateista".
Хахаха, брате у Христу Чаче, немој рећи да си милитантни конвертит :)
Од Павла до Савла :)
Nisam konvertit, nekako sam lagano iskliznuo iz kandži religije :) Bio je to jako spor i čudan proces, sa mnogo sumnje i preispitivanja.
Сумњај и сад. Мислим, наравно да хоћеш, али не може се довољно пута нагласити важност тога.
Sumnjam uvek naravno, ali razumno i kritički.
Ajde da malo pričamo o vama.
Sta te je najvise, aj da kazem, odbilo od religije?
Ајд о мени, шта је, оћеш да се бијеш?
Pa ne bih znao tačno. Generalno negiranje prirode, ljudskosti i veličanje samog verovanja. Nekako taj pseudonaučni mindset. Jebem li ga.
EDIT: Obrisao sam komentar i opet postavio, zaključalo temu :)
Ajd ovo trece te i razumem al ova prva dva..
(:
Pa ta odbojnost prema materiji, prirodi, razumu, kritici, negiranje ljudskosti i životinjskog u nama, taj stav da smo loši, grešni, da moramo da budemo spašeni, da nam treba pastir/spasitelj. Veličanje predavanja veri, taj neki robovski mentalitet i tako to. Mislim, nije me to odbilo, nego sam polako sve to vremenom počeo da kapiram i da razumem veru sa distance. Što sam više postajao ateista, to sam više kapirao zašto sam ateista. Čak sam prestao da imam onaj stav "ne možemo da znamo da li postoji bog" i da govorim da sam agnostik, jer mislim da je to pičkast stav apologeta koji neće da priznaju da je izjava "ne možemo da saznamo" potpuno arbitrarna i da su je konstruisali teolozi kao neku foricu kojom uvek mogu da se opravdaju kad gube raspravu.
Ја никад нисам био против религије, јер мислим да је религија манифестација људскости, исто као и митологија, јебени фолклор, прављење оруђа, апстракно размишљање, крвожедност, доброћудност, територијалност и интелектуалност, да не идем даље. Факат да постоји, и у највећој вукојебини, и настала и по истим обрасцима еволуирала свуда где је било људи. То је посебно занимљиво. Ако то није доказ да постоји некакав бог, онда је бар непобитан доказ да постоји у суштини људској нешто што чини да они буду религиозни. Па сад, покушавати да уништиш један сегмент људскости, стар стотинама хиљада година, зарад једног идеолошког конструкта старог пар стотина година, званог напредак, не знам колико је паметно, има их много који су покушавали да униште овај или онај сегмент људскости. Ово само онако површински загребано, да не тупим.
Naravno, ali problem nisu ljudi koji to razumeju kao ti, i koji to posmatraju sa intelektualne strane, kao jedan aspekt sociologije, antropologije, psihologije i biologije, nego to posmatraju kao dogmu i religiju.
Nije prava tema a i kasno je
A nismo brate, realno..svet je divno mesto socijalnog mira, pravde, gde covek coveku ne nanosi zlo i nije spreman da ga ubije ili nanese patnju zbog boje koze, kriske leba ili zadovoljavanja nekih niskih strasti..
A dobro sta sad, ako to i radi to je ono zivotinjsko u njemu, opstanak, prirodna selekcija..
Mislim da si u pocetku napravio gresku sto bi reko Njegos, "od kraja poceo tanjega"
U suštini i jeste, procenat svetske populacije koji radi govnarske stvari koje si naveo je minimalan. Čak i u najsiromašnijim i najsjebanijim državama po Africi i Aziji u najgorem slučaju par procenata radi takve stvari.