Prijava

Mnogi filolozi skočiće na mene, medjutim ova tema može da postane nesto veoma korisno. O čemu se radi. Poznavaoci stranih jezika na ovom forumu pozvani su da se prikljuce da napravimo skice, krokije stranih jezika(ne znam da li nešto slično postoji, ako da dajte link, ako ne tim bolje).

Kroki bi trebalo da izgleda nešto poput: osnovno prošlo, sadašnje i buduće vreme. Promena po licima i neki omanji vokabular(čuo sam da se u današnje vreme dnevno u razgovoru korusti ne više od 200 reči. Znači po nekom defoltu tako je i u inostranstvu).

Kroki bi služio za neku osrednju komunikaciju i sporazumevanje, i neki nizak čitalački nivo. Prvenstveno bi služio za razgovor a manje za čitanje, pisanje može da bude na nekom niskom nivou ili čak i da bude zanemareno.

200 osnovnih reči. neko prosto proslo vreme, sadasnje i buduce. promena po licima. i još neki element ako se setite.
(naravno necemo pisati 200 reči ali bar da stavimo dvadeset onih osnovnih: izvinite, hvala, ne, da, brojeve do 20. , brojevi (100, 1000), hrana, gde je, molim...

Tacno je da cete zvučati kao neki selja koji je sisao sa planine ali komunikacija bi bila uspostavljena, jeste i to da bi vam sagovornik mogao da kaže neku reč koju ne znate ali može se zamoliti da uprosti...

Ovo mi je palo na pamet u Francuskoj kada sam letos tamo boravio, jer ne znam da beknem Francuski(jezik kojeg sam se uplašio kad sam otvorio knjigu za samostalno učenje), a oni ne žele da pričaju engleski, ali ideja se iskristalozovala kad sam cuo onaj podatak o 200 reči.

PS
molim trolove da zaobidju temu :)

PS
molim trolove da zaobidju temu :)

Takođe.

A koja je poenta toga? Si cuo za one tanane prirucnike za konverzaciju?

daj link da vidim

EDIT:

da ne spamujem ispod GM-a

najbolje bi bilo kad bi neko cim ustane poceo da zapisuje sta je ceo dan rekao, sto cu ja i uraditi najkasnije za mesec dana i prema tom zapisu da vidim koje reci najvise koristm, bez kojih ne bi mogao i onda da ih prevedemo.

Ај отвори одма пар празних постова да можеш у њих после да убацујеш речи. Неће нико сад куцати 200 речи одједном. Добра тема.

Link? To se uzima u bilo kojoj knjizari. Mislim nije problem napisati 200 reci, to zaista nije problem, ili neke recenice/sintagme za najosnovniju konverzaciju, ali cemu to? Cak ima za svaki jezik da se izgugla nesto poput common phrases.

а није проблем ни заобићи тему ако вас не занима.

Da li bi neko mogao nešto korisno ovde da napiše. Na primer, tih 200 reči??
Ja sam za! Očekujte osnovne formule na ruskom od mene za par dana!

GM, meni kazes? Izvini sto zelim da razumem poentu, shame on me!

najbolje bi bilo kad bi neko cim ustane poceo da zapisuje sta je ceo dan rekao, sto cu ja i uraditi najkasnije za mesec dana i prema tom zapisu da vidim koje reci najvise koristm, bez kojih ne bi mogao i onda da ih prevedemo.

Одвратићеш многе тако од овога. Боље нек се скупља у постовима кад коме падне на памет, па на крају да се све сабере и пробере. А можеш и да линкујеш у првом посту евентуално касније тај пост у ком би се све скупило, не морају да се отварају постови сада. Него, могли ба да обришемо сада овај спем?

Codexu, ne zelis da mi odgovoris? Ne, jebeno ne trolujem, zaboga. Mogla bih da doprinesem, ali ne vidim poentu, zato zelim neko objasnjenje.

GM, meni kazes? Izvini sto zelim da razumem poentu, shame on me!

Нема потребе да се љутиш. Замисли кад би на свакој теми неко тражио да му се објасни покретање, а ионако је јасно да нас већ има пар заинтересованих.

Izvini, ali ako pitam konkretno i ukazem na nepotrebnost toga valjda je u redu ocekivati da mi momak koji je otvorio temu i objasni zbog cega. Recimo mogla bih da doprinesem nekim ne tako poznatim jezikom. Ali u redu, ne morate, ovde se svako normalno pitanje shvata kao trol, boli me uvo.

Samo vi trolujte, a ja ću da brišem. :)

majo, pa nisam ja dezurni ovde :)

pazi, ako vec ima daj mi objasni, hocu da skoknem do knjizare da vidim o cemu se radi, ako je to ono sto sam ja zamislio onda nista, da se ne mucimo za dz. ako nije da nastavimo dalje.

znaci ne samo koncverzacija, vec i neki nizak citalacki ali i neki niyak nivo pisanja jezika, ako nema dosta pravila i ako ne buni onoga ko uci. ne fraze, mada moze(tipa, Gde je wc.), nego reci koje bi ti kombinovao.

recimo, norveski on bi mogao vlrlo lako da se spakuje u ovaj kroki, on sam je jedna kroki jezik :)

To je to, to je ta ideja, otprilike, majo imas pivo. Ovako nesto ima i na Srpskom?

Није ми јасно око чега се свађамо :) Ја бих баш волео да видим неки кратак увод у неки страни језик на једном месту, а да не морам да га купујем. Није ни проблем некоме ко зна да напише пар речи. Има толко глупљих тема на овом форуму. Ако знаш за неке сајтове, наведи и њих. Свакаквог смећа има на свемрежи. Препоруке су добродошле, бар што се мене тиче.

da slazem se sa GM-om, ovi linkovi su korisni da se vidi odakle da se podje, na kraju moze da ispadne nesto korisno i lepo. :)

Da, ima na srpskom. Okej, uzmite i prepisujte odatle. Pozdrav