![](/assets/vukajlija-8a1b5c1cfaa37915a8b4d51bf02b92cb0e9e1dd235e6e15aa94e201901a8c758.png)
Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!
Biznisblog · 26. Decembar 2007.
Zar mi nismo? Ključ je u vaspitanju i obrazovanju. Ako bismo mi bili tolerantni kladim se da bi i oni popustili. Neko mora popustiti. Ovako postaje nepodnošljivo.
Neminovno? Nije neminovno. Neće biti rata ako se popusti. Ako se oprosti. Ako se počne živeti u slozi. I glupo je Albance zvati šiptarima, a Hrvate ustašama, sa takvim stavom nećemo daleko dogurati.
Veću glupost odavno nisam čuo.
Hm, Hrvat, kako bi mu ja pokazao!
i
Hm, loš čovek, kako bi mu ja pokazao!
Ja ne vidim nikakvu razliku...
Užasno mišljenje. Sve dok postoji takvo mišljenje o Hrvatima u Srbiji i obratno, propali smo. Ja ne razgraničavam belce, Kineze, Hrvate, Afroamerikance, Muslimane, agnostike... razgraničavam samo dobre i loše ljude.
Da, ali koja je razlika? I jedno i drugo je razgraničavanje...
Na individualnom nivou ne cenim nikoga prema nacionalnosti i ne smatram je relevantnom.
Na kolektivnom da. Prosto svi to radimo, ko kaže da nije tako žestoko laže. Stereotipi, generalizacije i sve što uz to ide su nam potrebni za snalaženje i tačka. Pitanje je samo koliko te stereotipe uzimaš zdravo za gotovo, u kojim situacijama i koliko učestalo.
Što se mene tiče, oni nam nisu braća i ne treba da budu. Oni su nas kroz istoriju mnogo puta žestoko iskoristili, mi smo ispali majmuni i ok, ne treba plakati za prosutim mlekom. Samo bi bilo lepo da iz svega toga izvučemo neke pouke. Mislim da bi najbolje bilo da sa njima gajimo neke poslovne odnose, onoliko koliko smo na to prinuđeni pošto smo ipak susedi, nešto tipa kao sa Rumunijom, i ćao-zdravo. Uticati na to da naša manjina tamo bude pristojno tretirana, možda neka saradnja zbog puteva i tih gluposti, ali maksimalno svedena i bez uplitanja emocija i nacionalnih strasti. To mirenje, ponovno bratimljenje i ostale gluposti ništa dobro ne mogu da nam donesu pošto smo magarci. Eto.
Апсолутно се слажем. То братсво и јединство је наметнуто ниоткуд. Хрвате као нацију не волим ни најмање само због другог светског рата. Правим разлику између појединаца и нације. Може неки хрват да буде добар човек колко оће, али ћу га као човек ценити много, али као Хрвата никада. Можда имам искривљен поглед на свет али за мене је то више него исправно. Исто важи и за остале са сличним педигреом.
znači PROLIV!
Ja boga mi i od pre rata. :D
Oni su nas iskoristili da dobiju nezavisnost i teritorije, onda vrebali dobar trenutak da nas se otarase, pokušali nekoliko puta i na kraju nas namazali govnima najstrašnije, još mi ispadosmo najgori. Eto to je suština, treba bre da nas boli kara za njih, šta je bilo bilo je.
Kao što već pomenuh, da mi ovde neko ne bi kenjao, ovo govorim iz grupne perspektive. Individualno protiv Hrvata nemam ništa (osim ako su govna kao pojedinci).
Što bi oni uopšte i bili tema, ima x zanimljivijih naroda...
Hrvati su napravili svoju malu fašističku zemlju uz pomoć Vatikana i zapada i sada mi o njima da tematišemo...smešno je...
Ipak, Šešelj je to najbolje objansijo
Da, ali meni prvo razgraničavanje ne znači ništa. Ne delim ljude po nacionalnoj, rasnoj, verskoj osnovi. Kapiraš?
Meni nisu.
Jesmo magarci, ali ne moramo da to budemo. Kada bi više ljudi imalo mišljenje kao ja (ne bih da hvalim svoje mišljenje, samo navodim primer) bilo bi nam bolje. Veruj mi. Ali, pošto nije tako, to se mora ispraviti. Ne treba gajiti mržnju. Treba težiti ka ljubavi. Treba praštati. Grešili su oni, grešili smo mi, ali vreme je da se ratne sekire zakopaju. Vreme je za mir.
Imaš i te kako iskrivljeno mišljenje. Za mene je Hrvat, Srbin, Albanac samo naziv grupe ljudi koji žive pretežno na istoj teritoriji, i ništa više.
Ako ti je on idol, nemam o čemu da raspravljam sa tobom.
U jebote... Jel' vi shvacate koliko ste skrenuli s teme?
Korleone je napisao u prvom postu da se vidi koga ima u susjedstvu.
Jel' shvacate kakve gluposti su neki ljudi pisali?
Najgore je sto vjerojatno i hoce doci do rata, samo sto ljudi zaboravljaju da je prvi gotov vec ima 18 godina i da od novog rata nece nista pametno proizaci, samo vise stete, kao i u svim ratovima.
A vi sad idete raspravljati tko je kome nanio vise zla i patnje tijekom ratova i u kojem obliku prije koliko vremena. Ako sretnete Hrvata, sudit ce te o covjeku po nacionalnosti, a ne po kvaliteti osobe? To samo pokazuje licimjerstvo. Naravno, ja nikoga ne imenujem niti prozivam ljude makar sam u mnozini pisala, niti govorim da svi imate to misljenje. Nisam ja tu da prozivam. Samo smatram da je misljenje "ne volim Hrvate/Srbe" licimjerstvo i primitivnost.
Jedina sam ovdje iz Hrvatske da sam se javila na ovoj temi dok jos nije otisla u picku materinu, cemu da se i ne bih javila.
dzimi, mislis skoro isti po intezitetu ili po vrsti govneta? ako tvrdis ovo prvo ti mogli bi te optuziti za izdaju
p.s. cuo sam dobru zajebanciju, mozda je ima i na vukajliji, nisam teo da kacim jer sam cuo na ulici, kaze najvece ironije u srpskom i hrvatskom jeziku
Srpski: Domacice idu kuci
Hrvatski: Kucanice idu doma
LG sunce moje,
tko mi te je dirao, reci mi da mu se naševim drage majke :D
Ima svi da pljeskaju kao tuljani!!! :D :D
A, kako sam hvatala beleške? :D :*
Ahahahaha! Draga! :*
Fokicaaa!
Sjedni, pet. :)
Ne dira mene nitko, samo ne volim te nacionalne tenzije. :)
Evo na primer, LG je sasvim ok devojka, bar koliko sam ja mogao da zaključim. Meni je sasvim svejedno koje je nacionalnosti, meni je samo bitno da li je ta osoba dobra ili loša. Da li je čovek ili nečovek. Sve ostalo su samo debilna razgraničavanja.
A šta, ne kontam ti si neki megainformsiani pa na osnovu tako nečega odlučuješ da li ćeš da raspravljaš sa mnom ili ne. Brate, ti sada nas hočeš da ubediš kako je tvoj stav ispravan a šuketaš za medalju, baziraš se na neke humane vrednosti koje u praksu ne piju vode.
Brate mili, ultra mi ide na nerve kada neko tako lupeta, niti sam te pitao da li hoćeš da rapsravljaš sa mnom, niti sam ti se uopšte obratio, nego ti biraš šta ti se sviđa pa o tome pišeš umesto da zastaneš, razmisliš pa sa onda uhvatiš za suštinu...
Tako da je neću da rasparavljam sa tobom jer bi se to svelo na mlaćenje prazne slame, tronogi!
Brate mili, ultra mi ide na nerve kada neko tako lupeta, niti sam te pitao da li hoćeš da rapsravljaš sa mnom, niti sam ti se uopšte obratio, nego ti biraš šta ti se sviđa pa o tome pišeš umesto da zastaneš, razmisliš pa sa onda uhvatiš za suštinu...
Tako da je neću da rasparavljam sa tobom jer bi se to svelo na mlaćenje prazne slame, tronogi!
Doviđenja! Sve najbolje!
Stick to the original subject of the topic:
Moj otac je iz Hrvatske i imam i rodbinu tamo (primorsko-goranski okrug (županija), uglavnom Rijeka i prigrađe Delnica). Takođe imam dosta prijatelja tamo.
bas sam se pitao kako da se javi neki Hrvat nakon sto su iznijeta ovakva misljenja...i da sto se tice Albanaca cini mi se da bi izraz Siptar bi bio ok kad bi oni Srbe zvali Srbcadima...
Ja sam rođen u Osijeku, živeo tamo do 1vog osnovne i onda smo morali napustiti svoj dom i doći da živimo u Srbiju, jer Srbija i ovaj narod su bili tada moj dom. Za nas tamo nije bilo mesta, mogli samo ostati, ali bi postali puka sirotinja i život bi nam se sveo na kurac, kao i što se desilo većini koji su tamo i ostali.