Prijava

A meni nešto Strugacki idu na živce, ne umem da objasnim, nisam uzeo njihovu knjigu u ruke više od deset godina, ali se živo sećam: kad god uzmem, smore me, i ne završim. Imaš li preporuku, da uzmem neku određenu knjigu, da probam ponovo?

Teško je preporučiti nešto od njih dvojice. Najbolje je da kreneš od prvih radova sa tematikom puta u svemir i herojskih uspeha budućih i prošlih kosmonauta. Čisto radi zagrevanja šina :)

Ljudi su pisali mračan i težak SF, već sam gore napisao da ih je malo ko čitao bez preporuke. Nisam ih ni ja već dugo čitao i moraću se vratiti malo na podsećanje.

Kako se sećam bila je jedna zbirka priča ili novela koja je pitkija ali ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da li je njihova ili su oni deo neke veće zbirke.

Ako ces vec da gledas Stalkera, preporucujem ti da pogledas
Tetsuo: The Iron Man
Neces zazaliti.... :D

ko ces vec da gledas Stalkera, preporucujem ti da pogledas
Tetsuo: The Iron Man
Neces zazaliti.... :D

Brate PENDULUME, mislim da si pogrešio. Ovo se ne da porediti.

Tarkovski je vanzemaljac, to treba da znas. Svi filmovi su mu genijalni. Fazon je da ih uglavnom ne kontas, ali ih moras odgledati. Kasnije pogledas kritiku, Zizek je to dobro objasnio, i shvatis da nista nije kako si mislio, ali si shvatio nesto svoje. Po mom misljenju Ogledalo je njegov najludji film, dok je Nostalgija jedini iole normalan.

Sto se Strugackih tice, citao sam nekada nesto od njih, ne sjecam se kako se zove, ali se radilo nesto o tome kako su knjige zabranjene i nesto o nacistima, ne znam tacno. Uglavnom, imao sam utisak kao da sam upao u sred neke price koju i pored sveg truda nisam uspio shvatiti. Mozda se nekada vratim njihovim knjigama, jer vjerovatno tada nisam bio toliko, recicu, "produhovljen", tj. nisam dorastao takvom stivu.

Ako ces vec da gledas Stalkera, preporucujem ti da pogledas
Tetsuo: The Iron Man
Neces zazaliti.... :D

Можда ћу да испаднем чобан који се не разуме у уметност, али, не да сам зажалио, него ми ни данас није јасно зашто сам одгледао и остале делове трилогије.

A Solaris,jel isto od Tarkovskog?
Ocekujem nesto slicno,ali posto je film u svemiru,meni je to sasvim dovoljno uz buksnu...savim dovoljno da mi bude vrh...radnje i ne mora da ima u tom slucaju,a i bolje da je nema.
Verovatno cu vec veceras odgledati...

Гледао сам пре можда пола године "Огледало", ништа, али ни-шта нисам схватио. Као ни људи са којима сам гледао. Нађох сад ову тему и видим ово:

Za mnoge njegove filmove mogla bi da važi ova tvoja konstatacija, na primer za Ogledalo. Toliko je nekomunikativno da to boli. I istovremeno genijalno. Čovek peva pesmu pomoću slika, kadrova. Poezija, lirika, na filmu, gde bi je najmanje očekivao! Nostalgija: isto to, samo zbijeno i malo jasnije. Sad, što je film na svojim samim počecima išao na predmetno-podražavalačku stranu, za to je odgovorna Amerika. Nije da remek-dela nisu nastala i na taj način, ali Tarkovski pokazuje šta bi film (ili šta je film) mogao da bude, rasterećen komercijalnih momenata, okrenut lirskoj dimenziji slike i pokreta.

Питање: Јесу ли му сви филмови овакви, претежно "лирски" или има неке и "епске"? Треба ми нека радња, заплет. Нисам дорастао томе, има много комерцијалнијих и разумљивијих ремек-дела које треба прво да погледам. Мада, ипак имам жељу да га поново гледам, иако ми се чини да ћу се убедачити више него првог пута. Мислим да се никад у животу нисам осећао толико глупим.

Gledaj Nostalgiju, i to jeste teško razumljivo, ali da se skrpiti radnja od prve. Osim toga, genijalan je film (naravno). Ogledalo je težak trip, gledao sam ga kao što bih gledao kaleidoskop, ali opet je i on fantastičan.

Питање: Јесу ли му сви филмови овакви, претежно "лирски" или има неке и "епске"?

koliko se ja razumem u seks, svi su mu takvi filmovi

i meni je prvi susret sa tarkovskim bio jako bizaran, jer sam u potpunosti bio naviknut na klasičan 'američki' film, a tarkovski je neobičan čak i za evropsku školu. posle nekog vremena sam se nakanio opet da ga gledam, nakon bergmana i bresona, i bio mi je neverovatan

Ма иди, огледало је превише трипозно за мој укус. Хоће ли ми неко објаснити зашто убацује сцене левитирања гдје су тотално беспотребне. Tarkovski јеботе :Д

http://www.dodaj.rs/f/0/hF/4Hqva0va/tarkovskywaterfall.jpg
Загледајте се у ово петнаест минута и спознаћете савршено несавршенство човјека.

http://www.dodaj.rs/f/2M/rW/45pNPFM9/tarkovskyman.jpg
Овај човјек не може да похвата одговоре које му пружа бунар. Такође се тиче природе човјека.

Nije ni za moj ukus, ali ima dozu izuzetne genijalnosti.

Bem li ga, kad uzmeš da čitaš neko veoma dugo i hermetično poetsko delo, kladim se da nećeš iz prvog ostvariti najbolji kontakt sa njim. Malarme mi je bio tu na primer. U prvom čitanju je presudna impresija, ispresecana nekolikim asocijacijama i idejama, početak formiranja mreže povezivanja. Onda se vratiš tu i tamo, ili ponovo čitaš sve ili parcijalno, zavisi kakav si čitalac i šta očekuješ od dela. Onda čekaš da vreme prođe, pa mu se vratiš, i tako dalje. Čak i neke od jednostavnijih knjiga čitam više puta, kako se menjam ja, tako se menja moja percepcija, i dopunjava ili menja moj stav o delu. Isto tako sa Tarkovskim. Neke stvari zaista ne znam čemu služe. Ali uzmi na primer Rilkeove "Devinske elegije". Šta reći o tom genijalnom delu? Ja još uvek ne znam, ali mi je muzika za uši i za dušu.

животиње што скачу једна на другу, а не спарују се

:)
Да, слажем се, мада сам негдје читао да је Тарковски био очаран левитирањен и то је разлог зашто је толико форсирао.

Tomdrile, čitao si Unciklopediju, priznaj :)
Evo šta kaže Tarkovski o levitaciji:
http://cinesseur.blogspot.com/2010/10/tarkovsky-on-levitation.html

Јесам, доста је креативна :)

When I imagine a person suspended in mid-air, it pleases me

Лудило! Ето, разлог свих тих левитирајућих сцена :)