Automobilizam

  1. Naši trgovci. Dobar posao.

    Prethodno stanje:
    http://www.autodiler.me/auto_oglasi_auto/155523#
    http://www.dodaj.rs/f/1a/1n/2CDf98yw/qwe1.png

    Sadašnje stanje:
    http://www.autodiler.me/auto_oglasi_auto/174092#
    http://www.dodaj.rs/f/1z/XY/3Z0prj4f/qwe2.png

    I onda hitna prodaja, mnogo ulagano u auto, konstantno garažiran, pa je u ovakvom stanju...

  2. Na koji si model mislio? Da li on ima reduktor i blokadu diferencijala?

    Bilo koji. Naravno da ima reduktor, a cim ukljucis prednju vucu snaga se respodeljuje 50/50 prednja/zadnja osovina tako da ti ne treba blokada (srednjeg) diferencijala jer njega i nema.

    Ta blokada diferencijala buni mnoge ljude, isto kao i diferencijal sa zatvaracem (sper), a i 90 posto novinara seronja koji pisu o tme kod nas nemaju veze kako to radi. Probacu ukratko:

    DIFERENCIJAL primarno sluzi da kompenzuje razliku koja nastaje izmedju putanje spoljasnjeg i unutrasnjeg tocka u krivini, i kad ga rasturis, prilicno je genijalan mehanicki uredjaj, koji prenosi visak snage sa levog na desni tocak u zavisnosti od opterecenja tj. otpora koji taj tocak pruza okretanju. Bez njega bi unutrasnji tocak u krivini proklizavao. Nuspojava (dosta nepozeljna kod terenskih vozila) je da ce diferencijal uvek svu snagu prebaciti na tocak koji ima manje opterecenje, znaci ako upadnete u kanal jednim tockom, uvek ce se vrteti onaj van kanala. Kod putnickih automobila se razlikuju diferencijali kod prednje vuce koji je obicno u sklopu sa menjacem u istoj kutiji i ima manji "napon" tj. sposoban je da brzo prenese deo snage na tocak koji pruza veci otpor, kad je skinut sa auta lako je okretati poluosovine rukom, i diferencijal za zadnju vucu, koji je na zadnjem mostu u posebnom kucistu, i koji ima veci "napon", porebno je da dodje do znacajnijek disbalansa u otporu koji tockovi pruzaju, pa da krene da prenosi snagu na drugi, kada je skinut sa auta, jedva da se poluosovine mogu okrenuti rukom.
    Ovde nastaje i jedna razlika koju mnogi zanemaruju, a to je npr. zasto Golf ide bolje po snegu od ostaih automobila. Delimicno i zbog njegovog diferencijala koji konstrukciono ima veci napon nego npr. Fiat., cak i ako su dimenzije i tip guma i tezina automobila isti.
    E sad terenci...
    Prve konstrukcije su jednostavno imale iste diferencijale i na prednjoj i na zadnjoj osovini. Osnovni pogon je bio pogon nazad, a prednja vuca se ukljucivala po potrebi. Posto se iz napred navedenog vidi da bi prednji i zadnji diferencijal trabalo da se razlikuju za voznju na putu i vece brzine, to nije bilo najsrecnije resenje. Takodje posto su diferencijali ISTI da ne bi bili u disbalansu i gume moraju biti iste (mada to bi trebalo kod svakog terenca, ali ovde MORA). Jeep Willys, Land Rover Series, prvi Land Kruzeri, svi imaju taj sistem. Ako ti crkne jedan diferncijal, a ti vozi na drugi, medjusobno su zamenjljivi sto pojednostavljuje odrzavanje. Normalno, svi oni u menjackoj kutiji imaju reduktor.
    Novije generacije su zadrzale taj sistem uz menje izmene (Pajero, Patrol, Trooper, Samurai). I dalje je osnovna zadnja vuca, ali diferencijali vise nisu isti ni medjusobno zamenljivi, zbog boljeg ponasanja na asfaltu. Tekodje su uvedeni lokomati ili Free wheeling hubs. Kod starih terenaca, iako je prednja vuca iskljucena, prednje poluosovine se bez obzira na to okrecu sa tockovima, samo nisu ukopcane preko diferencijala u menjac, sto oduzima deo snage i povecava potrosnju. Lokomati sluze da se na glavcinama tockova ta veza eliminise, kada je izvesno da se prednja vuca nece koristiti duze vreme. Nisu se bas najbolje pokazali, je pored IZUZETNE osetljivosti na majstore slepce (koji i ne znaju kako to treba da radi i zasto postoji pa ga rasture i izmesaju podloske), a i treba se setiti pa ukljuciti prednju vucu svakih 200-300 km da bi prednji lezajevi imali podmazivanje.
    E onda je uveden srednji diferencijal (Lada Niva, vecina novijih Terenaca). Pogon na sva cetiri tocka je uvek ukljucen, a odnos snage izmedju osovina regulise srednji diferencijal u kucistu menjaca. To u teoriji zvuci super, ali u praksi je veca potrosnja i manja izdrzljivost sklopova. Takvi terenci imaju BLOKADU SREDNJEG DIFERENCIJALA. Znaci kad ga blokiras, dobijes isti pogon kao kad na ovim starijim bez njega, ukljucis pogon na sva cetiri. Zasto? Pa da bi bar jedan tocak na svakoj osovini uvek imao pogon. Bez toga, ako bi npr. upao u kanal sa prednjom osovinom, samo zadnja bi se okretala bezveze.
    E onda imamo i BLOKADE DIFERENCIJALA NA OSOVINI. Jako retke pogotovu na prednjoj, imaju ih Pinzgaueri, noviji Puchovi (Mercedes G) i stariji UAZ-i. One smeju da se koriste samo na kratkim rastojanjima za izvlacenje, prednji tockovi treba da budu ispravljeni, UAZ je imao dve crte na volanu i tabli koje treba da poklopis, ali za pravilnu procenu i primenu tih blokada treba da budes majstor, inace puce ili poluosovina , ili diferencijal, ili mali kardan, ili zglob.

    I naravno imamo elektronske govno-terence koji koriste senzore ABS-a ESP-a i ASR-a u kombinaciji sa vazdusnim ogibljenjem i kompjuterima i kurcima, koji su super da ih gazda provoza po livadi pod snegom, ako nije mnogo strma. Znanje u voznji terenca ne moze da nadomesti nikakva elektronika, nego samo iskustvo, skupo placene greske i praksa. Najbolju tranziciju na terenac prave ljudi koji znaju da voze traktor.

    Ko je sve ovo procitao ki skontao, bice mu interesantno da je stari Audi Quattro imao pravu blokadu srednjeg i zadnjeg diferencijala. Kako je to islo jebemti... Kao tenk.
    I na kraju- diferencijal sa zatvaracem ili sper. To su diferencijali koji imaju ograniceno proklizavanje namerno dodato za trkacku voznju, znaci nijedan tacak nece nikada ostati bez recimo 20 posto obrtnog momenta, mada ide i do 40. Ima ih raznih, i razlicito se zovu, pasuljko, torsen, itd.

    Ko je procitao ovo sve-svaka mu cast, da Bog da kupio terenca, zasluzuje ga.:)

  3. Torazulu, mogu reći da ga vrijedi pročitat'.

    Uglavnom, blokada centralnog diferencijala služi da bi je vozač službene Nive pokidao. Ona omogućava da se svaki točak kreće istom brzinom. Korisno ako se neđe zaglaviš. Zato je rizično (a i teško) skretati dok je blokada centralnoga uključena, pošto se npr u desnoj krivini brže kreću lijevi točkovi. Rijetko kad sam ga koristio dok smo u kući imali Nivu, dovoljno je u sporohodnu da ubačim za moje potrebe.

    Maloprije vidim kod uspona Fijat Bravu, stopira me vozač. Led, a on ne može da izvuče, jer pametnjaković ima zimske gume. Nijesam šćeo da ga šlepam da me ne udari od nazad nizastranu, pa sam mu pomogao da gura...
    Voziš po terenima đe ima snijega i leda, a na pamet ti ne pada da kupiš zimske gume... Razumijem ove primorce, pošto je kod njih asfalt konstanto čist od snijega i leda.
    Ja sam se jednom vratio službenim kolima sa puta, vidim neki kadet se nasuko, a mene Reno još niži. Ja odoh po Golfa, a zaboravio da stavim zimske gume i sa ljetnjim sam jedva 10 centi snijega prelazio (neutabanog, niko nije prije mene prolazio, pošto sa strane đe je utabano nijesam mogao proći od Opela). Još su mi ljetnje bile sa više komorica (dosta slične zimskim). Od toga eksperimenta stalno zimske na ovo vrijeme.

  4. Brate ja sam procitao celu jer me zanima. I kao sto si rekao za traktor ja sam naucio prvo da vozim traktor konkretno imt 533 koji nije imao blokadu diferencijala. Nisam seo za volanom auta dok me nisu nacili da vozim, slusam i radim sa traktorom. Slusao sam price starijih za blokadu pa cim su moji kupili imt 539 koji je imao blokadu ja sam jedva cekao da se zaglavim. I zaglavio sam se i sad ja znam za pricu kad ukljucim blokadu da se samo odglavim kao sto si napisao on tada oba tocka vrti istom snagom i da moram prednje tockove da ispravim i ne smem da ih pomeram. Al prc krenuo on da zanosi i ja cimnuo volan i sve sam sjebo u diferincijalu moji da me ubiju al to sad nije vazno. Popravili prodali posle su uzeli iz fabrike nov 539 evo par puta sam ga vadio na blokadu nista mu nisam sjebo jos ga voze. Ovaj su uzeli sa servom volanom koji je milina za frezovanje. :D
    Zato sam i pitao za reduktor i blokadu jer znam kako oba funkcionisu barem kod traktora.

  5. Uglavnom, blokada centralnog diferencijala služi da bi je vozač službene Nive pokidao. Ona omogućava da se svaki točak kreće istom brzinom.

    Hvala GTD, ali ne omogucava da se SVAKI TOCAK okrece isto, samo da se snaga deli 50/50 izmedju osovina, a tockovi za sebe svaki imaju diferenciju. To mnogi misle, medjutim ako npr. upadnes levom stranom sa oba tocka u kanal, oni ce da stoje, a ova dva van kanala ce da vrte bez obzira sto si blokirao srednji diferencijal. Blokada treba i sme da se ukljuci SAMO PO KLIZAVOM terenu, (sneg, led, blato), isto kao i prednja vuca kod klasicnih terenaca. Inace ako je ukljucis po suvom, ode sve u kurac za kratko vreme.

    konkretno imt 533 koji nije imao blokadu diferencijala

    Kod njega se to simuliralo kocnicama.:)

    Hvala momci, drago mi je da vas to zanima.

  6. Torazulu, bravo, zasluzujes jednu odabranu defku :) Svaka cast na objasnjenju, mada moram da kazem da sam sve ovo znao, jedino nisam znao da se razlikuju diferencijali na prednjoj i zadnjoj osovini, hvala za informaciju.

  7. Torazula a jel znas mozda zasto na pravim terencima nema razdvojenih kocnica kao na traktoru koje imaju mnogo namena i mnogo koriste?

  8. Ovako ima jedna fora ako imate na autu LSD, a svejedno se zaglavite jednim pogonskim tockom na ledu npr, ili nekako ostane u vazduhu. Samo pipnite kocnicu dok dajete gas i to je, tocak sa boljim prijanjanjem ce dobiti 'snagu' i izvuci ce vas. Jer iako LSD konstantno prebacuje snagu s tocka na tocak, u ekstremnim situacijama se ponasa kao standardni otvoren diferencijal.

  9. Koliko me sjećanje služi lada ima 50:50 odnos snaga, sem u krivini i kad osovina proklizava (javljaju se male razlike).
    Isto, mislim da ona pod blokadom vrti i točkove koji su u vazduhu (pri zahtjevnijim terenskim vožnjima, da bi se isčupala).

  10. @Crveni Baron

    Fala:)

    @Ajdontker

    Pa to simuliraju sa ovom elektronikom novi terenci. Znas da sam ja nekad razmisljao da na Nivi napravim sistem sa razvodom kocionog voda u kabini da mogu po zelji da doziram silu kocenja posebnim ventilom ka nekom tocku, ali kad sam malo bolje razmislio mnogo bi bilo tesko kontrolisati cetiri tocka u realnom vremenu, jednostavnije je izaci i podbaciti nesto pod tocak koji proklizava, osim toga, MNOGO bi bilo opasno kad bi posao malo brze, a neki ventil ostao zatvoren, momentalno prevrtanje.

    Ali zato mi je ideja sa ubrizgavanjem vode radila bez greske.

  11. Ništa elektronika, dok sam ne uroniš u blato da povučeš polugu za blokadu špera nisi ni vozio terenca.

  12. http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01243/Iveco1_1243670c.jpg

    Moj ćale kaže da su ovi jako dobri za offroad, vozio ga je po njivama kod Pančeva i to posle kiše kad se umuljavi ona glinovita zemlja i nijednom se nije zaglavio.

  13. Realno, sa ovakvim gumama bi se samo imbecil zaglavio u blatu.

  14. Kolko para je ovaj olroud?

  15. Pre 3 godine je plaćen skoro 9000 eura, uvezen iz Nemačke.
    Uvezen 2011, a auto je 2003. godište

  16. Znači - 3500 do 5000€.

    Oću mijenjam vitaru.

    U opticaju su pare do 6-7000€

    Od auta sam razmatrao:
    -Land rover freelander
    -Audi a6 allroad upravo gorepomenuti
    -Mazda 6

    Ko što gledam biće mazda.

  17. Mazdi 6 je kvačilo skoro 1000 eura, ima problema sa diznama i rđom. Mada su im 1.8 i 2.0 benzinci fenomenalno pouzdani.

  18. Dizne više nisu neki problem (što se cijene tiče), to je jeftino da se zamijeni, 80€ je jedna, 250€ je komplet dizni u Sloveniji a ima ih koliko hoćeš.
    Kod Žeravice reparacije 4 dizne od 250 do 400€ što je opet realno s obzirom da je jedna u prodavnici 400-500-600€ nova.

    A kvačilo komplet je u ovlaštenom servisu oko 500€.
    Ja se ne sjećam da sam na svom autu ikada mijenjao kvačilo. Ikada.

Rekli o sajtu

Na pitanje: „Ko je bio Mocart?“ duhoviti posetioci internet sajta Vukajlija, rečnik slenga, odgovaraju: „Svestrana ličnost. Čovek koji je komponovao muziku za Nokiu. Inače, bio je poslastičar i izmislio je Mozzart kugle. A voleo je i da se kladi...“

Danas · 06. Novembar 2008.