Prijava

Brišem dupe.
Tvoje zanimanje iz snova?

Arheolog.
Kako ti je serotonin?

Loše, kažu doktori da bi trebalo da sam na antidepresivima. Ali valjda ima u organizmu nešto još osim serotonina...
Imal smrti posle života?

Ima sigurno.Sve sto se razlikuje od ovog zivota je smrt.
Sta je smrt?

Za mene, prestanak nade da ću ikad više moći da uživam :)
Šta je život?

Neka tačka ogromne gravitacije daleko ispred mene. Ali baš tačka.
Je li plus veći od minusa?

Mislim da su isti, jer se ponište kad se sretnu.
Šta je jednako?

Pa valjda jedino ono što stoji izmedju stvari koje važe za jednake. Na papiru.
Da li uopšte postoji pola nečega? Ili cetvrtina? ili bilo koji dio?

Kvantitativno postoji bezbroj jednog, kvalitativno sva ta jedna čine manje ili veće skupove koji se zajedno ponašaju drugačije od tog jednog. Zato postoje i trećine i četvrtine i polovine, ali nekog skupa, a jedno je uvek jedno i nema delove. Ali A nikad nije jednako A: ako je identično po kvalitetima, onda se ne nalazi na istom mestu ili istom vremenu, i to se valjda računa. Zato mislim da postoji ceo svemir sa bezbroj potpuno neidentičnih istih stvari.
Hoće li sve to ikada stati?

Staće kad nekome bude neprijatno zbog tog haosa. Znači da.
Ovaj svemir? Ili neki drugi univerzum je sastavljen od bezbroj potpuno neidenticnih stvari?

Ovaj univerzum, jer su međusobno identične samo matematičke apstrakcije i filozofske ideje, a njih nećeš naći nigde. Ništa nije identično sa nečim drugim, jer je sve što postoji kao jedno uvek drugo nečega drugog, koje je opet za sebe jedno, i drugo od nečega drugog. Moj savršeni klon nije ja, jer ja sam ovde, a on tamo npr. Jedan elektron nije isto što i drugi, jer je drugde, makar inače imali potpuno iste osobine.
Može li se sve ponoviti, bezbroj puta, u krug?

Da je moguce neke osobe bi mnogo bolje i neobicnije odgovorili na ovo pitanje, ali se meni svidja.
Moguce je da se sve ponovi ako vjerujemo da postoji beskonacnost. Ne samo da vjerujemo, nego ako postoji beskonacnost. I to sve u smislu predmetnog i opazajnog, dok se matematicke apstrakcije i ideje vec ocito ponavljaju. Da, ali to nije sve.
One su znaci medjusobno identicne i mogu da se ponavljaju bezbroj puta.
Da li je to tako jer nam se samo cini i jer mi nijesmo u mogucnosti da bolje proucimo ista sto nije moguce obuhvatiti culima? Mozda su one neka n dimenzija kojoj vidimo samo korijene. Ili listove.

Па могуће да је тако, можда смо ми тродимензионални еквивалент дводимензионалних бића која ваљак стављен на раван њиховог света могу да виде само као круг... Па би тако и ми кад видимо ваљак видели само његов тродимензионалан пресек са нашом равни у којој гмижемо. Али то никад нећемо сазнати, наравно.
Колико размишљање о ономе што нема директног утицаја на твој живот директно утиче на твој живот?

Utiče onoliko koliko ozbiljno razmišljam o tome. I koliko ozbiljno shvatam.
Uglavnom, ono što ne može direktno da utiče na moj život ni ne utiče kao takvo. Moze da utiče samo razmišljanje o tome, da. Direktno ne utiče mnogo, tek kasnije u nekim sitnicama može da se ispolji. Uglavnom kao korisno, jer te stvari gledam iz daljine i samo ih opipavam, a one nijesu opasne. Voljela bih da vise utiču na moj život ako bi to značilo da ne bih imala vremena da na mene utiču teže stvari, meni bliže.
Imaš li stvarne koristi od filozofskih ideja?

Ako ti je samoizgrađen način gledanja na svet filter kroz koji propuštaš događaje i doživljaje i sudiš o njima i na taj način, a ne ideš samo intuitivno i emocijama, odlično je. Ako voliš, stvar ukusa.
U kojoj se meri služiš lažima?

Uopšteno služimo se lažima svakog trenutka našeg postojanja jer ne možemo spoznati apsolutnu istinu iz prostog razloga jer ne postoji odnosno nismo bića sposobna da je percipiramo u tom obliku. Automatski ono što nije istina je laž tako da je sve ono što znamo laž. Ovo može biti pogrešna indukcija ali mi živimo laž. Čitav život jurimo za apstraktnim pojomvima (parama- koje imaju lažnu vrednost, i srećom koja nema konkretnu vrednost). Kroz život prolazimo zavaravajući se da radimo ono što želimo dok u stvari traćimo vreme na pokušaje shvatanja života samog u pauzama prostog preživljavanja. Tako da - da, služim se lažima da bih preživeo.
Verujete li u intaligentan život van našeg sunčevog sitema ?

Наравно да верујем. Таква ствар напросто мора да постоји негде у свемиру.
Које би ванземаљске расе из теби познатог СФ-а волеолало да будеш припадник?
(ово јеботе ко квиз на Фејсбуку)

S'obzirom na sopstvenu prirodu i ogroman broj rasa jako mi je teško da izaberem. Recimo da bih bio devetoudi - buboliko stvorenjce artura klarka koje govori i uči sve jezike svih rasa svih univerzuma recimo.
Vi ?

Toliko su mi odbojni načini na koje ljudi zamišljaju vanzemaljce da bih voleo da budem jednostavno čovek, neki Džon Smit, rudar u nekom asteroidnom pojasu, koji sticajem okolnosti biva uvučen u neku intergalaktičku igru čiji je ulog sudbina čovečanstva, i naravno, trijumfujem, spasim ljudsku rasu, pa posle ako me se sete, sete me se...
Uoc jor vepon of čojs?

Kakvi kurac vanzemaljci, želio bih pitat Valdea kako je stigao sinoć od busa do kuće jer je sam izlazak iz busa bio jako dramatičan? :)