Samoubistvo

1. Ako je nas dolazak na svet tako trivijalan i ne zavisi od nas samih, onda pak nase bitisanje mozemo determinisati, da li ces ziveti ili umreti ovog trenutka zavisi od tebe samog, ta odredjenost me fascinira. Da li ga treba svojevoljno odrediti samoubistvom ili ga treba pustiti da tece dok ga nesto drugo (bolest,starost ili pak nesto trece) ne okonca, jeste za razmisljanje.

Upravo zbog toga sto je samoubistvo nesto sto preduzimamo mi sami, ne mogu da ga smatram kukavickim cinom.

2. Zaista me mrzi da pročitam sve do sad napisano,oprosite, i baš sam idiot što ću da se raspravljam sad, ali eto...isprovocirana sam

Nije mi jasno zašto mislite da postoji razlika između herojskog i kukavičkog samoubistva? Samoubistvo je samoubistvo!

A ovi stavovi kao što su, neću da se ubijem jer će moji mama i tata i ko zna ko biti sjebani su poprilično, bar po meni, debilni. Da li smo na ovom svetu zbog drugih ili zbog sebe?! Mislim naravno da su ljudi socijalna bića i tako to, ali daj, da se ne ubiješ samo zbog drugih je isto smesno kao i da ziviš samo zbog drugih.
    Sve je stvar izbora. Ako neko odabere da sebi oduzme život i to radi svesno i to je njegova želja...šta da mu radiš...

3. Upravo tako. Smrt je jedan apsolut. I šta si ti onda imaš kao odbranu svog sitnog života protiv jednog APSOLUTA, ej!

Može se to na razne načine posmatrati. Ja smrt doživljavam kao negaciju i kao "Ništa" a ne kao apsolut.

Apsolut nije Smrt, nego Bog.

Bog je vječan, svemoguć, sveznajući, savršeno dobar itd.

Smrt je samo jedno "Ništa" koje nema nikakvu moć u odnosu na Boga. Jer je Hristos vaskrsao! I time svima dao nadu u vječni život.

4. Ljudi su u velikoj zabludi što poistovjećuju ELIMINACIJU sa KONTROLOM.

Kaže se "kontrola rađanja" misli se na kontracepciju i abortus.

Kaže se "kontrola prometa narkotika" misli se na zabranu prometa narkotika.

Kaže se "kontrolisanje i određivanje svog života" misli se na samoubistvo.

Nikakva to kontrola nije, to je samo suzbijanje, negacija, eliminacija.

5. Smrt je samo jedno "Ništa" koje nema nikakvu moć u odnosu na Boga. Jer je Hristos vaskrsao! I time svima dao nadu u vječni život.

Ne bih se složio. Bog kao Biće ima moć nad bivstvujućim, a nad Nebićem nema. Sad reci da nema Nebića, ali baš to što možemo da govorimo o njemu na nešto ukazuje.

E, ali ako si vernik, niko ne može ni očekivati da afirmišeš samoubistvo. A da li će milostivi Bog oprostiti svim tim samoubicama? Neki kažu hoće, neki neće? Šta je sa Japancima? Ako im on bude sudio, biće zajebano. Najbolje da traže izuzeće sudije, hehe...

6. Neam pojma brate, ne volim ovakve teme. Mnogo mi seremo. Bitan je i "gut feeling" . Meni on govori da je samoubistvo nešto loše i da ga nikako ne treba afirmisati i kraj priče.
    Život treba slaviti, a ne smrt. Ono što postoji je mnogo bliže apsolutu nego ono što ne postoji. Dakle egzistencija je bliža apsolutu od smrti. A egzistencija se uvijek nastavlja. I kad neko umre, ima još živih okolo, život ide dalje.

Bog, ako već vjerujemo u njega, ima moć nad svim, i nad bićem i nad ne bićem i nad smrti. Bog može da vaskrsava mrtve, dakle ima i moć nad smrti.

Što se toga da li će oprostiti Japancima tiče, to ne mogu definitivno da tvrdim. Ali koliko ja znam grijesi iz neznanja se praštaju pod uslovom da do tog neznanja nije došlo našom krivicom.

Dakle ako se Japanac, zahvaljujući nekim faktorima van njegove kontrole, nije mogao upoznati sa Hrišćanstvom, i ubio se - vjerovatno će mu biti oprošteno.

Ali mi to nikad ne možemo znati 100%. Zavisi i od toga kakav je taj Japanac bio čovjek prije tog čina.

7. Самоубиство је последња слобода, како рече, чини ми се, Сартр.

Јако ме забрињава чињеница да је затовореницима, на пример, ускраћена та слобода коју иначе имају сви људи.

Ја бих самоубиства поделио у две врсте, према мотиву извршиоца:

1. Самоубиство учињено због психичких сметњи (што је чешће)
    2. Самоубиство учињено услед реалних животних недаћа

Понекад је тешко раздвојити ова два мотива, јер се мешају самим тим што болесни људи имају много правих животних проблема.

Мислим да је за аматерски поглед на овај проблем ова дихотомија коју сам навео боља од ове кукавичлук-проблеми.

Зато што је праг толеранције различит од човека до човека: Неко се убије кад га остави девојка, а некоме погине 5 синова па се не убије.

Зато је свођење овое појаве на пуки кукавичлук или храброст, у овом случају веома неподесно.

8. Svaka čast Čupić. Dobro si rekao.

Slažem se da je bolja ta tvoja dihotomija.

9. A jel znate onog što je pucao sebi u glavu i nije pogodio ni jedan vitalni organ, samo je razneo vilicu sam sebi. Preživeo čovek. Taj ne može ni da se ubije.

10. Jer je Hristos vaskrsao!

HAHAHAHAAHAHAHAHAHA
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAH
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAH... Aaaahhh.

Čemu sam se ono smejao?
    A DA!

Jer je Hristos vaskrsao!

HAHAHAHAAHAHAHAHAHA
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAH
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAH!

Jovičića u "Агапе" da se smejemo.

11. Који ти је Валсинар, шта спемујеш?

12. 1. Самоубиство учињено због психичких сметњи (што је чешће)
    2. Самоубиство учињено услед реалних животних недаћа

Ili kombinacija ova dva. Zar ne?

Јако ме забрињава чињеница да је затовореницима, на пример, ускраћена та слобода коју иначе имају сви људи.

Uslovno receno da. Ali ne smatram tako tesko zameriti se nekome na takvom mestu dovoljno da pozeli da te ubije.

13. Manite se deco sa samoubista... da li se ksvetni????!!!!

14. I mrzi me da editujem- mislim da nije Sartr.

15. Dosadilo prikrivanje, m, Dorin?

16. Није се никад ни прикривао. Само, све мање људе занима васкрсавање, па ти се причинило.

17. Pa ne, prikrivao se malo, nije pisao na forumu sa ovog naloga od kad je registrovan. Zar ne?

18. Ма јес, мало сутра, ја сам још првог пута кад сам видео ник провалио да је он... Него ајде...

19. Ја га приметих пар пута. Мало је стидљивији био, ал било је јасно.

20. Пуфнице, си се запитала можда да није писао зато што постоје и паметније ствари у животу од вукајлије и троловања на истој?

Rekli o sajtu

Na sajtu vukajlija.com definisan je pluskvamfutur I i II , poseban morfološki oblik glagola, kojim se služe političari kada govore o ulasku Srbije u Evropsku uniju.

Kurir · 20. Februar 2011.