Prijava

island recimo, izvoz ribe?

jeste kurac, 5% izvoza islanda je hrana

Kolumbija doduse solidno zaradjuje od prerade poljoprivrednih dobara, Avganistan isto

Jel se računa izvoz prerađenog hmelja?

ma kakvi jos gore nego sto sam mislio. prvo ni jedna jedina polurazvijena drzava nema preko 10% ucesca hrane u gdp (srbija je tu na granici), drugo, vrlo mali broj zemalja ima da ima vecinsku zaradu od izvoza hrane i to su siera leone, somalija, chad i gvineja bisao.

ocemo sadimo vojvodinu da izvozimo maline, tzv crveno zlato ili kako god. pistace i pinjole sto kazes.

ja reko sirotinjska spika, ti sevast i bombas puna usta kako nisam u pravu, al navodite samo primere kao sadis jagode i obogatices se.
tipa imas 100000 drugih boljih nacina, sa manje rizika da se obogatis ako si vec resio.

srecom, nismo gladni kao zemlja. uglavnom, ovo sto vidimo (ovi sto ne zavise od izvoza hrane). vise smo debeli nego gladni.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_sector_composition

oces razvijes zemlju, skoluj narod. sto pismeniji to ce zemlja bude bogatija. jednostavno je.
knjige braco.

i da predupredim razglabanja, naravno da treba podrzavati i stititi svakog ko se uhvati posla da prehranjuje ostale, davati mu sve moguce povlastice i cuvati poljoprivredu od uvoza, jer je jebeno bitno imati tu sigurnost.

ali, daj bre, odavno se vise ne vode ratovi da zauzmes plodne povrsine, nego jure minerali i slicne zajebancije. mislim da je negde oko 1850 ili tako nesto to postalo vise stete od gubitka naroda nego vajde od dobitka zemlje. a danas je 2021.

ceo sibir da imaju rusi u nekom paralelnom univerzumu gde samo pogledas njivu i rodi ti sta zamislis, sadili bi uljanu repicu da prave bio dizel, jer sta ce da rade sa jebenim viskom hrane, skuplje da prevezes negde nego sto ces da dobijes od toga.

ako ste se pitali zasto na jednom mestu bacaju hranu a na drugom gladni ljudi.

holandija jebena, vas primer: 1.6% gdp izvoz hrane i lala. cenim da doprinosi privredi ko izvoz klompi.
eu, 1.6%, usa sa celom svojom teritorijom pod njivama, gmo, industrijalizacija, dzondir, monsanto kurac palac... 0.9%

gledaj perspektivu, uskoro će hrana biti ono što je danas nafta, a "programera" će biti više nego korisnika interneta

ustvari, linearna 100% korelacija - sto veci procenat novca od poljoprivrede (sto veca zavisnost ekonomije od rodne godine, al samo kod tebe da bude rodna a ne kod komsije) to bednija zemlja

ne znam sta raspravljamo ovde? sa jedne strane brojke a sa druge "more treba poljoprivreda ima tu puno ljudi, to gladno"

gledaj perspektivu, uskoro će hrana biti ono što je danas nafta, a "programera" će biti više nego korisnika interneta

ako baziras svoju ekonomiju na premisi da ce uskoro da bude apokalipsa, i prizivas je kako bi kad svi ogladnimo ti malo manje bio gladan, al suknuo im kako si onda ipak bolji od svih njih hahahaha, nisi bas neki dobar izbor za nekog ko bi trebao da ima misljenje o svemu tome.
prizivas jebenu apokalipsu da bi bio bolji od komsije. nikako da probamo da budemo dobri kad je dobro, mi cemo da budemo malo manje losi kad je mnogo lose, i to nam je plan.

jel ok to razmisljanje?

previđaš bitan momenat, ja ne mogu da se bavim it-jem jer nemam pojma kurca o tome, kapiram ja da su to dobre plate i to, ali meni je vizija pakla da me neko primora da buljim u ekran 10 sati dnevno dok mi se šuljevi stvaraju

kakva apokalipsa jebeno, danas u piljarnici šljive 100 dinara grožđe 250

napiši ti kod za kiko grožđa rođače

mislim aj sto je lose, nego je i vrlo rizicno razmisljanje i planiranje na taj nacin. ne mozes od bekap plana da pravis glavnu strategiju, nerazumno razmisljanje

usa sa svojih 0.9% najveći proizvođač piletine, govedine i ćuretine na svetu, tih 0.9% je preko 200 milijardi dolara, šta misliš zašto? zato što su potrebe tercijarnog sektora koji je u americi skoro 2/3 ekonomije enormne

Ni ne treba da bude veći procenat od 10%, samo treba da taj procenat bude u balansu sa svim ostalim što proizvodiš i da se jedno oslanja na drugo, a jebiga Tigar gume smo zamenili kineskim kaučukom pa je više osetno gde curimo, a čime pokušavamo da zakrpimo tu rupu

šta misliš zašto? zato što su potrebe tercijarnog sektora koji je u americi skoro 2/3 ekonomije enormne

hrane samog sebe, kako bi radili nesto drugo. o tome pricam, ok?

ne baziraju ekonomiju na hranjenju eu npr. ili kine. ovo o cemu pricamo valjda. ili pricam turski u picku materinu, jasne stvari, ocigledne pisem ovde.

radiš ono šta znaš... ja sam kurac pojeo što do sada nisam razmišljao na taj način, počeo da se širim više nego što mogu da progutam, pa malo jedan stan, pa nije Grčka more, pa idi tamo vamo, da zaradiš dobru platu... i šta, imaš 28 dana godišnje da osetiš privid slobode, a ustvari si rob robina pičkin dim... imaš kintu, vrati se u svoju kutiju i bulji u ekran opet jer nemaš pametnija posla...

radis u avganistanu covece... isto si govno ili gospoda ko i ja sto sam.