Podijeli sa Vukajlijašima

1. ЈСО опколио Бујановац, лололо.

2. Iako je prošlo 20 godina od početka rata na prostoru BiH, ja još uvek ne znam zašto je i kako je to tačno počelo. Možete me nazvati neimačem pojma domaće istorije i možda ste delimično u pravu, ali sa svojih 25 godina, od kojih sam poslednjih 20 provela slušajući o tom famoznom ratu, nisam čula informacije koje bi mi objasnile sledeće:

1. Zašto je počeo?
    2. Ako se vodio na prostoru BiH otkud u priči onda Hrvati?
    3. Ako su sa jedne strane bili Srbi, da li to znači da su Srbi ratovali i protiv Hrvata i protiv muslimana?
    4. Da li su muslimani i Hrvati bili na istoj strani (koja god to strana bila) i da li su možda delovali zajedno?
    5. Kako smo dođavola došli do toga da su svi, nekadašnji sunarodnici i komšije, kivni na samo jedan narod tj Srbe?

Dakle, posle 20 godina slušanja o tome, meni ove (možete se složiti GLAVNE?) stvari uopšte nisu jasne. Znam, mogu da izguglam, da se raspitam i da saznam. Iskreno, nisam sigurna da želim da znam, meni iz ove perspektive ne znači mnogo.
    Samo sam htela da podelim sa Vukajlijašima, kao što veli tema.

EDIT: Ne pozivam na razjašnjenje i ne pokrećem diskusiju na temu "a la devedesete", samo konstatujem.

Jesi igrala nekad meksiko? Kartaška igra za tri igrača u kojoj se skupljaju poeni pa jedan zove koliko će da osvoji, a ostala dvojica se uortače da ga spreče u tome i time ga obore. U sledećem krugu zove neki drugi, a ortaci su ostala dvojica. E, to ti je kratak siže rata na Balkanu...

3. Jesi igrala nekad meksiko? Kartaška igra za tri igrača u kojoj se skupljaju poeni pa jedan zove koliko će da osvoji, a ostala dvojica se uortače da ga spreče u tome i time ga obore. U sledećem krugu zove neki drugi, a ortaci su ostala dvojica. E, to ti je kratak siže rata na Balkanu...

Slično objašnjenje sam ja dobio od zeta iz Modriče koji je ceo rat proveo na liniji kod rodnog grada. Manje-više svi su ratovali protiv svih.

4. Ima jedna situacija, kad su se borili Hrvati protiv muslimana, i nisu im mogli ništa, zvali Srbe, došli Srbi tenkovima, krenuli na muslimane, a Hrvati sede pored puta i kako prolaze tenkovi, ovi viču: "Naprijed braćo četnici!". Eto... to je za mene prava parada rata 90ih :)

5. 1. Zašto je počeo?
    3. Ako su sa jedne strane bili Srbi, da li to znači da su Srbi ratovali i protiv Hrvata i protiv muslimana?
    4. Da li su muslimani i Hrvati bili na istoj strani (koja god to strana bila) i da li su možda delovali zajedno?
    5. Kako smo dođavola došli do toga da su svi, nekadašnji sunarodnici i komšije, kivni na samo jedan narod tj Srbe?

1. Isus sad da siđe i da ga pitaš to on bi te samo blijedo pogledao i odmahnuo rukom.

2. Mnoooooogo ih je u kršu Hercegovine. I smatraju da im je Hrvatska domovina. I oni su htjeli da se pripoje Hrvackoj ko i dan-danas što žele. Osjetili su se 'ugroženim' u onom kršu pa su htjeli malo da se i oni šire, što da ne. Ostalo je istorija.

3. Sa jedne strane Srbi, sa druge vještačka nacija 'Bošnjaci', sa treće Hrvati. Svi protiv svakoga. U zavisnosti od potreba.

4. Donekle. Na nekim teritorijama jesu, na nekim nisu. U zavisnosti od potreba. I trenutnih finansija. Plate Hrvati Srbima tadašnjih milion maraka da Srbi ispale 20 granata na balije, ostave pola para i fratra kao zalog. Kad Srbi ispale, Hrvati donesu drugu polovinu para i Srbi im vrate fratra.
    Kud ćeš dalje od toga da su se u jednom momentu muslimani podijelili između sebe na Alijine i na Babine (babo Fikret Abdić). Babini su bili u tzv. AP Zapadna Bosna, nisu priznavali vlast u Sarajevu od 1993. godine. Ni dan danas se ne vole. Oni što su bili za Babu se i danas smatraju izdajnicima. Neki dan (prije par mjeseci) se pobiše pod mojim prozorom dva starija Muslimana

5. Isus sad da siđe i da ga pitaš to on bi te samo blijedo pogledao.

6. Газимудо, одговорила Озана.

http://ask.fm/Rexisback/answer/22260852744

7. Iako je prošlo 20 godina od početka rata na prostoru BiH, ja još uvek ne znam zašto je i kako je to tačno počelo. Možete me nazvati neimačem pojma domaće istorije i možda ste delimično u pravu, ali sa svojih 25 godina, od kojih sam poslednjih 20 provela slušajući o tom famoznom ratu, nisam čula informacije koje bi mi objasnile sledeće:
    1. Zašto je počeo?

Скочимиш је управу већину, ал да не прође нешто о Босни без мене.
    1. Да скупиш Исуса, Буду, Алаха и Сатану и да их питаш који им је курац ово требало буљили би у тебе.
    2. Има Хрвата доле у Херцеговини, ја мислим да је и дан данас Мостар Хрватски град. А имало их и горе у Посавини.
    3. Ратовало се са ким стигнеш, некад је било тих савеза између некад су се убијали у тим савезима стално.
    4. Понекад да, понекад не. Све је зависило од ситуације тренутне и циљева.
    5. Јопет да питаш Исуса, Алаха, Буду и Ђавола не би знали, али би зато тадашњи политичари све знали. Ми имали великосрпску илузију, они се увукли у дупе европи па нас карали и тако.
    Елем, коначно након 20 година се поставило питање страдања Срба у рату па су и Муслимани почели да се хапсе. 20 година однос ухапшених Срба и Муслимана за рат је 1000:1, као да смо само ми ратовали :) јбг! супермени, шта ћеш :)

8. Стивен
    Газимудо, одговорила Озана.

http://ask.fm/Rexisback/answer/22260852744

Buahahhaha, gde nadje Bijeljinu :D A i dalje mi nije jasno cemu zmija sluzi.. Meni lici ko da se zakacila za neku ogradu a onda otrgla i pobegla.

I samo ovo u vezi rata devedestih.

1. Poceo je jer su zapadne sile imale plan da nas uzmu pod svoje, jer je lakse manipulisati manjim drzavama ponaosob nego velikom odjednom (prica o lomljenju snopa pruca, i lomljenju jednog po jednog).
    Veliki deo para za rat dosao je upravo iz SAD, koje su kasnije postavljanjem svojih ljudi na neke pozicije prakticno upravljale drzavama na prostoru bivse SFRJ.

To vam je jedina istina zasto je rat poceo. Ovo ostalo , ko je koga ubio, kojih zrtava je vise, ko je proterao koga su klasicne medijske manipulacije kako bi se kod vecine stanovnistva probudila mrznja prema onoj drugoj strani, i tako ostvario plan otcepljenja.
    Verujem da svi znate za snimak kad srpska i hrvatska televizija prenose jedan te isti dogadjaj, istim recima, samo su zamenili ulogu krivca. Znaci potpuno ista vest, svi isti atributi, samo sto jedni kazu "srbi zlocinci pobili..." a drugi "hrvati zlocinci pobili..."

9. Одушевљен сам креативношћу и спознајом нових псовки и клетви.

Ukradena zastava 128 u Beogradu (... dramaticni oglas "raspamecenog"
    vlasnika,
    -Što ne uze onu Vektru ili onog BMW-a od narko-dilera iz ulaza do moga?
    Kako li je samo upali, kad ja verglam po 10 minuta?
    Jel' ti crkla guma, k'o meni pre 2 dana?
    Jesi li uključio grejanje kroz haubu, jer se sajla pokidala?
    Dokle si stigao sa one 3 litre u rezervoaru...
    nadam se do prve bandere, ruka ti se osušila!
    Jel' te zaustavio saobraćajac, što nemaš prednji desni žmigavac,
    nek ti polomi noge pendrekom!
    Jesi se nasluš'o muzike na onom jadnom produvalom zvučniku,
    a kaseta se baš duuuuuuuuugo vrti zimi, mozak ti kroz uši iscureo!
    Cigaru upali na auspuh, majki ti ga spalim, pošto nema upaljača, k...a mi se
    napušiš!!!
    Ispod desnog sedišta imaš dugme kojim možeš da prespojiš bobinu,
    da da ti je ne bi ukrali... ukrali ti leš dabogda!
    Kad pada kiša, ti stavi rukavice, jer se skida ono crno * oko volana,
    crna te voda izbacila!
    Pazi da ti ne polome brisače! Imaš stare, potrošene (rezervne) u gepeku.
    Kočnicu pritisni dvaput brzo ili jednom, al' do daske,
    iako bi ja želeo da ne zakočiš na vreme pred grotlom pakla i
    da tamo goriš dok ti 128 demona čereči iznutricu do kraja večnosti!
    Što li me, bre, mrzelo da stavim jastuće sa iglama i udicama na
    vozačevo sedište, bar bih poštedeo svet tvog prokletog poroda, živ se ucrv'o!
    Stiće tebe kletva najstrašnija, gde pokrade poštena čoveka, kugom ti se seme zatrovalo, dabogda krv piš'o! Đavoli ti pamet isisali, a sa glavom fudbal igrali!
    Mater ti se parila s veprom, pa da posere još jednog takvog istog ko što si ti.

p.s.
    Ako neko vidi krem Zastavu 128, registracije BG 192-523, neka je polije benzinom i
    zapali!!!!

10. Брао торима. хД

11. http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=01&dd=18&nav_category=206&nav_id=678494

Па добро, ја разумем и њега и њу, ал' не разумем да је ово легално. Лажни брак за право држављанство, то је превара, за ово би се мени лежало у творза рођаче.

12. Baš čitao jutros i čudim se kako je moguće da neko izjavi tako nešto i da je to legalno. U Americi ima da rodiš mečku od provera da li je pravi brak ili iz interesa a kod nas lik daje izjavu da je ženi zbog keša i kaže da mu se riba ne ljuti lolo

13. Ја бих се одмах оженио овако.
    Јебига енеми, постоји она забрана да не може рецимо снаја да се уда за свекра и то, али знам гомилу случајева где се муж и жена разведу, онда се она уда за његовог оца, зато што је она незапослена, а он девизни пензионер и кад рикне имаће право на 70% његове пензије. То ми некако још горе од овог, јер се јебе и наша економија тако. Наравно, чиле ће да рикне за 10-15 дина, онда се опет уда за свог правог мужа и ћао-здраво.

Rekli o sajtu

Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.

Politika · 31. Januar 2011.