Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!
Biznisblog · 26. Decembar 2007.
mnogo su napumpane cene kvadrata.do pre koju godinu si mogao za nekih soma evra naci kvadrat u ns.sada ispod 1400 nema.posebno za manje gajbe.inace,gajbe su suplje.pravljene od ploca sa nekom krs izolacijom.neki bolji domacin ima bolji svinjac sazidan nego neko sto ima stan.zidovi od papira.i ne bi verovali koliko se brzo razgrabe.posebno ako je blizu centra.proradi taj seljacki mentalitet,pa se trpaju u centar.zgrade na novom naselju,limanima i jos poneka stara vrede,ovo ostalo je kurac od ovce.bez ikakvog preterivanja.novom sadu su jebali kevu tim zgradama.ciganjski grad.
jos su se investitori dosetili da parking mesto valjaju za 4-5 soma evra.i to brzo ode.najvise para zgrnuo dodik.porusice gradsku kucu ako se njemu digne da tu sagradi zgradu.
p.s. ovo za 1400 evra je neka prosecna gajba na nekoj prosecnoj lokaciji.
Ma pere se lova od svega i svacega, zato je skocila cena kvadrata. Sve pokupovale tetke, tece, strine i surnjaje. Kur moj ovo grade Arapi, pranje love. Tata Branko, bata Andrej i ta ekipa.
cek cek
milorad dodik gradi po NS?
jasno je to meni sve,nego vise razmisljam o imbecilnosti ljudi koji dizu kredite da bi kupili suplje sranje od stana.
dodik poslednjih godina ubedljivo najjaci "investitor" u ns.ono boljih lokacija sto je ostalo,sve on pokupio.zato i drka na vucica u svakoj prilici.
ja sam vidjao zgrade kojima pregradni zid izmedju stanova je supalj...znaci ko izmedju dve sobe....
pomeraju granice investitori, na kraju ce biti normalno da ni nema zidova, i da budu zajednicka kupatila, a cene kvadrata bice jos vece
sto je najgore,verujem da ce biti tako.kada isrcu sve lokacije po centru,onda ce izmedju zgrada da zidaju zgardu od metar sirine na sto spartova.jedan wc poljski u prizemlju na sve.kvadrat 7 soma evra.najveca luksuzna gajba ima 9 kvadrata i prostire se na 4 sprata.
najjace mi je sto je neki investitor na fasadu stavio ime svoje firme.posle godinu dana se sva slova oljustila.deluje kao da je iz pripjata zgrada.sjajna samopromocija.
al bukvalno nije daleko od istine, jednostavno ce postaviti kao standard neku nebulozu....ko sto se svuda desava....
tipa, dodjes da gledas stan i kao, a zasto su sobe pregradjene samo zavesama?
investitor: pa to tako svuda sad se radi...niko vise ne stavlja zidove...
doooobroooooo, svuda se radi, a dal je to normalno?
ili znate sad je standard da se stanovi predaju u sivoj fazi, tj cela zgrada, pa onda stanari neka zavrse kako oni zele...a cena naravno ista
kod vas je to u srbiji postalo gore nego ovdje kod nas u BL recimo.
plus sto investitori ne grade gajbu od svoje kinte,vec od unapred prodatih stanova.mozda na pocetku neku sitnu kintu ulete,ali pola stanova je prodato kada se temelj iskopa.ustvari ne vidis sta kupujes,nego neki projekat.i satro se dogovoris da ti stave neke malo bolje stvari.posle to ne dobijes,ali si srecan sto uopste imas gajbu jer je kasnila izgradnja 2 godine.
u pezosu ima jedna zgrada i dan danas nije zavrsena vise od 70%, ljudi zive vec 10 god u njoj, ovaj zapalio kad je prodao sve stanove
Dosta stvari koje pricate nisu bas takve, a za dosta stvari mi je neverovatno da se cudite.
Prvo zmaj koji se cudi za dodika, a jos iz banja luke, sad ce jos da se cudi kako ne zna da je integral ing. firma koja je zvanicno na ime dodikovog kuma, ili za firme brata andreja, ili brata predraga, i slicno. mrzi me da pisem nasiroko.
A i ovo da su sve novogradnje krs i sl. Bukvalno je koliko para toliko muzike, i to moze da nije tako u random selendri gde imas mozda 2-3 firme koje rade sledecu zgradu kad prodaju ovu, i sl. al u bgd imas bas sve sto hoces. Od kondominijuma, i luks stanova, do jednoiposobnih u kaludjerici.
Kada se kupuje u izgradnji stan, imas uslov banke da mora da bude jedno 80% zavrsenih radova da bi pustili pare. Ako placas u kesu, kupujes te stanove jer je jeftinije. U rgz mozes mnogo jednostavnije da resis promenu kvadrature u odnosu na upisanu, prenos vlasnistva i sl. vracanje pdva i te stvari.
Veci problem su urbanisticki planovi koji se ne postuju, prenamene zemljista, odstupanja u odnosu zelenilo:zgrade, sto komunalna infrastruktura ne moze da izdrzi tu gustinu gradnje i sl.
Fan fekt, stanogradnja u bgd je i zvanicno najprofitabilnija delatnost, a ovaj kvartal u odnosu na isti prosle godine je imao rast od 40%. Do kraja 2021. se procenjuje da ce Bgd imati duplo vise kvadrata trznih centara nego ove godine. Potraznja nadmasuje trenutne mogucnosti za izgradnju, ponajvise zbog manjka majstora. Sve vise ima stranaca na nasim baustelama, kao sto nasi idu u njemacku. To je jedan od razloga sto je uvedeno onaj satro mini sengen (koji se ne moze tako zvati jer u sengen zoni nema nikakve granice al ae). I onda Albanci su fizikalci recimo na jugu autoputevi sto se radi. Bauvesen recimo ima pun kurac random pakistanaca ili odakle sve ne.
Problem manjka radne snage nije samo kod nas, Hrvati recimo brisu kvote za uvoz radne snage, i sl.
nisam stvarno znao da ima tako velike gradjevinske poduhvate u srbiji.
i sta sad hoces da kazes? da zgrade nisu kao da su od kartona?
pa jbt zgrada u beogradu na vodi de kvadrat kosta ko u parizu izgleda kao da sam ja zidao....msm ako tu nije sve pod konac jasno ti je nasta onda lici na drugim mestima
koliko treba onda dati po kvadratu da bi bilo dao sam para ocu tu i tu muziku?
neka da kazem prosecna lokacija,a da je zgrada ok.
Nije sirotinjska spika ali pre bih kupio stan u vojnom soliteru nego u novogradnji
Nisam nigde pominjao beograd na vodi. Nisam bio u njihovim zgradama i necu da pricam napamet. Ono sto znam jeste da je tamo najvaznije jeste brzina, da se sto pre zavrsava. To kako je prekidac okrenut je najmanje bitno ako mene pitas. Iako i sam mislim da je fusereno debelo.
Ne mogu da znam kakvi su zidovi, znam da je moguce jedino pregradni zidovi da budu kao od kartona sto ti kazes, konstruktivni ili masivni zidovi svakako ne mogu biti, narocito ne za objekte te spratnosti, ili tog korisnog opterecenja.
Sam beograd na vodi ima mnogo problema, i tek ce imati. Da ostavim po strani to da li se izvlace pare, zavrce drzava, peru pare, da l se ucenjuju ljudi da moraju da kupe tu stan i sl. Ima problem sa zemljistem, ima problem sa samom gradnjom, imace problem sa saobracajem, sa odrzavanjem, i tako dalje.
Ja sam vise mislio na to da moze da se nadje kvalitetna gradnja u bgd, manje sam se fokusirao na bgd na vodi, cak ne pamtim kad sam i prosao tuda, obicno idem preko brankovog. Ali isto tako postoje objekti koji se rade po svetskim standardima, i po pitanju kvaliteta, i brzine gradnje, opreme koju koriste i sl.
I za ovo ima resenje, mozes da procesljas komplet investitora pre kupovine stana, i da skontas da ako je neko uradio 15 zgrada, uvek sve ispostovao i sl. ili mu je ovo druga zgrada a ima 7 tuzbi, kasnjenja, krivicne prijave, blokadu racuna i sl. pa da znas da l da kupujes.
Carl cox, kao sto je jedan covek na beobuildu i napisao u nastavku one diskusije, u Beogradu ne postoji luks gradnja i takozvani luks stanovi, sve je to tezak fuseraj i prodavanje magle. Postoje dobri stanovi, luks nikako
Bio sam u bnv u onoj stepenastoj zgradi, imaju neke zajednicke terase za bleju sto je jedino ok, mozes da napravis tu zurku za rodj npr. Bilo je kasno pa se nije moglo do teretane i tog nekog bazena ili koji je vec kurac. Pregradni zid u stanu je kao od papira i majstori su savetovali coveku da ne kaci tv u spavacoj sobi ?!
Pogled iz ovog stana gde sam bio je ok, ali burazeru kad dune kosava moze da te zuzne sa one terase u Savu dok si reko piksla. Bar sam ja takav utisak stekao sa 9. sprata ja msm
Ovo je cisto sto se tice stanova.
Inace, ceo taj kraj si lepo opisao i to ce biti jedan do sada nevidjeni vasar na ovim prostorima
Posto nemamo temu geopolitika:
https://i.imgur.com/D5pmvWn.jpg
Kakve ljudske uštve su ovi ih Hong Konga. Dabogda ih samleli kinezi. Kakve pičke jebo te kruh
Ok, pregradni zid moguce da je takav, "kao da je od kartona", to sam i rekao gore. To su gipsani zidovi, umesto opekarskih. Kao sto sam isto rekao gore, gipsani pregradni zidovi se triput brze rade, a njima je vreme najbitniji faktor.
To za terase se slazem, na tim visinama najopustenije cuje fijukanje vetra i kad je lagan vetric, a tek kad je dune je gadno. To je vec neka druga prica.
Generalno sam samo hteo da kazem da nigde u Bg ne postoji luks gradnja