Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).
Skodin blog · 04. Septembar 2010.
nisam, ali sam regrutovan za ŠRO Zemunik, to mi bila životna želja, a otišao u Mostar pa sam svašta pametno naučio i odustao od Vojne akademije :)
Ма знам и ја, слушам код куће свако мало, матори завршио чувену ШРО "Моша Пијаде" Билећа, био други у класи по оцјенама, послије до мајора догурао. Читао сам на интернету сад о овом новом школовању резервиста, али рекох да видим ако неко има неко искуство да подијели, не би било лоше.
U Bileći su svojevremeno govorili "Ko ne valja na obuci ide u prekomandu u Mostar ili Brčko" - bilo je pola godine vojničke obuke, doguraš do najvišeg vojničkog čina (mlađi vodnik), a onda te unaprede u vodnika i šalju u prekomandu na praksu (oni najbolji su ostajali u Bileći ili išli gde oni žele), kad odslužiš vojni rok nosiš kući papire i predaš u vojni odsek. To ti pišu kao prvu rezervističku prekomandu i dobijaš čin potporučnika u rezervi.
Ekstremni slučajevi najboljih polaznika su dobijali ponudu da školovanje nastave na akademiji od druge godine, nekima je čin potporučnika davan još u vojsci, neki su nastavljali na fakultetu ONO i DSZ, a najgori su i posle 30 godina još uvek bili potporučnici u rezervi :)
Meni u jediničnom kartonu stoji "U slučaju rata unaprediti u čin u skladu sa stručnom spremom", ali sam odavno odlučio da me uniforma više neće videti...
Мој матори био годину дана на одслужењу војног рока + 6 мјесеци ШРО + 6 мјесеци стажирања. Тако је постао капетан 1. класе, послије је напредовао до мајора. Чекај, јеси ти завршио ШРО у Мостару?
Nisam, otišao sam na odsluženje godinu dana ranije, na lični zahtev, pa su me bacili u mehanizovanu pešadiju (tamo bilo mesta). Odatle sam primljen na VTA, pa odustao kad sam video neke stvari...
Mostar nije imao ŠRO nego vojnu gimnaziju...
http://www.va.mod.gov.rs/cms/view.php?id=2284
Ево како то сад изгледа. Интересује ме ово због тих уговора, ако ко има искуства да каже о чему се ради. Иначе, волио бих да прођем ту обуку, прво због себе, а знам да би и матором било драго.
Ех... Ја сам 45 ушо с војском у Трст...
Pa jasan ti je ugovor - 4 meseca na Akademiji, par nedelja kući pa u kasarnu još dva meseca gde te bace u skladu sa ocenama sa Akademije. Posle toga verovatno najboljima ponude stalni posao, ostali u rezervu.
Мислио сам да нема нешто о обавези даљег служења након завршетка ШРО. Видјећу још, прво морам држављанство да изгањам и нарадно, да завршим факултет.
Jel to neki fazon da sa fakultetom dobijas vojni cin? Morel pojasnjenje jerbo ovo i mene interesuje
Завршиш факултет или струковне студије и пријавиш се на конкурс. Обука ти траје 6 мјесеци и након тога стичеш чин потпоручника. Имаш на оном линку горе. Проњушкај мало по интернету.
Princio je verovatno isti kao i za akademiju - ako imaš strukovne studije nema napredovanja preko čina kapetana prve klase, za majora moraš imati master...
Ваљда ако завршиш Војну Академију добијаш неки чин..
Ако неко има нека питања у вези Војне гимназије и академије, ту сам ;)
a da ti kad si vec ponositi bosanac ostanes u svojoj bosni i tamo se igras rata ili si bas zapeo da dodjes ovamo pa da do kraja zivota pevas nema raja bez rodnoga kraja ooooooooooo postto ces vec svakako da se busas u grudi i rokces?
bez uvrede
Paune, ovo smo pričali o popuni rezervnog sastava - akademci su profesionalni vojnici, tu je sistem drugačiji.
Крле, причамо о Школи резервних официра. Ако си са тим упознат, напиши нам штогод.
a da ti kad si vec ponositi bosanac ostanes u svojoj bosni i tamo se igras rata ili si bas zapeo da dodjes ovamo pa da do kraja zivota pevas nema raja bez rodnoga kraja ooooooooooo postto ces vec svakako da se busas u grudi i rokces?
Теби је баш досадно у животу?