Разноразно питање

1. nisam, ali sam regrutovan za ŠRO Zemunik, to mi bila životna želja, a otišao u Mostar pa sam svašta pametno naučio i odustao od Vojne akademije :)

2. Ма знам и ја, слушам код куће свако мало, матори завршио чувену ШРО "Моша Пијаде" Билећа, био други у класи по оцјенама, послије до мајора догурао. Читао сам на интернету сад о овом новом школовању резервиста, али рекох да видим ако неко има неко искуство да подијели, не би било лоше.

3. U Bileći su svojevremeno govorili "Ko ne valja na obuci ide u prekomandu u Mostar ili Brčko" - bilo je pola godine vojničke obuke, doguraš do najvišeg vojničkog čina (mlađi vodnik), a onda te unaprede u vodnika i šalju u prekomandu na praksu (oni najbolji su ostajali u Bileći ili išli gde oni žele), kad odslužiš vojni rok nosiš kući papire i predaš u vojni odsek. To ti pišu kao prvu rezervističku prekomandu i dobijaš čin potporučnika u rezervi.

Ekstremni slučajevi najboljih polaznika su dobijali ponudu da školovanje nastave na akademiji od druge godine, nekima je čin potporučnika davan još u vojsci, neki su nastavljali na fakultetu ONO i DSZ, a najgori su i posle 30 godina još uvek bili potporučnici u rezervi :)

4. Meni u jediničnom kartonu stoji "U slučaju rata unaprediti u čin u skladu sa stručnom spremom", ali sam odavno odlučio da me uniforma više neće videti...

5. Мој матори био годину дана на одслужењу војног рока + 6 мјесеци ШРО + 6 мјесеци стажирања. Тако је постао капетан 1. класе, послије је напредовао до мајора. Чекај, јеси ти завршио ШРО у Мостару?

6. Nisam, otišao sam na odsluženje godinu dana ranije, na lični zahtev, pa su me bacili u mehanizovanu pešadiju (tamo bilo mesta). Odatle sam primljen na VTA, pa odustao kad sam video neke stvari...

7. Mostar nije imao ŠRO nego vojnu gimnaziju...

8. http://www.va.mod.gov.rs/cms/view.php?id=2284

Ево како то сад изгледа. Интересује ме ово због тих уговора, ако ко има искуства да каже о чему се ради. Иначе, волио бих да прођем ту обуку, прво због себе, а знам да би и матором било драго.

9. Ех... Ја сам 45 ушо с војском у Трст...

10. Pa jasan ti je ugovor - 4 meseca na Akademiji, par nedelja kući pa u kasarnu još dva meseca gde te bace u skladu sa ocenama sa Akademije. Posle toga verovatno najboljima ponude stalni posao, ostali u rezervu.

11. Мислио сам да нема нешто о обавези даљег служења након завршетка ШРО. Видјећу још, прво морам држављанство да изгањам и нарадно, да завршим факултет.

12. Jel to neki fazon da sa fakultetom dobijas vojni cin? Morel pojasnjenje jerbo ovo i mene interesuje

13. Завршиш факултет или струковне студије и пријавиш се на конкурс. Обука ти траје 6 мјесеци и након тога стичеш чин потпоручника. Имаш на оном линку горе. Проњушкај мало по интернету.

14. Princio je verovatno isti kao i za akademiju - ako imaš strukovne studije nema napredovanja preko čina kapetana prve klase, za majora moraš imati master...

15. Ваљда ако завршиш Војну Академију добијаш неки чин..

16. Ако неко има нека питања у вези Војне гимназије и академије, ту сам ;)

17. a da ti kad si vec ponositi bosanac ostanes u svojoj bosni i tamo se igras rata ili si bas zapeo da dodjes ovamo pa da do kraja zivota pevas nema raja bez rodnoga kraja ooooooooooo postto ces vec svakako da se busas u grudi i rokces?
    bez uvrede

18. Paune, ovo smo pričali o popuni rezervnog sastava - akademci su profesionalni vojnici, tu je sistem drugačiji.

19. Крле, причамо о Школи резервних официра. Ако си са тим упознат, напиши нам штогод.

20. Nash Bridges
    a da ti kad si vec ponositi bosanac ostanes u svojoj bosni i tamo se igras rata ili si bas zapeo da dodjes ovamo pa da do kraja zivota pevas nema raja bez rodnoga kraja ooooooooooo postto ces vec svakako da se busas u grudi i rokces?

Теби је баш досадно у животу?

Rekli o sajtu

Did you mean Vukajlija?

Google · 17. April 2015.