Разноразно питање

1. Је л' зна неко шта је то диспајзлица?

2. Зашто вода олакшава када је хладнија? И зашто лед као вода у чврстом стању буде лакши од ње, и зашто се шири на ххалдноћи када се зна да се тела шире на топлоти?

3. Зашто вода олакшава када је хладнија? И зашто лед као вода у чврстом стању буде лакши од ње, и зашто се шири на халдноћи када се зна да се тела шире на топлоти?

Nemam pojma zbog čega te to zanima al' mislim da mogu da ti dam adekvatan odgovor. Molekuli se brže kreću na toploti , što se brže kreću to je veće trenje i njihovi sudari , kako se povećava njihova brzina povećava se unutrašnji pritisak i težina , kao kod eksplozija.Kad voda počne da prelazi u čvrsto stanje molekuli vodonika se kreću sporije i voda olakšava. Mislim , ako nisam u pravu ne osuđuj me :)

4. Шерлоче, у води имаш молекуле воде. Неамш молекуле водоника. Фора је у томе што се код свих осталих материјала тела шире на топлоти па зато на прузи имаш размак између шина од неколико милиметара да се не би кривиле када је лето. Е сада вода је другачија, леди се озго! Рецимо, гвожће има мању густину када је течно него када је чврсто и одатле следи да ће коцка гвожђа пасти на дно посуде са течним гвожђем, коцка воде не пада у посуди са течном водом већ пљива!

5. Рецимо, гвожће има мању густину када је течно него када је чврсто и одатле следи да ће коцка гвожђа пасти на дно посуде са течним гвожђем, коцка воде не пада у посуди са течном водом већ пљива!

Значи, зато је Шварценегер потонуо.

6. Значи, зато је Шварценегер потонуо.

totalni kobjasn !

7. Има ли неки реалан једноставан начин да смањим (не да прекинем) пушење?

8. Значи, зато је Шварценегер потонуо.

Haha! Inače i jedina moja zamerka u filmu, kad se T1000 baca po onoj vodurini koja treba da predstavlja istopljeni čelik, šta su sve izveli sa spec. efektima, i usrali tim na kraju.

Nego, Vokasi, odgovor na tvoje pitanje je otprilike: Zato što su u tečnoj vodi molekuli bliže, a vodonične veze između njih, pošto su po prirodi slabe, se kidaju, ali kad voda počne da ledi, zauzima se struktura u kojoj svaki molekul nagradi čini mi se sa 4 okolna vod. veze, koje su onda stabilnije, pa su mol. nešto udaljeniji, tj. između njih je više praznog prostora, šupljine, i samim tim ista masa vode zauzme veću zapreminu, odnosno smanji joj se gustina. :)

9. Има ли неки реалан једноставан начин да смањим (не да прекинем) пушење?

Kreni da rolaš... :d

10. Има ли неки реалан једноставан начин да смањим (не да прекинем) пушење?

Eлектрични цигар... Мени је помогао ДОК САМ ГА КОРИСТИО да смањим цигаре... Пуштио сам једну кутију 5,6 дана + што су ми други пушили из ње.
    Мени је сметао зато што ме гребало грло од њега, то се дешава обично кад ми цигари нису довољно јаки, па онда кашљуцам и тако то...

Или не знам како... Имај ђевојку :))
    Буди са њом, љуби се, па се суздржавај :)

11. Зашто вода олакшава када је хладнија? И зашто лед као вода у чврстом стању буде лакши од ње, и зашто се шири на ххалдноћи када се зна да се тела шире на топлоти?

Ovo što je Šeko rek'o je ključno.

vod. veze, koje su onda stabilnije, pa su mol. nešto udaljeniji, tj. između njih je više praznog prostora, šupljine, i samim tim ista masa vode zauzme veću zapreminu, odnosno smanji joj se gustina. :)

I jeste, svaki molekul vode se u ledu okružuje sa još četiri molekula vode, i zauzima PRAVILNU, tetraedarsku strukturu. Sada, voda izuziva iz pravila (kod većine supstanci je čvrsto stanje gušće od tečnog) baš zbog toga što može da gradi vodonične veze, pa njeno čvrsto stanje je zapravo manje gustine nego tečno (jer su, kako je Šeko rekao, molekuli udaljeniji jedni od drugih u ledu nego u tečnoj vodi, ima više praznog prostora između njih). Jedino što bih dodala je da mnogi hemičari tvrde da veze u ledu nisu stabilnije od onih u tečnoj vodi (logično, kada su molekuli udaljeniji jedni od drugih), naprotiv, ali se ipak teže raskidaju zbog toga što na niskoj temperaturi molekuli vode imaju jako malu kinetičku energiju, tj. nemaju je dovoljo da se brzo kreću (kao u tečnosti) i da se tako odupru cepanju veze.

12. Има ли неки реалан једноставан начин да смањим (не да прекинем) пушење?

Узми жваћи жваке. Па кад будеш питао како да смањиш жвакање жвака, онда ћемо смислити још нешто.

13. zbog toga što na niskoj temperaturi molekuli vode imaju jako malu kinetičku energiju, tj. nemaju je dovoljo da se brzo kreću (kao u tečnosti) i da se tako odupru cepanju veze.

Pa, da, to, nisam napomenuo zašto. :)

14. ДА Л' ЈЕ МОГУЋЕ ДА ЈЕ ЏИМ ПАРСОНС ПЕДЕР?
    САД ВИДЕХ, И НЕВЕРУЕМ!

15. ДА Л' ЈЕ МОГУЋЕ ДА ЈЕ ЏИМ ПАРСОНС ПЕДЕР?
    САД ВИДЕН, И НЕВЕРУЕМ!

ЗАР СИ СУМЊАО УОПШТЕ?

16. ŠELI SE ŠURI U ŠUPAAAK!

17. Па брате, такав му је лик у серији.

Зашто сви кул ликови на крају морају да ме разочарају?
    Узмимо НПХ за пример...

18. Pa, dobro, i Ijan MekKelen je, pa je čovek bio Magneto i Gandalf, između ostalog, ne bi rekao uopšte, dok ze Džima se baš i pogodilo da mu lik bude takav kakav je.

Rekli o sajtu

Da. Definitivno ima dobrih fora, svaka čast onima koji ih smisliše. Respect Vukajlija.

MyCity Forum · 4. Februar 2009.