IT Kutak - raznorazno pitanje

1. Haha i ja kontam tako neku priču. Čak imam i neku priču da ne pišem konkretno sad jbg, ali jedan potez može se reći da je sprečio veliko sranje.

2. Ne mogu da pokrenem sejf mod nikako, evo čitam po netu, pokušavam sa f8, windows dugmetom + c, šift + f8, ne radi ništa.

3. Restart your PC. When you get to the sign-in screen, hold the Shift key down while you select Power Power icon
    > Restart.

After your PC restarts to the Choose an option screen, select Troubleshoot > Advanced options > Startup Settings > Restart.

After your PC restarts, you'll see a list of options. Select 4 or F4 to start your PC in Safe Mode. Or if you'll need to use the Internet, select 5 or F5 for Safe Mode with Networking.

Ideš na F5 bolje. Ako uspeš da uđeš, onda odeš ili na one drive ili nešto slično, gde možeš da čuvaš (ili na flešku ako imaš mesta), sve te stvari koje ti trebaju.

Ili (nisam nešto mnogo radio sa 10-kom), probaj back up ili recovery

https://support.microsoft.com/en-us/help/17143/windows-10-back-up-your-files

ako na 10-ki može da se pokrene iz safe mode-a.

4. Je l laptop ili komp?

5. Miki, super je to, ali ja ne mogu da dođem do sign in screen-a. Kako ga upalim, čim krene da pokreće sistem, sam aktivira rikaveri mod i vrti vrti vrti do beskraja, neće dalje. Lako bih ja da hoće, ovako ne znam šta mogu, sejf mod ne mogu, ili ne umem, da pokrenem.

Laptop je, dio, mada ne znam kakve veze ima, jedino ako si mislio da skinem harddisk i gurnem u drugi komp. Dakle otpada to.

6. jesi ti dobio uz laptop recovery disk?

7. Jesam kurac. Bar ne da ja znam.

8. Mislio sam i da hard disk prebacis na neki drugi pa te posle boli kurac da l će pobrisati, ali i na rikoveri cd evo miki je rekao već.

A da je komp savetovao bih ti da izvadiš baterijicu i vratiš ume i to da reši probleme. A sjebe samo datum vreme i te forice.

9. 'de je elek sad nabijem ga i njega, posraće mi se ovo po glavi mnogo ako ostanem bez svega na C particiji.

Kažite mi, ako neko zna, postoji li repair opcija ako nabacim win10 na fleš pa da probam odatle da opravim samo, a ne da reinstaliram sve?

10. Pa ili da imaš repair disc, ili da imaš sadržaj istog na flešu. Jedino ne razumem kako automatic repair nema efekta nikakvog...

11. (treba da) ima. Nije to teško proveriti. Kad ima browser chrome mora i OS imati.

Ali nisam ni dirnuo 10 još

12. Osim ako nemaš back up na flešu ili disku, ne vidim još neki način za spašavanje podataka. Ali ovo za automatic repair mi ne ide nikako da ne radi ništa. Do koje ti je mere bio pojeban sistem za tako nešto.

13. Pokrene on popravku automatsku, krene da dijagnostikuje, i tu zabode, nema dalje. Sistem nije mogao da bude toliko pojeban jer je šljakao kao sat do juče, nema mu nekoliko meseci kako je instaliran, a po netu vidim da ima gomila ljudi sa istim problemom, ali ne vidim i rešenje.

Probaću sad da vidim šta mogu da uradim sa fleša, ako ne može ništa sem reinstalacije, nosiću ga u servis da vidim kod učenih ljudi ima li načina da se pristupi podacima ikako da se to sačuva.

Ne znam može li se sa drugog sistema na bilo koji način pristupiti ovom polucrknutom, to bi me spasilo.

14. https://support.microsoft.com/en-us/help/12415/windows-10-recovery-options

Jbg, jedino da nabaviš dobar win10 sa neta i da pokreneš recovery odatle. To Električar kad dođe da ti pošalje, ili ako imaš od nekog ortaka.

A ne znam kako ti nisu dali kad si uzimao laptop 'recovery disk', ja kad sam u servisu radili uvek smo imali to, em kad instaliraš sistem na nov laptop, upakuješ im, em smo u servisu držali, tako da kad neće, samo roknemo disk ili na flešu i teramo dalje.

15. Pa to i pitam :)

Skinuo drugar sad dobar win10 na fleš, pa me to i zanima, ima li tu rikaveri opcija. Ako ima, a nadam se da ima, probaću sad s tim.

16. recovery je loše rešenje,ali se može reinstalirati win 10 na c particiju,bez brisanja particije,tako se mogu sačuvati fajlovi,ne i programi,možda će nešto raditi,mada sumnjam...
    ukoliko se to uradi,biće još jedno dodatno smaranje,pri dizanju sistema,ponudiće 2,pa treba izabrati jedan od ta 2(novo instaliran,jer je stari zveknuo)

17. Des coa uteram ti!

Desetku skidaš s neta https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10/, tj skineš ovaj mali programčić, pokreneš ga i onda biraš da li da napravi butabilni fleš ili da snimi ISO fajl koji ćeš kasnije da narežeš. Ako hoćeš da radiš riper moraš da znaš koja je tačno verzija desetke pa da je skineš. Mada po meni to nikad ne upali, ili da radiš nov sistem ili da se prvo proveri disk pa ako je dobar povadiiš podatke i onda jovo nanovo.

18. fles mi se sjebao odjednom, sve normalno radio, da prebacim film da bih gledao na teveu i komp kaze ne moze da ocita mora da se formatira i ja formatiram i ok izbrise sve al prebacim film lagano, roknem ga u teve i teve nece da prihvati isto govori da nije u redu fles, moze li kako to da se sredi

19. Ma disk sam je dobar, ko može to da odradi, bilo koji servis? I koliko para bi mi bila ta jebada? Posle za dizanje sistema nije frka, sam ću, samo da podatke sačuvaju na fleš sigurno, da ne zajebem sam.

20. Ako imaš dve particije na disku, podigne se virtuelni sistem ili lajv ubuntu, prebaci podatke sa c na d particiju i onda možeš da pegla dalje. Ali za svaki slučaj proveriti disk, ovi novi imaju običaj da crknu preko noći.

Rekli o sajtu

U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.

Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.