Prijava

Ima li neka zamjena za prženje, imam osećaj da suncokretovo ulje uđe u hranu i onda hrana bude masna, a od toga mi se povraće, a čini mi se da nije ni zdravo. Šta se još koristi, maslac, maslinovo ulje...?

svinjska mast je najzdravija. ne šalim se.

Ima li neka zamjena za prženje

Ima. Skoro sve što pržiš, možeš i da pečeš.

Ako već pržiš na suncokretovom ulju, nakon prženja sve uvij u papirni ubrus (ili makar stavi ubrus na tanjir pa prženo stavi preko) i ostavi ga par minuta, vrlo efikasno izvlači višak ulja (ovo je naročito efikasno za pohovano, zatim za prženice, uštipke i slične stvari). Maslinovo ulje može, ali je ono osetljivo na visoke temperature pa nije idealno. Zmaj ti je lepo rekao - svinjska mast je zakon, em je zdravija, em je ukusnija.

uzmi neki od onih teflonskih tiganja, ili generalno bilo koji noviji, na stare se lepi puno ono sto przis.

onda mozes mnogo manje ulja da stavis, cisto kolko da zamirise, ili vec koliko je dovoljno malo da ti ne smrdi posle kad jedes.

meni ako ne treba Feri za pranje ruku posle ručka, kapiram da sam taj dan postio...

Chökoladna pasta
- jedno pakovanje testa (školjkice preferiram)
- jedna crna čokolada za kuvanje 100 ili 200 grama
- kašikica soli
- kašikica šećera
- kašika masti
- litar vode
- šerpa, tanjir, rende i viljuškica

Litar vode u šerpu. Prokuvaj. Dodaj kašikicu soli, kašikicu šećera, kašiku masti i odozgo testo. Kuvaj 5 minuta(Dok čekaš navabi životinju). Ugasi. Čekaj 10 minuta (Dok čekaš muči navabljenu životinju). Prospi vodu, sipaj testo u tanjir. Narendaj onu odozgo, na vruće testo. Viljuškicu u ruke i nabadaj testo pa u usta.
Nedostaje mi žirafko.

Rendom pržena jaja:
- pakovanje svežih jaja (može i pola pakovanja ili onoliko jaja koliko želiš, ali najbolje 3 do 7 minimum)
- malo putera
- rendom sasjtojci iz frižidera ili kuhinjskih elemenata

E sad, pošto je sve rendom ja ću vam predstaviti par opcija i neke klasične tipove namirnica koje možete koristiti. Razumite da je konkretan recept nemoguć zbog prevelike nasumičnosti.

zagrejati tiganj, fljusnuti malo putera da zamasti.
rendom momenat 1 (paralelno sagrejanjem putera):
Nije mnogo rendom, da vas pripremi za dalje... dok se to krčka puter, u nekoj činiji umućkati dva, tri, sedam jaja. Alternativno zveknuti jaje direktno u tiganj kada za to dođe vreme. Ovo uglavnom zavisi od toga da li imate u šteku neki fetast beli sir koji biste možda ugnjavili sa jajima sa strane pa onda to sve šljusnuli na vatru. Ako nemate fetast sir zgodno je gnjaviti neki mlečni namaz, krem sir, kajmak rendom starosti, a može i nešto hrabrije npr pesto sos, pola banane, humus... nešto rendom što volite, bitno da se dobro sjedini sa jajima.
rendom momenat 2 (između mućkanja jaja u trenutku kada je puter istopljen i deluje da zveči):
Iseći krišku hleba i izvaditi sredinu (relativno deblje) ili papriku (što je šira to bolje, znači bolje babura nego šilja), crni luk ili nešto sedmo. bitno je da napravite kalup u koji ćete sipati jaja kako biste se uobročili. Svi znamo da je najbitnije da se ne preteruje sa hranom i da znate koliko ste pojeli. E sad, onoliko kriški koliko ti se jede, toliko secneš i baciš u tiganj na istopljeni puter i pustiš da krčka. Ako imaš neko mesance, može i to. Najbolje je neki kulen, sitno i tanko iseckan, slaninica ili nešto rendom kao npr ostaci pečenja, kobaja iz pasulja od prekjuče, mortadela itd. Ovde pazite da na primer čvarke (bolje duvan nego obične) sačuvate za kasnije. Kada završiš mućkanje jaja (rendom momenat 1) prelaziš na

rendom momenat 3 - sipaš umućkana jaja u kalup ili kalupe ili direktno slomiš jaja u kalupe ili neki treći način, ali poenta je da jaja stignu u tiganj, sa sirom, namazom, nadevom ili ned. Jaje ako se direkt slomi u tiganju možeš da mućkaš nekim pomagalom, varijačicom, viljuškicom, a možeš i da ostaviš da bude kao na oko (dosadno, ali nekad ti se baš to jede).

rendom momenat 4 - dok odrađuješ ranije korake, imaš stalno u vidu šta sve još imaš u kuhinji na raspolaganju i šta bi eventualno bilo dobro za ubaciti u rendom jaja. Ako mi je kalup od korice hleba, onda ubacim štapiće paprike u jaja, ako mi je kalup paprika, onda mogu mrvice hleba ili luka itd. Takođe je jako poželjno ubaciti i štapiće ili kockice nekog žutog sira koji će se vremenom pokazati kao dobro vezivno tkivo za obrok. Bitno je da se trudiš da imaš barem 3 do 7 vrsta sira u rednom jajima. Ja volim da izrendam i malo parmezana i da sameljem malo bibera preko. Obično ne treba soliti zbog slanih sireva i slično, ali slobodno po želji. Ovde sada možeš duvan čvarke, to je dobro, ali pomalo, ne preteruj.

U ovom trenutku, kako jaja deluju spremno, pametno je skloniti tiganj sa vatre i pažljivo prebaciti vaše kalupe na tanjir/e.

rendom momenat 5: paradajz ili čeri ili neko još povrće koje imaš, obični čvarci ako nisi eksperimentisao sa suhomesnatim ranije, kašika ajvara, prepečen hleb, puter, jogurt, kafa, neko zdravlje... u suštini garniranje i pićence i neki kao prilog, tu se retko greši jer kad vidiš glavno jelo onda te to inspiriše na tipove priloga koje rendom možeš da izvučeš iz friža.

Može ovde i dodatno izdrkavanje vezano za stavljanje celih kalupa na već prepečen hleb, hipsta avokado petljanja, zalaženje u teritoriju zvanu šakšuka ili bećarac više nego obična jaja, ali u suštini kada si rendom nije moguće da zalutaš pošto živiš taj zalutni život. Možeš šparglu da malo prevrneš na tiganju ako ti je ćef, može i viršlica na brzaka ako je već tiganj vreo da se malo izgriluje ako je kraj meseca pa nemaš ništa bolje, može slaninica da se karamelizuje ili luka što da ne.

Probaj: najbolje za doručak, a može i rano ujutru pred spavanje.

Prijatno.

Сјајан есеј, огладенх. +++

Šta stavljate u tjesteninu (makarone, špagete)?

Meso, kackavalj, soja sos, chili sos i neke zacine jos

slaninu, sir, tikvice, paradajz zavisi kako koju testeninu