Prijava

Окет, као што наслов теме каже, треба ми рутер. Имам кабловски СББ нет, модем је тамо неки Scientific Atlanta и откад сам инсталирао Виндовс 7, не могу да умрежим главни рачунар са лаптопом. Па ми треба рутер, неки најобичнији, дакле не треба ми ни вајерлес, него само да могу три рачунара да повежем на нет у исто време.

Пожељно је да буде јефтинији, тако до 40 јура рецимо и да је лак за инсталацију и да не багује.

Који да купим?

Чекај, не контам. Теби заправо треба само рутер са више прикључака за адсл кабл, јел тако?

Pa ako ima laptop, ne treba mu toliko priključaka, može i vajerles da napravi. Ja imam neki modem sa 4 izlaza i bežičnim, dobio od njih.

Е, ја на модему имам два излаза, један ЛАН и један УСБ, с тим што не раде у исто време. Срање модем.

Пеки, да, у суштини. Пошто имам један главни комп и два лаптопа, мој и буразов. Оно, може и вајерлес, ал капирам да је то скупља варијанта, или се варам. Мени свеједно, имам и каблове.

Pa mislim da nije skupo. Ja sam tamo u Bosni dobio od njih taj modem, a ne bi oni dijelili neke skupoće. A i lakše ti je brate, ako već imaš laptop, da odradiš bežični, pa onda možeš i u kenjari da moderišeš.

Пази, ја имам такав рутер, који има само један лан и један усб, и шљака на два компа. Кева у другој соби користи усб прикључак, јер је њен комп одмах поред рутера, а ја развукао дугачак кабли до своје собе, и прикључио на лан. Не контам како код тебе не раде у исто време.

Елем, мени скоро нек рече да постоји нека мала справица која у фазону продужног кабла може тај лан да ти рашчлани на више прикључака. Тако ми рече, сад шта је ту истина, немам појма. Могуће је да можеш да се провучеш без куповине новог рутера.

Пази, ја имам такав рутер, који има само један лан и један усб, и шљака на два компа. Кева у другој соби користи усб прикључак, јер је њен комп одмах поред рутера, а ја развукао дугачак кабли до своје собе, и прикључио на лан. Не контам како код тебе не раде у исто време.

Не ради, веруј ми. Чим убодеш УСБ, ЛАН се деактивира. Звучи шашаво, али тако је. :=)

Елем, мени скоро нек рече да постоји нека мала справица која у фазону продужног кабла може тај лан да ти рашчлани на више прикључака.

У, то би било нај дојаја.

A i lakše ti je brate, ako već imaš laptop, da odradiš bežični, pa onda možeš i u kenjari da moderišeš.

Навук'о би се, нећу. :)

E da, i meni treba wireless ruter. Ima ko?

Jbg Džimi, manje se drkaš oko kablova, povežeš modem na kućni, a ovi nek landaraju bežično, i rokneš šifru, naravno, da ti ne bi neka kilava studentarija krala net :DD

Па знам, ал' и даље ми треба конкретан предлог који модел да пазарим. :)

http://www.itsvet.com/proizvod/tp-link-tl-wr340gd-10-100-4xports,-1xwan/comp_comp_router/317/328

Jeftin, a pouzdan. Ja ga imam na kablovskom SBB, besprekorno radi, a nosio sam ga na probu i uz ADSL modem. Za kablovsku je setup prost, dok kod ADSL-a mora da se menja IP adresa.

Edit: Ja ga koristim trenutno samo bezicno, ali ima 4 LAN izlaza, vise nego dovoljno.

Захваљујем. Наручио сам га, па шта буде, буде. :)
Ваљда ће да ми га донесу до понедељка.

Ладно сам прочитао Путер ми треба :))) Који трип

dzime imam ruter sa 4 porta za lan i koji ima i vajrles TP link za tebe popust....

Е, јебига, Пајко, да си рек'о пре три сата... Ја већ наручио. :)
Ако ме испале, јављам ти се.

Ovo me podsetilo na "mene treba grašak"...

"Окет, као што наслов теме каже, треба ми рутер. Имам кабловски СББ нет, модем је тамо неки Scientific Atlanta и откад сам инсталирао Виндовс 7, не могу да умрежим главни рачунар са лаптопом."

Ako te ja dobro razumem,sa Xp-om je ovo sljakalo?

Sa Webstar modemom mozes da povezes samo jedan racynar na mrezu.Ako zelis da povezes vise racunara preko jednog modema,to mozes uraditi na vise nacina:
1.Pomocu rutera
2.Pomocu swicha
3.Pomocu rutera sa wirelessom
4.Pomocu access pointa
U zavisnosti koliko imas love i sta ces raditi na mrezi,moraces da odlucis sta ti najvise odgovara.
Obican ruter je uvek dobro resenje,ako planiras da vezujes racunare zicom,bas kao i swich,koji je u sustini obican lan razdelnik,sa jednostavnim softverom.Ruter sa wireless-om je sjajno resenje za stan ,pogotovo,ako volis da koristis laptop u krevetu ili dok kenjas,dok je access point u stvari bezicni switch.
Najjeftinije resenje ti je da kupis najobicniju pci wireless karticu,turis je u komp i napravis od nje access point,bridzujes konekcije,da bi ti racunari bili u istom subnetu, da bi mogao da delis podatke.
Napomena:
Ako koristis sedmicu,racunare ne mozes da umrezis,ni u jednoj varijanti,ako na nalogu koji koristis nema passworda,koji ne mora da bude kompleksan,ali mora da postoji.Takodje,ako umrezavas dve sedmice,imas sifru za umrezavanje,koju mozes naci control panelu u podesavanjima za homegroup,koju je dovoljno upisati na racunaru sa koga pokusavas da pristupis nekom drugom i tada ce sve ici kao po loju.

Koji god ruter da kupis,u kucnoj varijanti ce ti zavrsiti posao,a sto se tice podesavanja,to je toliko jednostavno,da necu gubiti vreme da ti objasnjavam kako se to radi.Kod svih uredjaja,podesavanja su ista ili veoma slicna i najcesce se svode na to da pratis wizarda,dok za neka naprednija podesavanja imas google i forume.

Да, са Икспеом је шљакало, додуше кљакаво, али је шљакало. Фала, талентовани! :)

Nema na cemu...uvek mi je drago da pomognem nekome oko ovih stvari.Mnogi ljudi ne znaju ove stvari,sto nije strasno,sve dok ih nije sramota da pitaju.