Prijava

Ma tipično jedenje govana - jel nešto zvuči poput naziva tvoje nacije kada ga izgovara mentalno zaostala žirafa demohrišćanka - to je direktan, nepobitan dokaz da je tvoj pra-pra-pra-pra predak polno opštio sa tvojom pra-pra-pra-pra pretkinjom i da je tako, tamo negdje, nastala tvoja nacija. Preferirane teritorije su: Kavkaz, Indija, Atlantida, Mesopotamija sa Vavilonom, drevni Egipat, Sibir ili Krit. A može i kombinovano, svugdje pomalo.

ахам. :Д Куљ. Ипак нема шта да се прокоментарише. :Д Типична жвака. :Д

Не знам зашто сада прозивате Деретића када је човек отворено рекао неке ствари које до тада нико није доводио у питање.

Иако дефинитивне одговоре можда никада нећемо наћи Деретићева истраживања доводе у сумњу нека учења званичне историје. Теме су врло занимљиве за размишљање па ево овде наводим неке.

1. Ако су Словени дошли на Балкан негде у 6-ом или 7-ом веку шта се десило са прастановницима Балкана? Како је могуће да једно нецивилизовано племе потпуно наметне своју културу и свој језик цивилизованим народима Балкана који су вековима пре тога били део римске империје?
2. Деретић тврди да је такво кретање становништва, у том броју, са све женама и децом, било практично немогуће с обзиром на дужину пута и све могуће опасности и тешкоће које би се на таквим путовањима јављале.
3. Деретић тврди да ниједан други историјски извор осим спорног текста Византијског цара Порфирогенита не наводи масовно насељавање Словена. Деретић налази у том тексту много нелогичности и контрадикторности који немају везе са Словенима и које званична историја одбацује као невалидан историјски извор али јој то не смета да текст сматра ваљаним извором када је у питању насељавање. Такође Деретић пита: како је могуће да ни један други извор, нарочито грчки извори тог времена не говоре о тако крупном догађајима који су потпуно променили слику Балкана.
4. Ако се стари становници Балкана (пре наводног насељавања Словена)у грчким изворима називају, између осталог Трибалима, зашто неки грчки извори цара Душана називају царем Трибала?

Ево, само мало тема за размишљање. Мислим да званична историја има још да одговори на многа питања ако је на њих уопште могуће одговорити без темељног мењања те исте историје.

Но, с обзиром на српску незаинтересованост и за много новију историју која нам директно одређује судбину сумњам да ће се многи овим бавити.

@Ecce homo
To sve zato što tadašnja istorija nije postojala u današnjem smislu, a plemena je nazivao u raznim spisima svako kako je stigao. Ni geografija im nije bila jača strana. Dušan, car Tribala? Zar Slovene nisu zvali i Avarima, Skitima itd.? A o Deretiću bolje i ne pričati.

Svakako nisu veće nebuloze od onih koje je napisao Jovan Deretić...

Фора је у томе што струка код нас на Деретића гледа као на кловна који забавља буљук пензионера по трибинама, и понеког средњошколца. Ове иранске "теорије" се код сусједа мало озбиљније схватају. Историографија им није нарочито критичка.

...Српски национализам и митови су на лошем гласу, али немојте мислити да се иста ствар не дешава и у Хрватској. Можда чак и више.

Лоше ти је поређење. У хрватском случају није у питању мит на који се мисли код нас (косовски, нпр.). Дакле, не нека прича из прошлости која се преносила са генерације на генерацију, већ мит у смислу измишљотине, или, у најбољем случају, неутемељене тврдње, настале релативно скоро. Само што се на то код њих не гледа увек као на мит.
Била је нека док. серија на хрт-у о подријетлима и чудима. Неки лик бауља по Еуропи и свршава кад год наиђе на неки назив села који садржи "х" и "р" у себи. Па му онда неки украјински историчар каже да се не ложи толико, ментол, јербо лупа ко пичка по самару. Авај, не слуша млади Хрвоје, нег правац на Дон да свршава на Танаиску плочу и прађеда Хороророатоса. И онда хладан туш... тета генетичарка му рече да је у ствари пореклом птарШи. Ентузијазам нагло сплашњава, уместо генетског схватања нације покуњено прелази на модерно схватање тог појма, и заједно са својим овцама упути се ка заласку Сунца. Препоручујем свима. Упишанција загарантована.
А шта ћеш... младос - лудос.

Поријекло Хрвата и комплексе истих, елабориро војвода Шешељ у књизи: Римокатолички злочиначки пројекат вештачке хрватске нације.

http://www.vseselj.com/index.php?c=10&page=2

Ту мало шта има да се дода.

Pazi što u ovoj tabeli nema Srba, kao nisu slični genetski? Koji kompleksaši, jebote!