Malo je blam što ne znam ovako elementarnu stvar (davno beše srednja) sve knjige iz mate su mi negde na tavanu a baš mi je hitno, treba da proračunam neki krov.
Daklem, imam pravougli trougao, sa uglovima od 22 i 68 stepeni, duža kateta je 410cm, treba mi dužina hipotenuze.
Ako bi mogao neko i formule da me potseti, bila bih mu večno zahvalna.
I ja sam pravio krov sa duzinom greda od isto 410 i nismo koristili matu. Isli smo odokativno i sve je super bilo. :) Salu na stranu, nemam pojma, nisam matematicar. Cekaj nekog od ovih ETF, Masinaca itd...
Ma slažem se da može i odokativno, ali moram u projekat da unesem tačnu dimenziju. U suštini više me nervira što ne mogu da se setim formule nego što mi je stvarno neophodna.
Malo je blam što ne znam ovako elementarnu stvar (davno beše srednja) sve knjige iz mate su mi negde na tavanu a baš mi je hitno, treba da proračunam neki krov.
Daklem, imam pravougli trougao, sa uglovima od 22 i 68 stepeni, duža kateta je 410cm, treba mi dužina hipotenuze.
Ako bi mogao neko i formule da me potseti, bila bih mu večno zahvalna.
hipotenuza na kvadrat je zbir kateta (svaka kateta na kvadrat)
cc = aa + b*b
ha nisam toliki debil :) poznata mi je samo jedna katetica
Pa onda oduzmi od kvadrata hipotenuze kvadrat preostale katete. Sta je tesko? Ili ja ne shvatam problem.
Nisi lepo pročitao zadatak - NE ZNAM koja je duzina hipotenuze i kraće katete. Poznata mi je samo JEDNA kateta.
Al zato imam poznate uglove. To je neka formula sa sinusima i kosinusima, al ja ne mogu da je se setim da me ubiješ
I ja sam pravio krov sa duzinom greda od isto 410 i nismo koristili matu. Isli smo odokativno i sve je super bilo. :) Salu na stranu, nemam pojma, nisam matematicar. Cekaj nekog od ovih ETF, Masinaca itd...
Ma slažem se da može i odokativno, ali moram u projekat da unesem tačnu dimenziju. U suštini više me nervira što ne mogu da se setim formule nego što mi je stvarno neophodna.
Како овај Чак растура математику. xD
Дужина хипотенузе је 442,1992 цм.
c=410/cos22 или c=410/sin68, исто ти се хвата.
Pa ako je za krov, kapiram da su iste katete, najbolje onda da bukvalno nacrtas katete pod pravim uglom i izmeris na papiru.
Veliko hvala Mlatoni!
A i tebi Čak na trudu :)
Pa pravnik, verujem da si ti isto veliki matematicar filolog :)
Sinusna teorema : a/sinAlfa=b/sinBeta=C/sinGama