Naoružanje (tenkovi, avioni, puške, itd.)

  1. te avione treba održavati a mi ih ne održavamo.

    Zato bi najpametnije bilo uzeti neke ruske, MiG 29 ili Suhoj 30 jer ovo malo remontnih zavoda što radi, ispraksirano je na ruskim avionima, a takođe ruski avioni su duplo povoljniji od zapadnih. A podaci s Vikipedije su mi u najmanju ruku sumnjivi.

  2. Koji će kurac Hrvatima? Okruženimo smo NATO zemljama, a furamo neku vojnu neutralnost, trebali bismo biti naoružani ko Izrael. A bili smo među prvih 15 zemalja u svetu koji su imale avijaciju 20 i 30 godina XX veka.

    Mislis da i mi necemo za koju godinu u NATO?

  3. Pa ne znam, vlast bi, narod ne bi. Ne bih ni ja, jebem ga. Ali mi se ništa ne pitamo. Ulazak u NATO je naša realnost za koju godinu. Kažem samo, dok smo fazon neutralni i stalno guramo tu priču, dok smo okruženi natovcima, mi se zajebavamo, ukidamo vojni rok, prodajemo baze i vojnu tehniku. Smešno. Više ulagati u vojsku, manje u Koridor 10. lolo

  4. ti podatci su tačni, u to nema sumnje. Možda imamo nešto a da to moj prijatelj (general-major) ne zna, mada čisto sumnjam. Da se ja pitam, uzeo bih neke ruske tipa mig35 ili su35, ili Rafal, eurofighter tajfun 2, ili gripen... I to bar dvadesetak komada. Evo poljaci pre par godina uzeli oko 50 (48 ja mislim) polovnih f16 i šta, šta im fali?

    Ja sam čuo da tamo evropi polako planiraju da se odreknu vojnog vazduhoplovstva iz prostog razloga što je skupo održavati sve to. Na primer, nemačka koja ima dosta aviona ne može da postigne da ih sve valjano održava, da ne pričamo o americi i rusiji.

    Takođe sam čuo a kasnije i pročitao da su ameri na f22 i f35 našli neke greške i da će ih popravka istih koštati boga oca te nameravaju da ih batale jer imaju oko 190 komada f22, a to nije malo para za popravku, dok f35 imaju tek nekoliko komada.

  5. Kupimo od amera par B2 i onda ih razjebemo.

  6. По овој википедији имамо 85 борбених авиона :))

  7. Skupi su svi, naročito Jurofajter i Gripen. Preko 100 miliona evra. Da imamo para, Jurofajter bi bio idealan, ali nemamo. SU 35 je vrhunski. Jesu uzeli, platili oko četiri miljarde dolara u robnoj razmeni. Dobro je to. I sad su naručili F35. Jebeni su Poljaci. A što se tiče Rusa, oni imaju T 50 PAK FA. Po manevrisanju i brzini jači i od F 22 i F 35. Tek operativan 2015.

    Ja sam čuo da tamo evropi polako planiraju da se odreknu vojnog vazduhoplovstva iz prostog razloga što je skupo održavati sve to

    Ne znam, prvi put čujem za to, moguće je, mada sumnjam. Naročito za Nemačku, i te veće zemlje. Za ove male razumem, stvarno košta, ali svoje nebo moraš braniti, Slovenija plaća Italiji enormne sume za odbranu neba, za te pare može održavati eskadru od 20 aviona, više im i ne treba. A to za greške na Raptoru sam čuo, ali prošle godine, već maja ove čitava eskadra od 190 aviona je borbeno operativna. A za F35 Lajtning II, imaju samo oko 13 test letelica, ništa borbeno aktivno, tek za koju godinu.

  8. Kupimo od amera par B2 i onda ih razjebemo.

    Ono jedno čudo košta od 727 miliona do 2.2 milijarde jašo, a budžet srpski 17 milijardi. Kupimo deset i jebemo keve po svijetu. Ovi naši se hvalili da su Nevom oborili jedan ovaj Duh Misurija, kažu pao u Kroaciji.

    http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/photos/0/8/6/1593680.jpg

  9. ma kakvi 85 komada, pola od toga ne može da poleti, samo ih imamo u rezervi. Za vreme rata na kosovu su bili aktivni samo nekoliko orlova i g4 i imali smo 15 mig29ki, a sad imamo samo 4...

    Tačnije, imamo 56 borbenih aviona, ne uključujući one nastavne i izviđačke dvosede i sve to...

  10. ma mi treba isto neke polovnjake ruske da kupimo, ni nismo za bolje...

  11. čuo sam i da boing pravi neki jeben vojni avion, msm da se zove f15 ili tako nešto, zna neko nešto???

  12. Nema šanse da je oboren, ima ih samo 20 valjda i ne isplati im se da izgube nijedan.

  13. ja sam čuo da je jedan pogođen, ali da nije pretrpeo neku značajnu štetu. Snimljen je razgovor između pilota b2 i avaksa u kojem pilot traži dozvolu za sletanje negde, a ovaj u avaksu mu kaže da nije dozvoljeno i ovaj odleteo do baze u italiji il gde već i toeto...

  14. Leti previše visoko da bi ga otkrili, to je opet nekoga usralo.

  15. Spirit of Kanzas je pao 2008 nedugo po poletanju iz baze. Oba pilota preživela, ali od aviona ništa nije ostalo.

    Snimljen je razgovor između pilota b2 i avaksa u kojem pilot traži dozvolu za sletanje negde, a ovaj u avaksu mu kaže da nije dozvoljeno i ovaj odleteo do baze u italiji il gde već i toeto...

    E i ja sam čito o tome, ovi naši kažu da je pao u Kroaciji, sad kome verovati. A što se tiče Boinga, znam da zajedno sa US airforce prave avione. http://weapons.technology.youngester.com/2010/05/6th-generation-fighter-boeing-fa-xx-on.html Vidi ovde.

  16. Ја фурам ово. Смит и Весон су увек умели да направе добру гију.
    http://www.lipseys.com/eImages/SW108282.jpg

  17. Da samo što je to kopija Kolta 1911. Koji se inače pravi već 100 godina lolo

  18. па да 911. али каке везе има. пиштољ је и даље лудило.
    ти ко да су СиВ узели технологију колтову и исту нетакнуту је применили на ову гију?!

Rekli o sajtu

Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!

Biznisblog · 26. Decembar 2007.