Prijava

http://www.museum-joanneum.at/de/presse/unsere_standorte/landeszeughaus-7 inace ko voli istoriju i stara oruzja toplo bih preporucio posetu najvecem sacuvanom arsenalu srednjovekovnog i renesansnog naoruzanja u svetu. Zbirka se nalazi u Austrijskom gradu Grazu, u samom centru u gradskoj kuci i sadrzi oko 40 000 eksponata rasporedjenih na cetir sprata. Primerci naoruzanja su fenomenalno ocuvani, oklopi, oklopi za konje, macevi, arkebuzi, helebarde, buzdovani, puske, topovi i sl. i sve je spremno za upotrebu kao pre nekoliko stotina godina. Upad je za odrasle 8 eura.

Znam gde brišem na sledeću pauzu...

Da malo oživim temu. Šta mislite o ovom testu, da li je nameštaljka ili je realan? Da li kalašnjikov ima određene slabosti koje mogu dovesti do zastoja?

http://www.youtube.com/watch?v=CqRwx4wtmms

Da li kalašnjikov ima određene slabosti koje mogu dovesti do zastoja?

Ima, ali kineska verzija olololo.

Pa Roki nebitno da li je kineska ili naša, mehanizam je isti.
Inače ovo je bila rumunska verzija. Ali na svakoj verziji postoji taj prorez. Kada je puška zakočena, on je pokriven i prljavština ne može da uđe. Međutim kada se puška otkoči, kroz njega može da uđe prljavština. S druge strane m16 je izgleda bolje zaštićena.

Čekaj, je l' AR15 u stvari neka verzija modifikovanog M16?
EDIT: Pošto se na videu vodi kao AR15.

AR15 je valjda prvobitni fabrički naziv za pušku. Evo imaš ovde više o tome. Uglavnom piše da je Colt preuzeo proizvodnju od firme Armalite.

http://en.wikipedia.org/wiki/AR-15

Ovi sa Diskaverija su ga navodno bacali u prašinu i blato i funkcionisao je... Jebem ga sad.
http://www.youtube.com/watch?v=KvrG4T2K4sE

Ma ovo je ruska propaganda lolo

PUTIN PLATIJO DISKAVERIJU DA KALAŠ BUDE PRVI!!! A OD TENKOVA T-34 POBEDIJO U ISTOM SERIJALU :)

Hahaha taj rad. Dobro T34 je pobedio iz istog razloga kao i Kalašnjikov. Dakle jednostavan, pouzdan i možeš bukvalno da obučiš svaku budalu da rukuje sa njim za jedan dan. Što za ostale ne važi.

Šta mislite o ovom testu, da li je nameštaljka ili je realan? Da li kalašnjikov ima određene slabosti koje mogu dovesti do zastoja?

Ima slabosti, itekako. Samo što ima znatno manje slabosti od ostalih.

Njegova najveća prednost je što je konstruisan tako da tolerancija između pokretnih delova nema bitnu ulogu za rad oružja, pa stoga lakše nego svi ostali podnosi prljavštinu, led i slično.
Nisu mu delovi "pasent", prosto govoreći. :-)
A to je osobina svih proizvoda Kalašnjikova, zaključno sa PKM(M-84/86), mada je tamo sistem punjenja sasvim drugačiji i najviše liči na nekadašnji Maksim. Svi imaju taj sistem pozajmice gasova i to da tolerancija između ležišta zatvarača i samog zatvarača nema presudni uticaj na funkcionalnost oružja, pa zato lako podnose i strana tela u mehanizmu...zemlju, pesak, travu, itd.

Koliko ja vidim ovde je problem okvir. A i mehanizam za okidanje zašteka zbog prašine.

Njegova najveća prednost je što je konstruisan tako da tolerancija između pokretnih delova nema bitnu ulogu za rad oružja, pa stoga lakše nego svi ostali podnosi prljavštinu, led i slično.

Pa to, kad ga protreseš u ruci imaš osećaj da će se raspasti, dok m16 deluje nekako da je iz jednog komada. Ali mislim da se i taj otvor može srediti promenom konstrukcije. Drugačiji poklopac koji prekriva ceo mehanizam i izmenjen regulator paljbe. Sitnica za dobrog oružara.

Pa ne treba da se menja tolerancija...to je poenta puške. Fora je baš to što sve u njemu tako mrda i svašta nešto može da bude tu a da zatvarač i dalje bude slobodan. Galil ima tu neku kopiju Kalašnikova koju smo imali u Jedinici i napravljen je tako precizno, pa je čisto govno od puške.

Naravno, ja ovo što pričam, pričam iz perspektive ratovanja, dakle praktičnosti nečega u uslovima koji podrazumevaju višednevnu upotrebu bez čišćenja.

"Za po kući" je puno pušaka bolje od Kalašnikova, ali za u rat nije. Mislim na pravi rat, kada ne vidiš krevet nedeljama i kada nemaš čime da čistiš pušku. Ne ovo što Ameri rade sada po Iraku, Avganistanu...to je sve ratovanje na nivou patroliranja. Tamo im je to što imaju više nego dovoljno.

Kurde, kako izgleda ta Svetlana iz koje si puc'o?

http://world.guns.ru/userfiles/images/machine/mg07/pkm_1.jpg

Ovako.

Evo i karakteristike i uporedni test...tu me i pominju u članku. Samo po nadimku iz jedinice, ali oprostiću im. :-))

http://www.kalibar.rs/code/navigate.php?Id=108&editionId=18&articleId=68

Jel ima neke razlike izmedju Cece i one "krmace" iz kaunter strajka?
EDIT: Los ti link.

Nisam nikada igrao tu igricu, jbg...

Nisam ni jednu u kojoj se puca.:-)