Prijava

Dakle, kojim metodama se sluzite (ili ste se sluzili kao mladji) da biste zapamtili komlikovanije reci ili izraze?

Secam se da nisam mogao da zapamtim 'Navukodonosor' iz istorije u petom razredu, pa sam ga skrpio iz nekoliko reci:
Navukodonosor je 'navuk'o do nos' (rolku ili jaknu, nebitno).
A u trecem-cetvrtom razredu, ebonitna sipka je postala jebonitna, pa bez 'J'. 'Jebonitna' nista ne znaci, ali sa 'jeb' se lakse pamti.

Ja lično imam fotografsko pamćenje i uvek su mi bili simpatični ti načini za pamćenje drugih ljudi. :) Jbg,ja kad vidim ili čujem nešto jednostavno zapamtim.

Jedini broj koji sigurno znam da napisem na nemackom je sieben. Zapamtio sam da kad se cita na srpskom zvuci sjeben a posto u nemackom tu ne moze da stoji J onda znam da je I.:)

Jebaji ga, ja sam sve te izraze pamila, al su me znale zajebavati godine, pogotovo kad je istorija u pitanju i to kad smo radili neshto shto me nije ni sekunde interesovalo...

Ako me imenovani pojam ne interesuje, onda teško. Isto je i sa osobama. Nema šanse da im zapamtim imena, ako me nečim nisu zaintrigirale. I ne samo da im pri pozdravu( a ne znam odakle mi ta potreba da tada spominjem ime kad mi već memorija ne funkcioniše )promenim ime, nego i veru, pa sam jednom dečku tako rekla :"! Ćao, Safete!", a on se zove Stefan i na moje veliko čuđenje i dalje priča sa mnom !?!

Sećam se da sam inaugurisati povezivala sa I ugura se ti, tako nekako; )

Ja koristim treće oči :)

ko je beše (dal u 19. veku neki lik) išao i kad god se pozdravljao sa nekim govorio "ubio sam ćenu" (tetku ili tako nešto), i svi su isto nastavljali da pričaju noramlno sa njim?

to je dokaz da velika većina ljudi pri prvom rukovanju i upoznavanju ne pamti ime sagovornika... meni se to često dešava iako znajući za ovo pazim da upamtim... biće da nam je to neka kolektivna greška u mozgu :)

inače ja kao i jevreji zapisujem sve meni bitne stvari :) sve što čujem uđe na jedno a izađe na drugo uvo :)

Ja zapamtim sve neubičajeno,u detalje,pa se posle smejem kad dočekam da vidim zašto se to desilo,tad mogu i da reagujem na očekivani način,kakav god se od mene očekivao... :-)))
A reči ne znam kako pamtim,valjda tek tako ;-)

Ostala mi je jedna pesmica iz srednje skole sa casova hemije:
Etan metan propan butan, baba Zora orangutan (pogadjate da se profesorka zvala Zora)...

ja imam perfektno pamćenje

nije "blago meni"... ja se ne sećam ničega, al se podsvest seća svega... to ume da bude zajebano...

pa......jbg jednostavno zapamtim...bas gotivim takve izraze ...sto su cudniji ja ih lakse pamtim...nem pojma mozda fotografsko pamcenje,mozda podsvest ,mozda papiric na kome napisem da ne zaboravim jebem li ga...salim se za ovo zadnje...pozzzzz

Ja sam naucila da citam za vreme bombardovanja 1999.godine i to po slogovima.Bobme padaju dok sastavljam slogove.Naucno je dokazano da kad dete nauci da cita po slogovima mnogo lakse i brze nauci da cita i lakse nauci veoma dugacke reci jer je vec naviknuto da nepoznatu rec deli na slogove.:))))))

Ja sam latinicu naucio da citam i pisem 98'na tastaturi tj. racunaru, a cirilicu sam naucio citajuci sa nadgrobnih ploca kada sam sa pokojnim dedom u Bajinoj Basti 99' na groblje isao da kosim travu za zeceve koje je moj deda gajio.

Verovatno neznate, ali nismo mi to izmislili prvi... Bilo je toga hiljadama godina iza nas... Npr.
A Be Ce De E Ef... Ništa ne znači...
Ali...
Az Buki Vjedi Glagolj Dobro jEest...
Ili u prevodu sa staroslovenskog
Ja Bog Vid Govorim (da) Dobro jEste... (živjeti (od) Sela (i) Zemlje... Itd... Itd...)
Poenta je da čitava staroslovenska glagoljica i delim azbuka formiraju jednu poučnu rečenicu, uz koju je lako naučiti i zapamtiti sva sliva azbuke...
:)
Inače u anatomiji smo koristili sličan princip... Npr otvori klinaste kosti:
Opticus
Rotundum
Ovale
Spinosum
OROS

Ne znam, ja sve te reci zapamtim onako, odmah. Jednom je na casu hemije profesorka rekla "ciklopentanoperhidrofenantren" i krenula da polako diktira, a ja u sekundi ponovim i sve me gledaju onako, kao nekog antihrista...

Složim rebus, svakako, ili nađem asocijaciju.
A kada je broj u pitanju sklopim neko sabiranje, oduzimanje, koren, asocijacija, štajaznam.
Npr: 1549 - prva dva: sa toliko godina sam se prvi put napila, druga dva: sedam na kvadrat (:

Ja lično imam fotografsko pamćenje i uvek su mi bili simpatični ti načini za pamćenje drugih ljudi. :) Jbg,ja kad vidim ili čujem nešto jednostavno zapamtim.

To :)