A Streetcar Named Desire

1. Vaši utisci. Moji su sledeći:
    -muzika vrlo suptilno prati psihološka stanja likova, to sam prvo primetio
    -likovi su oslikani u vrlo pažljivom kontrastu
    -vivijen li over d top, ali daje blanš tu dozu nevinosti i weltschmerz-a koji druga glumica ne bi mogla oživljavajući alkoholičarku i koketu
    -marlon brando sirov, grub, prizeman, sve ono što blanš ne razume (to više puta naglašava u razgovorima sa sestrom), ali i onog što je potajno privlači
    -ona scena kada stenli prvi put moli stelu da mu se vrati manje-više pokazuje šta je to tačno šta stela vidi u jednom pohlepnom batinašu
    -scena silovanja (verovatno hiljadu puta editovana da bi bila "pristojna") je daleko dramatičnija od drugih, mnogo eksplicitnijih prikazanih na filmu, što samo pokazuje koliko su današnji filmovi golo govno

Sad, ako postoji neka dublja pouka i dela i filma sem te da je ovo jedan surov svet gde nevini stradaju, nisam je video (a i nisam čitao originalno delo). Ali bih voleo da mi kaže ko jeste:)

Ono što me takodje interesuje je scenografija. Da li je Stenlijev stan odista reprezent ondašnjeg posleratnog Nju Orleansa ili je korišćen u svrsi doslikavanja očaja likova, njihove unutrašnje bede, spoljašnjom?

2. Mora da sam mlogo zahtevan sa svim pitanjima:)

http://www.youtube.com/watch?v=S1A0p0F_iH8

Nemam pojma koja je glumica koja je glumila Stelu, ali je ovo jedan od najboljih momenata u filmu.

3. Izgleda kao da mesečari kada je Stenli doziva. Prosto savršeno.

4. Ovo je bolje od originala:)))

Rekli o sajtu

Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.

Status Magazin · April 2009.