Језичке недоумице

  1. Џанки није против!

  2. E, kad se i Džanki slaže, onda nema sumnje!

  3. Mene interesuje da li neko zna kako razgraničiti reč KAD kad se upotrebljava kao veznik u odnosnim rečenicama, i kad se upotrebljava kao prilog za vreme. I još nešto, kad se KAD upotrebljava kao neodređeni prilog za vreme, a kad kao dopusni veznik?

  4. Везник:
    Ишо ја улицом, кад оно Маја носи танге.
    Ја сам јео пачија говна, кад си ти био татин издрк на панеротци.
    Неодређени прилог за време:
    Их, од кад себе сам ја то знао...

  5. I još nešto, kad se KAD upotrebljava kao neodređeni prilog za vreme, a kad kao dopusni veznik?

    A to?

  6. Jer ja bih rekao, možda nisam u pravu, da bi "Jesil išo kad u krčmu" bio neodređeni prilog za vreme, a "Kad sam ja budala, baš ćeš ti da budeš normalan" dopusni veznik. Ili možda nisam u pravu...

  7. Kako misliš kao dopusni veznik? Nije kad dopusni veznik... Samo su mada, premda i iako dopusni veznici...

  8. Можда оће да каже:
    Јебаћеш кад на врби роди гроизде.

  9. E, Dotere, izvini, znam, zezam se bez veze, nego to KAD SEBE... Radim neki rečnik, pa sam ga izbacio misleći da je kroatizam, a vidim da si ga upotrebio. Jesi to čuo od nekih rođaka, rodbine, gde se to u stvari upotrebljava, a da je baš srpsko govorno područje? Da ne izbacujem džabe.

  10. Од кад себе се користи у Чачку од кад себе брате...

  11. Čak i u Doterovom primeru nije dopusni veznik, već vremenski...

    Edit: Zameni to kad sa mada, premda ili iako, pa vidi da li ti zvuči isto. Malo mi je čudna ta upotreba kad u takvoj rečenici, iskreno, mada se može čuti, čekaj da razmislim...

  12. Дотер је тролово у том примеру...

  13. Kako misliš kao dopusni veznik? Nije kad dopusni veznik... Samo su mada, premda i iako dopusni veznici...

    Pa kad označava da iskaz zavisne rečenice ne isključuje ono što se kazuje glavnim iskazom i pored kontradiktornosti među njima:
    "E, baš ću ja da budem musliman kad je moj babo bio budista!"
    Inače, koje je drugo značenje KAD u ovoj rečenici?

  14. Evo, kada bi rekao 'E, baš ću ja da budem musliman iako je moj babo bio budista', rečenica bi bila dopusna, a mislim da nema to značenje kao u primeru 'E, baš ja ću da budem musliman kad je moj babo bio budista'. Tvoj primer u stvari znači 'Nema šanse da budem musliman jer je moj babo budista' ili ' E, baš ću sad ja da budem musliman, a moj babo budista'. Ako sam dobro razumela... :)

  15. Npr: Kad sam ja pijanac, baš će sad moj sin da bude trezvenjak.

    Nemoj prevoditi šta bi trebalo da znači, pogledaj funkciju u konkretnoj rečenici.

  16. Prvo, uvek se gleda značenje, jer veznik nije najsigurniji pokazatelj koja je zavisna rečenica u pitanju. Ovaj primer je diskutabilan i nisam sigurna šta je, ali dopusna rečenica nije, jer ne može da se zameni sa mada, premda, iako.

  17. Izvini, moram da zovem autoritete :)
    http://img38.imageshack.us/img38/6315/kads.jpg
    Ima nešto i u rečnicima, nije sve u gramatikama :)

  18. Ok, ja za to nisam znala, ali kad već piše, verujem :) Nikada kad nismo pominjali u tom značenju, bar meni nije poznato... No, uvek nešto novo možeš da naučiš :) Uvek se pojavi neki primer koji je diskutabilan, takav je svaki jezik, a naš ponajviše...

  19. Glavobolja, a ne jezik... Pa ko je još primoran (osudio se) da se time bavi...

Rekli o sajtu

Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!

Biznisblog · 26. Decembar 2007.