Prijava

Oduvek sam bio impresioniran istorijom ,tacnije bitkama...Ovde bi mogli popricati o raznim armijama koje su harale svetom kroz istoriju....Licno ,najvecim vojnicima oduvek sam smatrao spartance i samuraje...Covece to ti je bila vojska,to je bila cast....Sta vi mislite o spartancima,o Termopilskoj bitci,o kralju Leonidi i njegovoj licnoj gardi koji su izginuli herojski braneci klanac Termopil od prodora persijske vojske pod vodstvom Kserksa I?

Spartanska vojska je bila definitivno najbolja vojska stare Grčke.Pre svega jer su oni odgajani od malih nogu da budu ratnici.Takodje i zbog svog poimanja rata.Naime Spartanci su u ratu videli prosto-posao i pristupali su mu potpuno pragmatično.Oni nikad nisu imali veliku vojsku u najbolja vremena Sparta je mogla da skupi oko 5 hiljada spartijata za rat a obično su ih slali mnogo manje.Upravo su zbog toga kasnije i propali jer kada su izgubili dve bitke od Tebe zaredom jednostavno nisu imali više vojnika.Takodje su odbili da prihvate novi način ratovanja koji je uveo Epaminonda,tebanski vojskovodja.
A priča o Termopilima je preduvana.Nije to bilo nikakvo idenje u smrt.Grci su isplanirali da tu sačekaju Persijance zbog terena i uopšte ih nije bilo samo 300 već oko 10000 i oni uopšte nisu bili veliki autsajderi u toj bici.Tek kada su Persijanci izvalili put da dodju iza ledja Grcima,Leonida je rekao ostalim Grcima da odu a on je ostao sa Spartancima i Tespijcima koji isto nisu hteli da odu.Zbog toga je ušao u istoriju i on jeste pravi heroj za mene.

Kad reče Spartanci, znam jednu njihovu narodnu bezobraznu izreku :)
S njom, ili na njoj!

ja istoriju uopšte ne priznajem. ko zna kako je stvarno bilo, a kako je napisana. ništa tu nije kao što mislimo, a ono što i jeste, opet nije baš tako... tako da i te vaše vojske su verovatno bili sve neki pilištorci :)

"Jedina prava istorija je ona istorija za koju mi ne znamo"

znas kako gvozdene nisam ja rekao nista da ih je bilo 300 ...bas naprotiv slazem se da ih je bilo mnogo vishe jos kad im se dodaju Tespijci i Ahejci to je poprilicno vojske...i slazem se naravno da je to bila bitka za pamcenje...ne znam sta ostali misle o spartancima koji su vojnu sluzbu pocinjali vec od 7. godine i smatrali je svojim zanimanjem kao sto je rekao gvozzden..pozzzzz

Tako je, Surovi!Da citiram Mela Gibsona: " Istoriju su pisali oni koji su vešali heroje." ( " Hrabro srce")

Ti taman lepo utuviš da je Draža izdajnik, kad ono ispadne da si učio iz pogrešne kjige, ili možda ipak nisi, ko će ga znati!?

Ja ni u geografiju mnogo ne verujem. Samo što naučiš koji je glavni grad tvoje zemle npr. SFRJ, kad za par godina nema te države, a ako si ti još uvek tu, onda moraš da stišeš nova znanja iz iste oblasti, pa naučiš gde su granice SRJ, ali hoćeš! I to ti je nikakvo znanje, te se daš na učenje gde je i kakva je granica između Srbije i Crne Gore, kad odjednom puj-pike ne važi, pa živiš u dilemi da li je Kosovo srpsko ili nije etc.

Pored svih ovih dilema teško da se radi o egzaktnim naukama.

ulica Narodnog heroja Mela Gibsona

HAhahahahahah (izvin'te, morala sam da otkikoćem)

Ма Спартанци су пичке!

pa nisam bas upoznat...mogla si nam jelena reci nesto o njma...hvala

E i mene to interesuje da čujem :)

Боже благи... чула сам једино да су жртве посипали морфијумом по лицу. Но свеједно језиво.

E, to se zove vernik! A ne ovi sto misle da ce u raj samo sto podizu 3 prsta...

*Tekatlipoka, bozanstvo noci, nauke, znanja, magije - Zrtva je isla gradom svirajuci flautu, na kraju svetkovine, pela bi se na piramidu, razbijala flautu i davala svestenicima da je zrtvuju;

Иначе, овај је имао годину дана све што пожели, народ га је прослављао као само божанство, а на месец дана пред жртвовање давали су му четири најлепше девице које су имале обавезу да испуне сваку његову жељу. :)

Ал, јбг, бато... :)

Pa ne moze i jare i pare...

Познат назив, али не знам, куцај :)