Istorija
  • brankaja

Oduvek sam bio impresioniran istorijom ,tacnije bitkama...Ovde bi mogli popricati o raznim armijama koje su harale svetom kroz istoriju....Licno ,najvecim vojnicima oduvek sam smatrao spartance i samuraje...Covece to ti je bila vojska,to je bila cast....Sta vi mislite o spartancima,o Termopilskoj bitci,o kralju Leonidi i njegovoj licnoj gardi koji su izginuli herojski braneci klanac Termopil od prodora persijske vojske pod vodstvom Kserksa I?

• Gvozzden

Spartanska vojska je bila definitivno najbolja vojska stare Grčke.Pre svega jer su oni odgajani od malih nogu da budu ratnici.Takodje i zbog svog poimanja rata.Naime Spartanci su u ratu videli prosto-posao i pristupali su mu potpuno pragmatično.Oni nikad nisu imali veliku vojsku u najbolja vremena Sparta je mogla da skupi oko 5 hiljada spartijata za rat a obično su ih slali mnogo manje.Upravo su zbog toga kasnije i propali jer kada su izgubili dve bitke od Tebe zaredom jednostavno nisu imali više vojnika.Takodje su odbili da prihvate novi način ratovanja koji je uveo Epaminonda,tebanski vojskovodja.
    A priča o Termopilima je preduvana.Nije to bilo nikakvo idenje u smrt.Grci su isplanirali da tu sačekaju Persijance zbog terena i uopšte ih nije bilo samo 300 već oko 10000 i oni uopšte nisu bili veliki autsajderi u toj bici.Tek kada su Persijanci izvalili put da dodju iza ledja Grcima,Leonida je rekao ostalim Grcima da odu a on je ostao sa Spartancima i Tespijcima koji isto nisu hteli da odu.Zbog toga je ušao u istoriju i on jeste pravi heroj za mene.

• gospodžo-zgaziš-me

Kad reče Spartanci, znam jednu njihovu narodnu bezobraznu izreku :)
    S njom, ili na njoj!

• Surovi

ja istoriju uopšte ne priznajem. ko zna kako je stvarno bilo, a kako je napisana. ništa tu nije kao što mislimo, a ono što i jeste, opet nije baš tako... tako da i te vaše vojske su verovatno bili sve neki pilištorci :)

• psiXoo

"Jedina prava istorija je ona istorija za koju mi ne znamo"

• brankaja

znas kako gvozdene nisam ja rekao nista da ih je bilo 300 ...bas naprotiv slazem se da ih je bilo mnogo vishe jos kad im se dodaju Tespijci i Ahejci to je poprilicno vojske...i slazem se naravno da je to bila bitka za pamcenje...ne znam sta ostali misle o spartancima koji su vojnu sluzbu pocinjali vec od 7. godine i smatrali je svojim zanimanjem kao sto je rekao gvozzden..pozzzzz

• zirafko

Tako je, Surovi!Da citiram Mela Gibsona: " Istoriju su pisali oni koji su vešali heroje." ( " Hrabro srce")

Ti taman lepo utuviš da je Draža izdajnik, kad ono ispadne da si učio iz pogrešne kjige, ili možda ipak nisi, ko će ga znati!?

Ja ni u geografiju mnogo ne verujem. Samo što naučiš koji je glavni grad tvoje zemle npr. SFRJ, kad za par godina nema te države, a ako si ti još uvek tu, onda moraš da stišeš nova znanja iz iste oblasti, pa naučiš gde su granice SRJ, ali hoćeš! I to ti je nikakvo znanje, te se daš na učenje gde je i kakva je granica između Srbije i Crne Gore, kad odjednom puj-pike ne važi, pa živiš u dilemi da li je Kosovo srpsko ili nije etc.

Pored svih ovih dilema teško da se radi o egzaktnim naukama.

• Kurd

ulica Narodnog heroja Mela Gibsona

• gospodžo-zgaziš-me

HAhahahahahah (izvin'te, morala sam da otkikoćem)

• Генкста

Ма Спартанци су пичке!

• Ministar_za_RnR

Ma Obilic je pichka!!!

• Mare23

ma svi su pichke

• brankaja

pa nisam bas upoznat...mogla si nam jelena reci nesto o njma...hvala

• gospodžo-zgaziš-me

E i mene to interesuje da čujem :)

• gospodžo-zgaziš-me

Боже благи... чула сам једино да су жртве посипали морфијумом по лицу. Но свеједно језиво.

• Ministar_za_RnR

E, to se zove vernik! A ne ovi sto misle da ce u raj samo sto podizu 3 prsta...

• gospodžo-zgaziš-me

***Tekatlipoka, bozanstvo noci, nauke, znanja, magije - Zrtva je isla gradom svirajuci flautu, na kraju svetkovine, pela bi se na piramidu, razbijala flautu i davala svestenicima da je zrtvuju;

Иначе, овај је имао годину дана све што пожели, народ га је прослављао као само божанство, а на месец дана пред жртвовање давали су му четири најлепше девице које су имале обавезу да испуне сваку његову жељу. :)

Ал, јбг, бато... :)

• Ministar_za_RnR

Pa ne moze i jare i pare...

• gospodžo-zgaziš-me

Познат назив, али не знам, куцај :)