Vjera

1. Ostao mi post pretposlednji iako je trebo da bude poslednji

A što zar su ljudi baš tolke ovce da zaborave šta je reko od božića do uskrsa kadgod sam ga slušo čini mi se u rec ponavlja jedno te isto al u reč.

2. Nikako da se dotakne sportskih tema , ajde Irineje daj neki fiksic, cuti kao, a vamo singlira odra mocart! :(

3. zato sto je cmar

4. Prema islamu, ne.

Vidiš, meni je to smiješno... Isto kao kad bi rekli da bilo ko ko nije hrišćanin ne može otići u raj itd.

Evo počnimo od hipoteze da je Muhamed stvarno bio upravu i da samo oni koji su prihvatili islam mogu otići u raj. Šta onda sa onima koji su bili na drugom kraju svijeta u tom trenutku i islam nikako nije mogao stići do njih?
    Isti slučaj možemo napraviti i sa hrišćanstvom i bilo kojom drugom vjerom. Šta, zato što neki moj pra-pra-pra...prađed od 20.000 godina prije hrista nije bio, zamislite, hrišćanin ne može ići u raj... a mogao je biti baš super lik. Da izdržava cijelo jedno pleme sam i čašćava bratska plemena hranom koju uhvati.
    Mada realno i religija se morala znatno prilagođavati istorijskim dešavanjima. Ko zna koliko samo puta je kroz istoriju mjenjan sadržaj svetih knjiga kako bi se opravdali izvjesni postupci vlastodržaca... Otud i toliko kontradiktornosti u istim.

Ne znam, sebe doživljavam kao duhovnu osobu ali ne pretjerano religioznu. Dosta stvari u religiji su kontradiktorne ali opet smatram da je neko više biće stvorilo univerzum i stoga vjerujem u Boga... Nije to zato što je tako lakše (štaviše, teže je) objasniti postanak svijeta, nego čisto jer mi se to čini kao najrealnija mogućnost.

Na kraju krajeva možda svi griješimo. Možda su budisti upravu. Iskreno, ona meditacija i nije loša stvar.

EDIT:

-Па и ђаво вјерује у Бога!

Sejo, defke ti u zadnje vrijeme variraju kvalitetom opasno ali ovo što si napisao (i ostatak "primjera") je mnogo dobro.

(naklon)

5. brate,kada bi sve neboluze religije nabrajao,taj tekst bi bio duzi od vaistine

6. E da i da se razumijemo još nešto.

Prvo ide judaizam, pa onda na stari zavjet dodamo novi zavjet (uz potpuni prekoret u načinu ophođenja Boga prema smrtnicima) i imamo hrišćanstvo, pa onda imamo islam u kojem na bibliju dodajemo kuran (uz negiranje toga da je Isus sin Božiji i još jedan preokret u načinu ophođenja prema smrtnicima, tj. opet se vraća na stari zavjet modus operandi)

7. Ma bolje i fiksić da daje nego da pominje jebene hrvate svaki put lolo
    Ovamo "mir božiji hristos se rodi" a prepucavaju se ko čović i vujošević

8. Шта мислите, да ли Блајвази честитају Божић?

9. Ja da sam Bog, i naravno, da sam svemoguć, napravio bih ovu egzistenciju nekako zabavnom, žurka bi se odvijala 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Zašto bih kušao nekoga i proveravao njegovu veru u mene? Što bih bio toliko sujetan? Meni ni iz džepa ni u džep. Sve bi to bilo opušteno, svi bi stigli do stanja blaženstva i mira... A zašto? Zato što bih bio milosrdan Bog i ako sam svemoguć, ukinuo bih krivicu, žrtvama nadoknadio muke, malo privremeno kaznio zločince, pa ajmo svi deco da se zabavljamo...

10. To je to, ako me razumiješ.

Много добро си ово објаснио.

Као и уздржавање од злих мисли и дела. Мислим да је то много теже од уздржавања од масне хране или алкохола.

Наравно, ја сам само навео конкретан примјер. Немогуће је имати савршено чисте мисли, немогуће јер нас други на то тјерају. Шта мислиш зашто је женама забрањено да улазе у манастире неприкладно обучене? Важно ја да будеш свјсетан својих гршака, да ти се упали она лампица звана савјест...

Šta onda sa onima koji su bili na drugom kraju svijeta u tom trenutku i islam nikako nije mogao stići do njih?

По православљу, свако коме је проповједана вјера, на било који начин, за њега повратка нема. И опет, можеш да будеш савршено морално чист, без крштења и причести нећеш наћи мјесто у царству небеском. Само овим "необавјештеним" се расуђује преко њихових дјела.

Sejo, defke ti u zadnje vrijeme variraju kvalitetom opasno ali ovo što si napisao (i ostatak "primjera") je mnogo dobro.

Хвала пазле, то је неко моје резмишљање. Људи се боје истине. Лакше име је да вјеру прилагоде себи него себе вјери, и онда као резултат имамо мали милион православних религија прилагођених потребама појединца.

Мир Божији, Христос се роди!

11. Prvo neka prijave prihode, plate porez od 20%, iskoriste lovu da završe hram sv. savi. Mislim, patriharh koji se zamonašio sa 18 upravo na TV sere o padu nataliteta.
    Pljačkaši, prijatelji, zašto ste dechxko, zašto bogastvo svete crkve ne trošite po splavovima?
    EDIT:
    Inače ne volim ćopavog.
    http://forum.net.hr/cfs-file.ashx/__key/CommunityServer.Discussions.Components.Files/14/4382.tito_2D00_-popovi-zajebavaju.jpg

12. Све су то говна.

13. И то са свештеницима је крајње кукавички изговор за сопствену љеност. Такође је и ствар индивидуалног искуства. Православни свештеници немају фиксне плате.
    Свети Сава је рекао "Ако је свештеник грешан, није му молитва грешна!"

Едит: Свако ко пљује по свештеницима, нек прво каже колико је он то новца оставио у цркви.

14. Свети Сава је рекао "Ако је свештеник грешан, није му молитва грешна!"

Учење је исправно, али су нам учитељи постали неисправни. Мени не занима то да ли попови возе џип или иду пешке, мени смета поприлична хладноћа данашњих свештеника. Као да не смеш ништа да их питаш. Код мене у цркви има 4 попа и један од њих носи плаву мантију. Ја сам га у цркви питао откад православни свештеници носе плаве мантије јер сам то први пут у животу видео и он се буквално наљутио што га то питам. (!!!!!!) Побогу, па то смем да питам, нисам га опсовао. Попови вековима носе црне мантије, не виђа се често православни свештених у одећи друге боје.

Некако су игумани и игуманије по манастирима увек отворенији према људима и увек спремни да саслушају.

15. kod mene u selendari pop nosi neku krem varijantu mantije. Kežual stajl

16. Млађи свештеници су пуно отворенији за народ.

17. I u mom kraju sveštenik mnogo otvorenije nosi mantiju kod tuđih žena.

18. Свако ко пљује по свештеницима, нек прво каже колико је он то новца оставио у цркви.

Izvini Sejo, ali je ovo retko glupa izjava.

Ispade da je onaj ko je ostavio pare u crkvi uplatio pravo da pljuje po sveštenicima.

"jebem li im majku lopovsku!"

Nije problem uplati pola marke!

19. Могуће, али вјерујем да онај ко остави прилог да он о томе не прича нити кука. Већ је стално нека прича, краду. Ако неко може да се обогати од тих гвоздењака што оставим у цркви једном мјесечно, нек се богати.

Rekli o sajtu

U busu se devojka svadja preko fona da se ne kaze Vukajlija nego Vujaklija za recnik... ocaj na njenom licu kad je shvatila da ne moze objasniti

Mokoš · 11. Maj 2011.