Kviz - ''Istorija''

1. Nije monoftalamus on je poginuo kod Ipsa.

2. Nije ni Leonat niti njegov kolega Peukest.

3. znam 8 koji sigurno nisu, bar mislim.
    tako da nije mozda Parmenion, lupam ali za mnoge sam siguran da nema sanse da su cak u Ekbatani umrli

4. Parmeniona je ubijen po Alexandrovom naredjenju posle navodne Filotine zavere, tako da nije ni on, ali na sve si boljem putu.

5. da jbt objica tacno otac i sin, zaboravih. da nije Eumen, mada mislim da nije

6. Pa njega je ako se ne varam Antigon ubio kada ga je vojska prodala, ovaj je bas iz vremena Alexandra i umro je godinu dana pre njega.

7. e u tom slucaju nisu Seleuk, Krater, Nearh, Kasandar, Antipatar, Ptolemej, Perdika sigurno
    naci mozda Hefestion ili Klit Crni?

8. Klita je sam on ubio u pijanstvu, a konacno si sistemom eliminacije dosao i do njegovog vernog Hefastiona koji je zaista i umro 324 pod navedenim okolnostima.

9. znam za Klita cak je to i na filmu ali reko da probam jedino je on jos umro pre
    uf dobro pitanje, idem ja sad pa cemo se igramo sutra
    laku noc

10. Hhahahaahahaha ajde da postavim onda jedno relativno tesko pa i ja da idem da spavam, naime

Koja dvojica vojskovodja (jedni od najvecih u starom veku) su imali bazu u Spaniji, a tokom zivota ostali bez jednog oka, a svoj zivot oba nasilno zavrsila?

11. Jedan je Hanibal mislim.

12. Drugi mozda moze biti Scipion Afrikanac...

13. Jeste jedan Hanibal, ali drugi nije Scipion Africki.

14. Hanibal i Sertorije, onaj sto se borio protiv Sule, imao sediste u Spaniji, jebemlimumajku jedva sam se imena setio...al' ne znam kako je svrsio...
    EDIT: U slucaj da sam pogodio, nemo' ko da je postavljao dok se ja ne vrnem, sve ce ve podavim!

15. Jeste Karnelijane Kvint Sertorije, a zavrsio je tako sto su mu Kajkilije i Pompej prakticno ucenili glavu pa ga Marko Perperna ubio.

16. Po Avgustovoj naredbi, po osvajanju Egipta, izuzev njega, svi koji su imali rang visi od viteza, nisu mogli bez dozvole da ulaze u Egipat. Ko je bio prvi (ne znam dal' i poslednji) koji je tu naredbu prekrsio?

17. Secam se da je valjda neki njegov vojskovodja ili tako nesto koji je tamo pokusao da cak stvori kao pokret otpora, ali na kraju je najebao, u svakom slucaju mislim da je pomenuto u onoj Bakenovoj knjizi.
    Inace reci rang visi od viteza je pomalo besmisleno jer su u sustini i sami senatori (koje verovatno smatras visima) bili u prvih osamnaest centurija, tako da su u sustini bili jednaki najjacim vitezovima, ako ne i slabijeg uticaja od mnogih njih, jer su prosto mnogi vitezovi izbegavali senat kako bi mogli da se bave trgovinom. To je sto se tice tih 1800 vitezova, ali sto se tice ostaliih bili su mocnij iiz prostog razloga sto su bili bogatiji (jer je u sustini trebalo nezvanicnih milion sestercija kako bi neko bio senator, dok je trebalo 400k za viteza, odnosno 300k za kvalifikaciju u red tribuna aerarii.)

18. Ne smatram ih ja visima, vec sam nabasao na podatak gde bas ovako kazu: visi od viteza. Za te podele stanovnistva, klase, zovi ih kako hoces, znam ponesto, ali nista narocito. Sto se tice tog generala i pobune, za to iskreno ne znam. Osoba za koju ja pitam je clan carske porodice, veoma vazan clan carke porodice, i usla je tamo iz, pa moze se reci turistickih razloga.

19. Da nije Julija onda ona je poznata po lepom ponasanju xD, ili Livija cisto da mu pokaze da joj se moze.