Kviz - ''Istorija''

1. Ок...
    Koja je bila najpoznatija vojna jedinica Svetog Rimskog Carstva ?

2. Е па сад, зависи коме најпознатија.... Имаш ритере, ландскнихте (који су се нешто касније појавили), цвајхендере и још пун ђаво војника.... Само немој да испадне да су у питању тевтонци, јер то је витешки ред, не војна јединица....

3. Verovatno čovek misli na ritere.

4. Гехиште, у праву си мислим на ландсцкнихте... звајхалндер је био више мач, па оно свак' је могао бити звајхандлер...

5. Zvuci opasno to landscknihte, a verovatno znaci vitezovi bez konja, tj. koji se bore peske.

6. Meni laički zvuči kao vitez(ov)i koji su povezani sa nekom zemljom, ili je poseduju ili je ona u vlasti nekog nadređenog, ali mrzi me da tražim po netu šta stvarno znači. :) Haze, aj postavi, možda se još neko uključi. Ako Gešihte bane, samo prepusti. :)

7. Ма то су били сељаци у кловновској одећи који су се борили с двосеклим мачем...
    Цареви.

8. Neka postavi neko od vas dvojice ili neko treći, samo postavljajte bre. :)

9. Ko je glavni autor američke Deklaracije nezavisnosti?

10. Tačno.

Aj kad već niko ne postavlja evo jedno malo teže - Kojoj dvojci matematičara se pripisuje istovremeno otkriće diferencijalnog računa?

11. Isak Njutn i neki jos jebem ga.

12. Hint: Nemac, filozof.

13. Ma Lajbnicu. A je l' ovaj drugi Njutn ili ne?

14. Jeste, tačna su oba.

15. Ko je pre smrti uprkos savetima doktora pojeo peceno pile i popio vrc vina, a umro je u Ekbatani?

16. Lupiću, mada je verovatno pogrešno - Kir Veliki, čisto zato što sam gledao nešto o njemu pre neki dan pa su spominjali Ekbatanu.

17. Да није неко из доба Александра или дијадоха чисто као помоћ?

18. Nije Kir, Kir je poginuo u sukobu sa nekim divljacima bezveze, da Davide jeste iz tog vremena.

Rekli o sajtu

U busu se devojka svadja preko fona da se ne kaze Vukajlija nego Vujaklija za recnik... ocaj na njenom licu kad je shvatila da ne moze objasniti

Mokoš · 11. Maj 2011.