Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).
Skodin blog · 04. Septembar 2010.
Slažem se sa Hejzom. Ali, mislim da je to bio Gaj Julije Cezar.
Можда је и типа било који диктатор, то су ванредне околности, нпр. Гај Фламиније
Eh Davide nemoj strucnjacima za Rim da protivrecis, diktatura je normalna magistratura u okviru republike ako traje do 6 meseci, a ako je kao u Sulinom slucaju na snazi dok on smatra da bi trebalo da traje ili u Cezarovom gde je on bio dictator perpetuo to je vec druga prica i to jesu vanredne okolnosti.
Ником ја не противречим.
Овај каже, ванредне околности, а диктатор јесте нормална магистратура, али знамо сви да се бира у ванредним околностима. Тако да ја нисам ту ништа погрешио.
Eto vidis da hoces, sreca pa me mrzi da detaljno objasnjavam, uglavnom on kada kaze
I jos pored toga pominje vladara, nikako se ne moze reci da je u pitanju obican diktator jer bi se on i kao takav nazivao samo diktatorom, a ne vladarom jedne republike.
Јел има питања?
Добро све у свему треба овде да тумачимо питање. Нек појасни и да наставимо.
БЛЕЈЧЕ ГРИФИНЧЕ УКЉУЧИ СЕ ДЕЦХКО
Upravo taj. Jebiga, ljudi, izvinjavam se, bliži mi se ispit iz dana u dan, a ja kad postovah video sam da se nije niko skoro uključivao. I pogodio si Hejz za veteransko naselje. Cepaj dalje.
Nije normalna, već vanredna. Jebeš ga, učim rimsko pravo u kojem piše da je vanredna, a i logično je da je tako. Kako može da bude normalna kad je na snazi samo u vanrednim okolnostima? A to što se bira na 6 meseci je prosto određenje koliko traje normalna diktatura, za razliku kao što već reče npr. kasnije Cezarove.
Kai su teknon Blakeeeeeeeeeeeeeee!
Pa normalna magistratura jer to i jeste magistratura, normalna u odnosu na diktaturu Sule ili Cezare koje nikako ne mozemo uporedjivati sa diktaturom jednog Cincinata. zar ne?
To je normalna magistratura kojoj se pribegava u nenormalnim okolnostima, ali sa druge strane diktature ove dvojice su bile nenormalne, ne diktature kako su ih pojmili Rimljani, vec diktature kako ih mi danas shvatamo.
U svakom slucaju ja postavljam.
Fora je u tome što nemaš nenormalnih magistratura, nego REDOVNIH i vanrednih, a ja sam poistovetio termine redovna i normalna magistratura, iako to normalna i nema nekog smisla jer ne postoji nenormalna. xD Aj da odvalim na ovo tvoje, Marko Antonije?
Odgovor je Antioh Veliki.
Pa da, imas normalne koje su redovne i neredovne sa ogranicenim vremenskim periodom i ove 2 diktature koje to u stvari nisu jer nisu imale ograniceno vreme trajanja, pa sam ih zato radi lakseg raspoznavanja za ove koji se slabije razumeo nazvao nenormalnim, u sustini ti si lepo postavio pitanje nego je ovaj ujebao sa svojim objasnjenjima.
Nekako sam morao da napravim paralelu izmedju normalnih diktatura i onih koje su u stvari bile po Rimljanima vise kraljevska vlast nego diktatura kako su je oni shvatali.
Nije Marko Antonije, vec Brutov idol da ti olaksam i ovako je slabo poznato to, inace morali su preci jer su mogli samo da se iskrcaju nekih 2000km istocno od Tapsa jer su Pompeju brodovi trebali za sopstvene operacije.
Antioh tek nije hahhahaahha nisam znao da je on bio Rimljanin.
Не сери бре Хејзе, лепо сам реко исто што и он, ванредна. Тако је гласило питање, ванредне околности - ванредна магистратура. Ај бре сад развисте полемику око једне речи.
Znam da je nešto vezano za njega i 10000 vojnika, ali on je napao Grčku :) Nemam blage ko je Brutov idol.
Jebote, što mi niko normalan ne pada na pamet? Aj odvaliću sad najstrašnije: Sula? Iako bi trebalo da je Sula dijametralno suprotno od Brutovih stavova, ali jebiga, ne radi mi mozak u ove kasne sate uopšte. :)
Помпеј?
Dajte ljudi otkud su Pompej i Sula ratovali protiv Cezara u Africi kod Tapsa???
Inace bio mu je idol jer je on bio najveci rimski predstavnik jedne filozofske skole kojoj je i Brut pripadao da ne pominjem da mu je bio teca.
Катон Млађи онда?
Pa naravno, malo je mozda poznato da su u stvari njemu nudili da bude zapovednik trupa u Africi, ali da je on odbio jer je u Rimu samo bio pretor, dok je tu bilo konzula. Njega su takodje Uticani voleli i posle samoubistva mu velicanstvenu sahranu organizovali.
Nije on uopste tako losa i bolno konzervativna licnost bio kako cesto vole da ga predstavljaju.