Kviz - ''Istorija''

1. Pišanje na javnom mestu?

2. ЧЕДОМОРСТВО да није?

3. Silovanje maloljetnica.

4. Izvinjavam se sto sam rano morao da legnem tako rano u 3 pa nisam mogao da dam odgovor ranije, ali u pitanju je veleizdaja kao sto je Dzela odgovorio.
    Kad smo kod silovanja maloletnica setio sam se Tacitovog opisa dzelata i Sejanove cerkice, pa da vam ukratko ispricam, naime kada je Sejan pogubljen trebalo je da bude pogubljena i njegova cerka koja je imala nekih 8-9 godina. Po jednom starom zakonu ona nije mogla da bude pogubljena zato sto je devica (mora da je to povezano sa starim kultovima, npr. vestalskih devica koji vuku korene jos iz doba kraljevstva), stoga je dzelat prvo silovao nju (Tacit bas ne precizira da li je to bilo samo u formi skidanja nevinosti ili je to duze trajalo) pa ju je pogubio. Inace to jedini takav slucaj u istoriji Rima, uglavnom zena i deca (pogotovo zenska) nisu bila ubijana zbog osude drugih clanova familije (proskripcije npr.).

5. A jel može da se malo manemo Rima? Smorili ste, ali stvarno sa Rimljanima.

6. Čim si rekao da nije upereno protiv pojedinca bilo je logično da je veleizdaja.
    Aj jedno lako.
    Koje godine se održala prva anti-partizanska ofanziva i gde?

7. на слободну територију у Босни 42?

8. На Ужичку Републику, '41. године.

9. Не могу ништа да смислим, нек' цепа ко има питање.

10. За време чије владавине, у енглеској је сазвана прва седница парламента?

11. Није. прва седница је одржана 1265, мислим да ће бити од помоћи...

12. Ovo bi trebalo neki pravnik da zna, ja samo lupam: Edvard Dugonogi ili kako se vec zvao...

13. Тачно мачо!

14. Jebote, nisam ni ocekivao da cu odgovoriti tacno, ali sjecam se nekada nesto iz nekog filma o tome...

Evo sad bas trazim nesto da postavim i krenem da provjerim jednu informaciju kad naidjem na jednu jos zanimljiviju, pa na osnovu nje postavljam pitanje:

Ko su bili "Potsdam Giants"?

15. Garda u koju su ulazili samo visoki vojnici.

16. Tacno Cenotaph.

Htio sam da pitam neko pitanje u vezi sa Fridrihom Vilhelmom I, pa naletio na ovo sto nisam znao.

Cenotaph ti nastavi, a ako ko zna tacnu informaciju ko je prvi uveo stajacu vojsku neka objavi posto me interesuje, a nailazim na razlicite izvore.