Kviz - ''Istorija''

1. Логотет ? Провестеријар ? Тепчија ?

2. Gradonačelnik Prilepa lolo, nzn titulu

3. Ne vidim zašto uopšte imaš problem s tim, pa i ti si čovek iako studiraš istoriju, lolo.

Па да, ал' ипак не би било занимљиво јер до сад сам знао ја мислим одговор на свако постављено од почетка квиза.... Мислим, нећу да испадне да се хвалим сад ил' нешто тако, ал' ипак имам значајну предност у односу на остале.... Дребиново ћу да прећутим иако знадем одговор....
    Ал' ако се Дребин не љути, могу да помогнем осталима за одговор....
    Много значајнија је била његова титула од пехарника....

4. Tjomi Lee, čemu reč povest, deteta ti? Konkviztador golo govno, svako drugo pitanje o Balaševiću! Šupičkumaterinu! Zato sam i prestao da ga igram.

Ne znam đe upotrebih povest, a da pitanja o Balaševiću smaraju, smaraju na kub iako mi više problema zadaje sport al' šta je tu je, da ne oftopikujem previše.

5. Pa bio je kralj i savladar, isto kao i Vukašin.

6. Nije pogodjeno do sada. Gesihte, odgovori, kad već znaš, ne vidim ni jedan razlog da to ne uradiš, ja sam profesor istorije, pa igram. Šalim se ovo za profesora, naravno. :)

7. Jeste bio "mladi kralj", kao Vukašionov sin (otud Kraljević), medjutim zbog padanja pod tursko vazalstvo, kralj nije ni postao, a ni car, a trebalo je to da bude, da su se stvaari normalno odvijale. (doduše ovo nije baš poptuno prihvaćeno od svih istoričara). A moje pitanje se odnosi na činovničku funkciju na dvoru.

8. Како је могао да буде краљ кад је Урош умро убзо након Вукашина ?

9. Казнац ? Војвода ?

10. Kaznac je bila srednjovekovna srpska titula u oblasti Bosne, tako da nije to, a nije bio ni vojvoda.

11. Da pomognem, titula koju su obavljali obrazovani ljudi u to vreme (a Marko je za svoje vreme bio izuzetno obrazovan).

12. Da pomognem još malo: Ta titula može danas nekome da zvuči nebitno i degradirajuće, ali je tada bila veoma poštovana.

13. Nije bio dvorska luda, odmah da napomenem. :)

14. Da, još ovo, istu funkciju je obavljao i na dvoru cara Dušana, zaboravio sam to da stavim u pitanju, pa dodajem sada.

15. Чистио царев нужник ?

Rekli o sajtu

U busu se devojka svadja preko fona da se ne kaze Vukajlija nego Vujaklija za recnik... ocaj na njenom licu kad je shvatila da ne moze objasniti

Mokoš · 11. Maj 2011.