Ne, ne. Nisam mislio u tom smislu degradirajuće, pogrešno sam vas naveo. Samo ne deluje kao neka bitna funkcija iz današnje perspektive za takvu veličinu kao što je Marko, to sam mislio, inače je bila funkcija za obrazovane ljude, funkcija intelektualnog karaktera.
Елем, та титула савладара је преузета из Византије, само у Византији су неретко и старији били савладари млађима (који би завршавали углавном трагично, као што је случај са Андроником и Алексијем Комнином) и цар Душан је био ''млади краљ'' код свог оца, Стефана Дечанског....
Овако. Постојали су граЦки и перегрински претори.
дакле грацки је управљао градом (углавном му је функција била суцка), а перегрински Перегринима, односно покореним становништвом ван града Рима. Такође, имали су и законодавну функцију (едикти, рескрипти, декрети и то). Први је творац јус цивиле-а, а овај други јус генцијума, ако се не варам. Довољно? :)
едит: што каже френк, претор је поприлично широк појам...
Ne, ne. Nisam mislio u tom smislu degradirajuće, pogrešno sam vas naveo. Samo ne deluje kao neka bitna funkcija iz današnje perspektive za takvu veličinu kao što je Marko, to sam mislio, inače je bila funkcija za obrazovane ljude, funkcija intelektualnog karaktera.
Можда онај који пробава храну?
Нека врста сокалника (кувара) или тако нешто?
Pisar?
Bravo, Lukash! Pisar je tačan odgovor.
Поштар ?
Ko su bili pretori?
Нека врста власти у римској држави.
едит: могао бих ја о претору подоста, скоро сам положио римско :)
''Код цара је Марко писар био''....
Елем, та титула савладара је преузета из Византије, само у Византији су неретко и старији били савладари млађима (који би завршавали углавном трагично, као што је случај са Андроником и Алексијем Комнином) и цар Душан је био ''млади краљ'' код свог оца, Стефана Дечанског....
Imali su sudsku funkciju izmedju ostalog, imali su i vojne i upravne funkcije, ne mogu sad tačno da setim, ali mislim da je pojam pretora širok pojam.
aleksandarkg
Ajd' malo detaljnije :) Cime su upravljali?
drebine,tacno.
Овако. Постојали су граЦки и перегрински претори.
дакле грацки је управљао градом (углавном му је функција била суцка), а перегрински Перегринима, односно покореним становништвом ван града Рима. Такође, имали су и законодавну функцију (едикти, рескрипти, декрети и то). Први је творац јус цивиле-а, а овај други јус генцијума, ако се не варам. Довољно? :)
едит: што каже френк, претор је поприлично широк појам...
Aleksandre, ti postavljaš.
Meni nestade onaj poslednji odgovor, neki bag izgleda.
I vise nego dovoljno :)
кнез Милош....
Јеби га, морао сам, имам једно врло лепо питање....
'ајде, гесихте.
Оригинал Душановог законика на жалост није сачуван.... Који препис законика се сматра за најпоузданији?
Струшки ваљда...