Kviz - ''Istorija''

1. Ma koji bre Darije, Lukaše? Taj je uzjahao svinju i pobeg'o sa bojišta bre, jedva živu glavu izvuk'o. :) O, jebemu mater, da nije neki Indija(na)c? :)

Darije se najviše spominje :D

2. Memnon sa Rodosa, veruje se da je bio najveći vojskovođa među Aleksandrovim neprijateljima.

3. Verujes ispravno ajde postavljaj.

4. Evo jedno pitanje vezano za Aleksandra Velikog. Koga je dotični kralj Makedonije porazio u bici na reci Hidasp?

5. Jeste. Postavljaj pitanje.

6. Ај' како се збао први већи пораз Римљана од Персијанаца ?

7. Bitka kod Karhe, 54g.p.n.e.

8. Pa ja ne bih bas izjednacavao Persijance sa Parcanima... Inace, nije kod Karhe nego kod Kare ili vec ako ces da citas kao sto su Rimljani onda je kod mesta zvanog Karaj i to 53 godine 1 jula.

9. Ja sam našao da se mesto zvalo Kara ili Karha, a u pravu si za godinu.

10. Ma u pravu si ti da se zove Kara po prevodu ustaljenom kod nas, ali sam hteo da te ispravim jer Karha mi je nekako hrvatski, a u originalu tj. citajuci na klasicnom latinskom mesto se zove carrhae- odnosno c-k, ae-aj, Karaj.

Najstariji kult na svetu koji je dominirao starim vekom, a cije delove tradicije mozemo naci i danas u hriscanstvu je kult?

11. Zar nije klasicni latinski pisi kao sto govoris citaj kao sto je napisano osim sto se C uvek cita kao K. Dakle ae=ae

12. Da klasicno se cita kao se pise sa tim da se ae cita kao aj, Kajsar ne Kaesar i oe se cita kao oj.

13. Богиње Изиде ?

14. Meni latinka rekla Kaesar.... Kome sad da verujem

15. па култ сунца? :)
    и зар се ае не чита е?

16. To je po tradicionalnom latinskom.

17. Kult Sol Invictus. Nepođeno/Nepobedivo Sunce.

Rekli o sajtu

Did you mean Vukajlija?

Google · 17. April 2015.