Kviz - ''Istorija''

1. Kome su ubili majku, oca i bracu, a da su ga hvalili kada se osvetio tom istom coveku sve dok i njih nije poceo da ubija nakon prvog propalog pokusaja da ga oni sami ubiju, inace istorija ga je nepravedno zapamtila kao ludaka?

2. Auuuuu brate, ajde daj hint, u kom dobu je živeo?

3. Kaligula... Nisam bas razumeo pitanje, komplikovano je malo, ali njemu su ubili i on je ubio stosta pa eto.

4. Lepo je Man odgovorio, naime u duhu pitanja da rasvetlim, Kaliguli su ubili oca Germanika, majku Agripinu i jos dosta clanova porodice, sve je to uglavnom ucinjeno od strane Tiberija koga ce i sam Kaligula ugusiti 37 godina nove ere, senat i pisci su hvalili prvi deo njegove vladavine, a onda su svi rekli da je on bio tesko bolestan i odjednom se probudio i mislio da je bog. U stvari senat je tada pokusao da ga ubije i on od tada svestan da mu je smrtna kazna vec potpisana pocinje da zajebava senat i da ubija kolovodje, glave ce mu ipak doci Valerije Azijatik 41 godine.

5. Ko je napisao Utopiju?

6. Tomas Mur, ili kako sam dosta puta čuo, a to me mnogo iritira, Mor. Nije Mor, morončine jedne.

7. Hahah, tako i moja istoricarka kaze, ali nema dva O nego jedno tako da je nesto izmedju. Sve u svemu jeste :)

8. Jesi ti svestan da sam ja sad potražio na jebenom netu i provalio da sam mnogo glup? xD Jeebote, ima neki irski pisac Tomas Moore, a ovaj je stvarno More. Koi sam ljaljan neobrazovani. :) Neka tera neko drugi, ako baš ne budete imali ideju, ću uletim s nekim glupim pitanjem, jer tako sam u mogućnosti. :D

9. Sledece pitanje je nama od dragocenosti. :)

10. Тома Смор :) ја сам тако запамтио кацам први пут чуо :)) начи мор

11. Kad smo kod toga ja se secam da sam na republickom u 7mom iz istorije imao to isto pitanje i da si napisao Toman Man jer mi je on nekako bio poznatiji i mislio sam pogresno naucio Mor hahhahaahhhhaha.

12. Dajte novo pitanje, ovo sam prespavao.

13. A Haze, zajebo si me s pitanjem za Kaligulu, pomislio sam na njega, ali kad si rekao da nije ludak, onda sam se pomeo. Čovek je spavao sa rođenim sestrama, ako je to normalno, onda ja sebe proglašam za cara Srbije Vercina I ( glupo mi je da koristim puno ime, ne bi mogli da ga izgovorite).

14. Kolega verci niste vi upoznati sa situacijom, Kaligula uopste nije bio lud kao ni niz drugih koji su proglasavani za ludake samo su imale drugacije ideje i sukobljavali se sa senatom jer su zeleli monarhiju istocnjackog tipa... Ako hoces detalje procitaj od Michel Cazenave ludi carevi ili mi daj skype da ti odgovorim na konkretna pitanja.

15. Па није цепао сестре јер се сукобљавао са сенатом побогу....

Јеси л' ти историчар брате Хејз ил' те само занима стари век? Одлично га познајеш :-)....

16. Pa jbg, ako je cepao sestre nije lud nego nastran. A i svi ti u Staroj Grckoj i u Starom Rimu su se medjusobno plodili, kako bozanstva pa tako su valjda i obicni ljudi. Mislim ipak su ta bozanstva smisljana po uzoru na ljude jelte.

17. Big covece zanima me ovako stari vek inace idem u ekonomsku, pogotovo Rim koji aktivno proucavam xD, inace ocrnili su ga jer se sukobljavao sa senatom zato sto je zeleo da mu unisti moc i da vlada po uzoru na helenisticke monarhe, pa kazete da je bio lud jer je bio ozenjen sestrom, mozda ju je jebao mozda nije, ali je morao da se ozeni iz prostog razloga sto je zeleo da oponosa egiptaski model, tesko je to razumeti ako se vec nema nikakvog predznanja. Nije on bio lud samo je voleo Izidu, a ne Jupitera i blizi mu je bio Alexandar nego Manlije Torkvat.

18. Ma daaaj, on je za Rimljane bio lud čovek. Uvoditi helenistički tip monarhije u Rim bila je ludost! Upravo je to i dovelo do rasprada carstva kasnije, kada su počeli da teraju ljude da im se klanjaju do poda i tako to. Sve dok je Rim bio zajednica jednakih ili približno jednakih ljudi, bio je u ekspanziji. Čim su carevi počeli da teraju ljude da im ljube skute i tako to, carstvo je propalo. A on je bio lud čovek, ja to tvrdim. I ne samo to sa sestrama. Već i to kada mu je zafalilo para, čovek je napravio od svoje palate bordel i terao svoje sestre da budu prostitutke. A i to nije baš normalno.

19. Pa za njihovu senatorsku elitu jeste bio lud, ali za obican narod ne, malo je poznato, ali Kaligula i Neron su bili medju najomiljenijim carevima. Tvrdjnja da je do raspada doslo zato sto je uvedena apsolutisticka monarhija je apsolutno netacna jer je Dominicijan i spasao carstvo svojom cvrstom rukom, a raspalo se iz drugih razloga od toga da su se varvari inkorporirali u sistem do toga da je trziste robova pocinjalo da dozivljava krah, da je trebalo braniti jako dugacke granice, a da se u sredini nalazila jedna velika rupa (mare internum) pa do toga da su zbog nesposobnosti careva uspesni generali bivali ubijeni. Ne treba ni da pominjem da bi do raspada carstva verovatno doslo u 3cem veku da nije bilo niza uspesnih vojnickim careva, malo li je reci Aurelijan?
    To sto si ti rekao da je napravio bordel je netacno, on je mozda samo organizvao malo slobodnije zabave, ja ga licno ne volim preterano zbog tih ideja, ali s obzirom da je detinjstvo proveo kod babe Antonije u Egiptu moze mu se donekle oprostiti. Zar nije Kaligula ukinuo praksu podkazivanja koja je dozivela svoj procvat pod Tiberijem, zar nije oprostio senatu koji mu je pobio porodicu, zar nije bio idealan vladar sve dok nije po njihovim recima poludeo, Pisci kazu da je lutao hodnicima palate mucen nesanicom, nije to bila ludacka nesanica vec svest da su mu dani posle gasenja zavere Apronija i Getulika u Germaniji odbrojani. Zar nije cudno sto ga je ubio neki tamo Kasije Hereja i sto je to ucinjeno bez znanja pretorijanaca, ako je on to ucinio samo zbog uvrede koju mu je sam Kaligula naneo zasto ga je Klaudije ubio po zahtevu javnog mnjenja kada je dosao na vlast, zasto Tacit sam priznaje da je Valerije Azijatik u stvari bio mozak pobune. Kod nas je odomacena prica da je on zeleo da svog konja postavi za konzula iz ciste ludosti, ali zar to nije genijalan primer ironije i najbolji nacin da se ponize senatori koji su isto tako izigravali konje dok je Tiberije ubijao njegovu porodicu (rodjeni brat mu je skoncao jeduci vunu iz duseka u tamnici). Ni sami istoricari nisu mogli sve da sakriju pa su morali da priznaju da je bio izvrstan retoricar i izvrstan poznavalac istorije i prava, zar nije Tacit sam rekao za njega da nikada nije bilo ni boljeg roba ni goreg gospodara kada je Tiberija Kaligula pratio na Kapri. Kada je krenuo u osvajanje Britanije on je samo zeleo da ucvrsti vlast time sto je zeleo jedan pohod u nepoznato u stilu Alexandra, ali su ga legionari izdali (isto se to manje vise desilo i Cezaru, nije li aquilifer X legije bio taj koji je skocio prvi pa za njim tek iz postovanja prema standardu svi ostali?), zbog te izdaje on ih je terao da poput devojcica (jer su se plasili strasnih druida i blizine kraja sveta) da napadnu okean i da kao spoils of war pokupe skoljke i morske zvezde. Mrzi me da objasnjavam detalje za Nerona, ali cu se samo osvrnuti na pozar koji je on navodno zapalio, po Tacitu istoricaru konzervativnih shvatanja bez premca centurion koji ce i kasnije ucestvovati u zaveri je i pre zavere hteo da ubije Nerona i imao je sansu da to ucini dok je Neron za vreme pozara bio BEZ telohranitelja medju svetinom, ali nije zbog nedostatka hrabrosti? Taj isti centurion ce kada zavera biti otkrivena dzelatu reci da cvrsto udari kad mu je ovaj rekao da cvrsto drzi glavu. Nije tu u pitanju bilo odustsvo hrabrosti vec to sto je narod Nerona voleo i sto bi tim cinom potpisao sebi smrtnu presudu.

20. Jel jebete vi nešto i zašto ne?

Rekli o sajtu

Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!

Biznisblog · 26. Decembar 2007.