Kviz - ''Istorija''

1. Ko od vas studira istoriju ili sprema prijemni iz iste ove godine, a voljan je da mi menko pomogne, nek mi se javi da pitam nesto na PVT. Najozbiljnije!

2. ја, јав се тамо.

едит: а ја да се јавим... чек

3. Haze, ti si car. I možda si u pravu, ali ja i dalje tvrdim da je on bio pomalo nenormalan. Što se Nerona tiče, on je bio megaloman i umišljeni umetnik. On je bio omiljen, kao i Kaligula iz čistog razloga što bi čim bi došao na vlast poterao gladijatore i trke, podelio pare i žito i narod bi bio srećan. Isto to su radili i Komod, Filip Arabljanin i Trajan. Tako da je omiljenost među Rimljanima relativan pojam, traje sve dok su ti džepovi duboki i nabrekli od zlatnih sestercija. Čim je država pala u krizu zbog nedostatka u kasi, a to je bilo zbog preterivanja u igrama, neko je morao da odgovara. A to što se Kaligula dosetio pa poterao Rimljane da za Novu Godinu istresu sve pare koje imaju u kasu, da bi se ponovo organizovale igre, to nikom ništa. Ili bordel od svoje palate, to je definitivno normalno. Znači Grci, pošto su u krizi, trebalo bi da od dela parlamenta naprave javnu kuću pa da lagano vraćaju dugove.

4. Ma to su price ajde ako hoces da ti kazem da su oni ispraznjavali privatnu blagajnu tj. fiscus, a pisci su to namerno mesali, pa kako mislis da je Klaudije srao pare kad je dosao na vlast kad je odjednom po starim piscima drzavna blagajna bila puna. Inace sesterciji nisu zlatni vec srebrni, a zlatan je bio aureus. To za igre i to si u pravu jer su ti carevi bili skloniji tome od npr. Tiberija. A to npr. za Neronovu umetnost ne mozemo mi da sudimo koliko je dobar bio umetnik, mozda je imao glas kao Dzej otkud mi sad znamo da li je stvarno bio talentovan. Nije bila poenta u talentu vec u tome sto je bilo sramota da jedan car to radi, jos posle mozemo da raspravljamo odoh da pijem i jedem kod kuma xD.

5. Hteo sam da kažem od zlata i sestercija.

6. A što se tiče Neronove umetnosti, postoje pouzdani podaci da su ga ljudi jedva slušali. A što se tiče sramote, kada se ja proglasim za cara, teraću sve vas da me slušate kako sviram i pevam. Sviram relativno dobro, ali pevam kao onaj pevač iz Asteriksa i Obeliksa, Tamburiks.

7. Eto opet ti pricas o nekim pouzdanim podacima, ti podaci su pouzdani koliko i blic u poslednje vreme sto se tice politike u Srbiji... Ne mozes ocenjivati nekoga prema onome sto su iskljucivo napisali njegovi neprijatelji, pa da nije Plutarha i da imamo samo Tacita mi bi i bracu Sempronije smatrali jednakim Saturninu ili Sulpiciju Rufu.

8. E, kad ste se vec upustili u tu o Rimljanima, imam ja dva pitanja, za koja sam ono cuo nekad negde od nekog ko je to saznao od nekog ko je poznavao nekog ko je to procitao :):
    1. Jel Cezar stvarno napisao knjigu o odrzavanju kose?
    2. Jel istina da je Kaligulu oblatio Kalist, koji je kasnije bio nesto kao Klaudijeva desna ruka, pa je cak diktirao i samom Klaudiju?

9. Ne znam za kosu, koliko ja znam, Cezar je bio ćelav, dobro, ajde proćelav, a što se tiče Kalista, to nemam pojma. Kalist je bio oslobođenik i sumnjam da je bio toliko uticajan da je diktirao samom Klaudiju.

10. U stvari, mislim da jeste diktirao i samom Klaudiju.

11. Zato sam i pitao, ovo za Cezra sam cuo onako u prolazu, i bilo mi je i cudno, bas zbog toga sto je sam Cezar bio celav, a za oslobodjenike generalno znas da su postali neko mudo kod Kaludija, a Kalist mi najpoznatiji

12. Ma kakvi Cezar da je pisao nešto o kosi. On se uvek zezao sa ljudima kako je super biti ćelav, jer kod nnega se vaške ne mogu sakriti.

13. Ma Cezar je u stvari bio zejebant, ali to o Kalistu je diskutabilno, prosto nema razloga da ga blati Kalist kad on niti je istoriju pisao niti je ziveo u vreme kada su drugi pisali, sto se tice Klaudijevih oslobodjenika najmocniji su ipak bili Narcis i Palant pa tek onda Kalist. To da je diktirao Klaudiju je besmisleno jer su tokom njegove vladavine operativnu politiku vodili gorepomenuti pa i Kalist, ali sa tim da je ipak Klaudije odlucivao sta ce da se radi globalno gledano, sigurno nije Palant doneo odluku da se gradi Ostijska luka od 200miliona sestercija ili da se ide na Britaniju, dok je tokom drugog perioda vladavine posle smrti Mesaline za sta je iskljucivo zasluzan Palant koji je dok je Klaudije bio pijan noc nakon dana kada je Mesalina uhvacena naredio da se Mesalina ubije jer je znao da bi joj car oprostio kada bi izasla pred njega, a da bi to automatski znacilo da njega vise biti nece.
    Interesantno je da je Kleopatra napisala prirucnik o lepoti tako nesto, ali od Cezara su nam ostali samo komentari.

14. I sta kazete, Cezar bio kul lik a? Nije imao vaske.

15. Pa nije po glavi, a za ostale delove tela nisam siguran hahhahahaah, inace on je brijao glavu iz ciste koristi. Malo je doduse morao slaninom da je namaze pred bitku da se bolje sija i ne samo da je okrecuci glavu u pravom smeru implementirao arhimedovski princip ratovanja u svoju ofanzivnu strategiju vec je i zaslepljujucim snopovima svetlosti onemogucavao odstupanje svojoj vojsci. Inace kod Dirahijuma je probao konjsku mast pa je zasro stvar...

16. Je l' ste vi ziveli u jebenom Starom veku? :P

17. Hipoteticki gledano mozda i jesmo, ali realno gledano cesto razmisljam da bih voleo da sam ziveo kad vidim da ovaj zivot ovde nema nekada smisao jer je najvece postignuce obogatiti se, a u Rimu je novac bio sredstvo, a ne cilj, barem dok je u pitanju bila Republika. Onda nekako shvatim da mi je odlicno ovde, a da je vrlo moguce da bih bio rodjen kao rob ili u dobu carstva, a i inace postoji mala verovatnoca da bih bio patricije (ajde ako ne moze barem nobilis) rodjen negde izmedju 110ete i 75ete i da bi me mimoisle bolesti u mladosti, da ne poginem u nekoj bezveze bitci itd. Mada kada bih mogao da biram jos jedan zivot posle ovog definitivno bi izabrao ovo pa makar me ubili kod Munde kao zakletog Republikanca.

18. Hipoteticki gledano mozda i jesmo, ali realno gledano cesto razmisljam da bih voleo da sam ziveo kad vidim da ovaj zivot ovde nema nekada smisao jer je najvece postignuce obogatiti se, a u Rimu je novac bio sredstvo, a ne cilj, barem dok je u pitanju bila Republika. Onda nekako shvatim da mi je odlicno ovde, a da je vrlo moguce da bih bio rodjen kao rob ili u dobu carstva, a i inace postoji mala verovatnoca da bih bio patricije (ajde ako ne moze barem nobilis) rodjen negde izmedju 110ete i 75ete i da bi me mimoisle bolesti u mladosti, da ne poginem u nekoj bezveze bitci itd. Mada kada bih mogao da biram jos jedan zivot posle ovog definitivno bi izabrao ovo pa makar me ubili kod Munde kao zakletog Republikanca.

Lololol! Malo ko bi se rodio kao patricije, ja bih eto verovatno bio neki sugavi rob ili tako nesto :) A kad bih birao doba za "rodjenje" racunam negde izmedju Neronove smrti i Severovog doloaska na vlast. Jeste dug period, ali nekako ima odredjenu kolicinu i haosa i reda. Bilo je godina kad se nije znalo casnoga krsta ;), a bilo je i finih, mirnih perioda. Za Republiku ne znma, mozda tamo negde ka Mariju ili tako nesto. Nekako mi se cini, naravno to je samo moje misljenje, kilavo su isle stvari. Ne kazem da su isle lose, ali nekako usporeno, mada kad igras Rome Total War ne cini ti se tako :), dok se za vreme careva, narocito kriza uvek i svaki dan nesto desavalo, sad dobro ili lose, jebiga, kako ti zapadne :)

19. Ја бих се вероватно родио као Герман у некој шуми пошто ме има два са два.... Асам крајишник....

Асмо поспемовали ову страну.... Ај турићу ја једно питање, ако се остали слажу.... Лагано је....
    Чија је жена била Атенаида Евдокија?

20. Ja bih se rodio u Sparti i bio bih do jaja beba(bas sam veliki bio na rodjenju). I sad sam visok al imam 15-20 kila manje, tako da pretpostavljam da bih riknuo od neuhranjenosti za vreme agoge.

Rekli o sajtu

Na sajtu vukajlija.com definisan je pluskvamfutur I i II , poseban morfološki oblik glagola, kojim se služe političari kada govore o ulasku Srbije u Evropsku uniju.

Kurir · 20. Februar 2011.