Kviz - ''Istorija''

1. Јесте Јерина, то је био лакши део. :)
    није династија палеолога.

2. Kantakuzena. Njen buraz valjda je radio tvrdjavu.

3. таман тако.

ја мислим да би френк требао да настави, јер је ипак ово нешто тежи део питања. наравно, ако се триша не буни. какогод, само нека тера неко.

4. 'ајде франче

5. Čijom smrću se ugasila muška linija Nemanjića?

6. не верујем да је урош, било би прелако.
    да није деспот стефан лазаревић (лазар је нонстоп нешто потенцирао своје "немањићко" порекло)?

7. Lazar nije potencirao namanjićko poreklo, to si pomešao, Milica je bila Nemanjić, preko oca Vratka, jer je ovaj bio potpmak Vukana Nemanjića. A Lazar je potencirao na nemanjićkom poreklu Tvrtka Kotromanića.

8. Nije Uroš Nejaki, a nije ni Despot Stefan, naravno.

9. Ovaj je bio vladar jedne oblasti, nakon smrti svog oca, vrlo kratko doduše, nakon toga se zamonašio.

10. Цара Симеона ил' ваљда његов потомак Јован.

11. добро, нисам се онда лепо изразио, потенцирао је ту своју везу са немањићима. рецимо, једна од ствари је да се потписивао црвеним мастилом, као немањићи, док су се остали удеони кнежеви потписивали црним.
    кад кажеш то "наравно", онда делује као да је последњи живео много касније... неки од обреновића/карађорђевића?

12. Proguta mi govno post. Jovan je poslednji. On je bio ktitor manastira Meteori, secam se da sam cuo na ekskurziji.

13. Jeste Triša, u pitanju je sin "cara" Simeona Jovan Uroš ili Duka Paleolog, ko kako voli, bio car Epira od 1371. do 1372. Posle se zamonašio kao Joasaf, a ostao upamćen kao ktitior Meteora. Teraj dalje.

14. кад кажеш то "наравно", онда делује као да је последњи живео много касније... неки од обреновића/карађорђевића?

"Naravno" sam napisao zbog onog posta iznad, jer sam tu zaboravio da ti potpuno odgovorim na pitanje, ali sam indirektno dao odgovor.

Edit: I u pravu si potpuno to za Lazara, on je baš bio veran Nemanjićima, ali nije lično imao te ambicije, ali se svakako trudio da bude što bliži kultu Nemanjića.

15. е јебига, мисандрстендинг! :Д

16. Normalna stvar na forumima. :)

17. Ајд' лако нешто - како се звао и презивао последњи византисјки цар.

18. Konstantin se zvao,ne znam prezime.

19. Konstantin Dragaš Paleolog.

20. Poginuo 1453. kada je pao Carigrad.

Rekli o sajtu

U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.

Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.