Kviz - ''Istorija''

1. Tačno je da je Dabrovski general u francuskoj vojsci, i jeste taj period, ali nije tokom stvaranja Varšavskog vojvodstva. Promakao ti je jedan vrlo važan detalj u refrenu. :)

2. Ok, pošto niko ne pokušava, da ne kočim bez potrebe.
    Pesma je nastala za vreme Francuskih revolucionarnih ratova, za vreme Napoleonove kampanje u Italiji gde su se Poljaci borili u velikom broju na strani Francuza.

Neka postavi neko pitanje.

3. Evo ovako: Kako se zvao poslednji kralj Poljske i čiji je on bio ljubavnik?

4. Katarine Velike, na P neki je l da? Bilo mi u glavi prvo b

5. Stanisljav II Ponjatovski, ljubavnik Kaje Velike

6. care, care prevara te boli..

svaka čast za ovo nema šta

7. Koji ne-makedonski kralj se smatra vesnikom helenizma?

8. Uf, daj neki hint. Ništa mi nije jasno. Ali probaću: Pir od Epira?

9. Nije Pir sigurno, u to vreme je uveliko bio helenizam. garant neki tebanski kralj

10. Шта као Епаминонда фазон?

11. Ne, Šabani EpamiNonda mislim nije ni bio kralj.
    Kolko ja kapiram to je neko ko je prvi došao na ideju da se širi na račun Persije ili ko je krenuo da uvozi Grke u (još) većem broju tamo. I tako dao ideju Fići i Aleku Makedonskom.
    Znači pada mi na pamet Lisandar iz Sparte, ili onaj Persiski pobunjenik koji je pozvao 10 000, ako ga računamo kao nekog kralja. Ali se ne sećam imena.

12. Evo vam hint: nije ratovao s Persijom, a prethodnik je helenizma po vladarskoj ideologiji, korišćenju metoda osvajanja koji će kopirati Makedonija. Grk je, ali nije iz matične Grčke

13. Agatokle? Pretpostavljam da je neko od Sirakužana.... Ili je neko od onih tirana.

14. ne zna niko, gem set meč, postavi novo

15. U pitanju je Diniosije Stariji, vozite

16. sti položio grčku? il oš sad usmeno kod mirka?

17. Nisam, voleo bih usmeno, al mislim da neće moći

Rekli o sajtu

Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).

Skodin blog · 04. Septembar 2010.