Treba m' neko ko se razume u zakone

1. Situacija je ovakva: Keva mi ima dvojno državljanstvo, Srbija i BIH. Kola su registrovana na nju, u Bosni. Ja imam samo državljanstvo Srbije. Već 3 godine vozim ta kola bez problema, dok me sinoć nisu savatali saobraćajci, i hteli da me oderu 30000 dinara. Na kraju sam se jedva nekako izvukao, i dobio samo za prsluk 3000. E, sad, iako u zakonu Srbije stoji da državljanin Srbije ne može upravljati vozilom stranih tablica... , dobio sam informaciju od jednog prijatelja koji je policajac na granici, da ima neki dopis, uredba, dodatak zakonu, ili tako nešto slično, on je pročitao na sajtu mupa srbije, koji kaže da član uže porodice osobe koja ima dvojno državljanstvo, može da vozi kola registrovana na tu osobu na strane table. Već 2 sata tražim to po netu, ali ništa nisam uspeo da nađem, a taj prijatelj je trenutno na odmoru. Plašim se da će me sutra opet zaustaviti, idem na duži put. Da li je neko od vas upoznat sa ovom tematikom?

2. Шаљи ПВТ Змии. :Д

3. http://www.mup.gov.rs/cms_cir/sadrzaj.nsf/vozilo-registrovano-u-inostranstvu.h

Kako ja ovo razumem, nemaš pravo da voziš taj automobil jer si državljanin Srbije. Najbolje je da odeš u MUP u svom mestu i direktno pitaš u saobračajnom odeljenju ili da odeš u AMSS pa pitaš njih.

4. Imaš li ti neki dokaz da je BiH centar tvojih životnih i poslovnih aktivnosti?
    Nemaš, nisi državljanin BiH. Državljanin si Srbije i kao takav ne smiješ voziti automobil sa stranim tablicama.

5. Za ovo ti ne postoji zakon kojeg će se neko slepo držati. To je siva zona. Nemaš pravo da voziš, ima pravo da ti privremeno oduzme, ali keva odnosno vlasnik automobila ide po njega, na preuzimanje. Inače ovo je bio maskenbal pre desetak godina, ljudima su skidali tablice, ljudi onda išli u Bosnu po druge i tako. Na kraju su samo naručivali od firmopisca da im napravi druge table, kačili i vozili.
    Uglavnom- uvek će biti razlog da te saobraćajna a i ostala policija handri. Jer ti keva ne može, kao stranom državljanu (za auto iz druge države) dati punomoć, a sve dok ti zvanično ne može dati punomoć ti nemaš pravo- puno pravo da upravljaš vozilom.
    Možeš da se nađeš za volanom, al svaki put kaži da si uzeo Evo sad i ne znam kad sam zadnji put a kad ću opet.
    Ne svađaj se ubuduće jer on može uredbu da tumači ovako ili onako ali tebe uvek može isključiti iz saobraćaja.
    Uostalom zaustavio te da ti nešto naplati, pa sad...bolje i pojas nego ovo.
    Inače nemoj nikad da vileniš jer ako naletiš na neku budalu on će tražiti i da keva prebaci vozačku na srpsku, jer ona može biti vlasnik automobila ali u principu ako ima samo srpsku vozačku ni ona ne može legalno (bez prebacivanja) upravljati tim vozilom.
    Može ali opet sledi kazna.

6. ili zovi AMSS, oni više znaju od MUP-a.

7. Može da zove koga hoće, u praksi će mu se kasti nešto sasvim drugo jer su protivrečne i uredbe i odredbe i tzv.slobodno tumačenje istih.
    Ovo što sam ti gore napisala je sto posto tako jer smo se mi u Subotici (najgora situacija od cirkusa je bila s tim) godinama zajebavali.

8. Problem je što je ovo carinski prekršaj i kazne su poprilične.

9. Hvala na odgovorima. Znam sigurno da postoji uredba koja dozvoljava da najbliža porodica vozi auto na strane table, kao što sam napisao u prvom postu, lično sam je čitao pre nešto više od godinu dana. Ne mogu da se setim da li je to za sve države, ili je neki specijal samo za BIH, pre bih rekao da je ovo drugo. Moraću da sačekam da mi se ovaj prijatelj vrati sa odmora, pa da mi on to nađe...

10. Alo kakvi su ovo šturi odgovori pustite pravnika po struci da da stručan odgovor :
    Ovo su ti opcije :
    1. Nakači lažne table i nabavi odgovarajuće dokumente (isto lažne)
    2. Pojebi ćerku Ivice Dačića (ili sina nemam pojma kakav mu je inventar)

Ozbiljno, pošto Bruce ne zna da čita (barem do kraja XD) ti imaš pravo da upravljaš tim kolima ili načini neki fiktivni ugovor sa kevom oko posla ako ti svejedno šalje pare ako studiraš (mislim ne znam kakva ti je situacija) rokni neki minimalac i ko fol radiš i još penziono primaš i socijalno. E sad to treba plaćati što je dobro osim ako nemaš toliko keša mada najbolja ti je opcija za ovo prebivalište. Lenj kakav jesam samo ću reći da postoji razlika izmedju prebivališta i boravišta sećam se da sam negde u mojoj staroj knjizi iz građanskog to pročitao pa vidi oko toga malo može se zakon izraditi veoma lako ja nisam iz Srbije pa me malo zabole za njihove zakone ali reko ajd da pomognem ako se može. Prijavi se tamo i vamo i idi u mup pravi se malo glup i sve će ti neko objasniti. Ja sam juče kasnio u sud predati neke službene papire celih 14 dana pa sam ih izradio ko mulce. Neki rok koji nije protokolisan (na moju sreću) a rokovi su ništa bez ljudi da ih overe pa sam švarao, prepravljao papire, datume, častio u arhivu za pet min opštenja sa dokumentacijom i slične radnje. Ima načina za sve. Ta kola su najmanji problem. Ipak sredi to kolege ne poznaju zakon toliko dobro a misle da sve znaju pa dok se ti sa njima objasniš oni puknu kaznu a na sudu kad to padne nikom ništa eto omaklo se i te gluposti.

11. Vidi ovog Mačka. Sve što si mu rekao i ja sam pa dečko nije zadovoljan.
    Dečko 'oće bre da se kurči sledeći put pred drotom u fazonu- Mojne ti meni tu sereš, znam ja zakon, to je ta i ta odredba.
    Drugo ja mislim da njemu keva i ne živi u BiH nego ovde a da je samo nositeljka dvojnog državljanstva što u ovom slučaju je samo, dakle Zipko dečko SAMO olakotna okolnost.
    Ne kurči se sledeći put kad te zaustavi, ćuti i vozi dalje jer mama NEMA pravo da ima dve vozačke dozvole ako ima dva državljanstva(može ali da polaže u obe države jer ako hoće npr.bosansku da menja za srpsku to košta /mislim jedanaest hiljada din./ a svejedno bosansku vozačku MORA ODJAVITI) a to ti je novi problem koji te vodi u krug.
    TI IMAŠ PRAVO DA SE NAĐEŠ ZA UPRAVLJAČEM ALI NE I DA VOZIŠ, kontaš?
    U prevodu- ne možeš da kažeš da voziš svaki jebeni dan jer da bi to mogao moraš imati punomoć a punomoć za ovo NE MOŽEŠ IZVADITI. Ende.
    Ovo što si ti čitao je slično kao neodređenica u propisima o zaposlenim- Ako si član porodice, ne moraš biti prijavljen kao radnik, možeš se naći za pultom npr.ali ne možeš inspektora koji tu kupuje svaki dan i svaki dan te uslužuje taj isti član porodice da ubediš da si samo eto tako tu malo da pripomogneš. Jer on ima pravo da ti napravi problem.
    Dakle Zipko ne pravi se pametan, samo ćeš kevi napraviti belaj, a ne sebi.
    A i ti i ostali mlađahni naučite Ovo je država u kojoj sve može i ne može ništa. Takva ti je bila SFRJ a Srbija je naravno naslednica u punom njenom sjaju.
    Uostalom da nije tako što bi dva advokata izlazila na ročišta ako je samo jedan u pravu?

12. Carinski prekršaj, ej!

13. Carinski, jašta. I shodno tomU kad ti sudija sa carine (subotička uprava) ne garantuje 100 odsto nikakvim sigurnim faktom onda ćuti i ne vileni.
    edit Ono- nije da nije u pravu dečko, postoji naknadna uredba kojom se TOLERIŠE upravljanje takvim vozilom ali to je samo da NE MORA POD OBAVEZNIM da ti oduzima auto nego eto time daju mogućnost drotu da bude PRAVEDAN.Kao. Nikako ne znači da ćeš ti da ćeš mu ti (Zipko) udariti šatiranje citiranjem neke odredbe.

14. Ma ljudi da se zaključi može čovek da vozi jasno piše u zakonu član je uže porodice. Vozi Miško. :D

15. To su ti ustvari izuzetci od propisa tj. sigurno si nekad negde video u nekom članu na kraju dodaju osim ako zakonom nije drugačije propisano. E sad ti treba da tražiš taj zakon i sl. a da se preplaćuješ na oglasnik koji će ti to kurac? Lepo pišu dole ti izuzetci i posebni slučajevi mada tumačenje je velika kučka čak i u jednostavnim slučajevima.

Rekli o sajtu

Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).

Skodin blog · 04. Septembar 2010.