Prijava

Жижа Стојановић је моја бака. На срећу, то није њена једина титула и признање. Читаву своју каријеру ( која траје и дан данас у њеној 80-ој години ) тумачила је најчешће главне улоге у позориштима у којима је као по правилу био првакиња ( СНП у Н. Саду и БДП у Београду ), док је у троцифреном броју серија и филмова одиграла сијасет препознатљивих и успешних епизода. Ви је сви највероватније познајете из популарних серија 'Балкан Експрес'','' Бољи Живот'', ''Срећни Људи'', ''Породично Благо'', ''Отписани'' итд. Никада није била члан нити једне политичке партије, увек поносна што је Српкиња ( пореклом из Војводине ) и што може да својом уметношћу представи своју земљу у свету, што је увек са великим задовољством и без надокнаде стално и чинаила. Моја бака већ шесту годину, од како траје додела националних пензија, кокурише за исту и не добија је. Разлози за то никако не могу бити квалитативне природе - она те услове испуњава без проблема. Е сад, обзиром да сам ја пристрасан ( а и како да не будем ), замолио бих вас, моје драге Вукајлијаше да изнесете своје мишљење о поменутој глумици а мојој баки и кажете, без обзира на ваше квалификације и меродавност у датој ствари, да ли она заслужује макар морално ако не финансијско признање за свој самопрегорни уметнички рад. Ово је све такође написано и на њену молбу и у циљу да се она умири, обзиром да јој је ова неправда учиника велики ударац и
увреду. Хвала унапред.

Txe Проф

ДРАМА ОКО НАЦИОНАЛНИХ ПЕНЗИЈА ( текст преузет са сајта ''Политике'' )

''Председник комисије др Петар Волк нудио оставку, пошто је министар културе наредио да се смањи списак од 49 на 40 кандидата. – О коначном броју ће одлучивати Влада Србије после празника

Намера Министарства културе и информисања да сачува тајну списка кандидата овогодишњег јавног конкурса за националне пензије, све до објављивања у „Службеном гласнику” је осујећена. У време Викиликса и проваљивања војних и држаних тајни, није било тешко ни овде пронаћи инсајдера.

Петар Волк, председник комисије за доделу националних пензија,каже да су за месец и по дана рада чак три пута прочешљавали списак свих 366 пријављених. На крају су, рачунајући на досадашњу флексибилност Министарства културе и Министарства финансија, направили списак од 49 уместо, како им је речено, 40 кандидата. Волк тврди да је подлегао емоцијама, јер није му био битан број, него допринос српској култури као критеријум. Био је то толико драматичан састанак да је понудио оставку, јер је,како каже,лично крив што је додао још тих девет кандидата. Није очекивао резолутност министра културе. Или 40, или нема пензија! Списак је смањен, образложења су сачињена, још да их у понедељак потпишу. Да није било овог, драматичног, састанка у петак, цео би систем пао у воду, овогодишњих пензија не би било! После одлуке комисије, све иде у даљу процедуру, до Владе Србије која има последњу реч. Јер, места има за још три кандидата, а Влада и не мора да се одлучи за неке од отписане деветорице, може да, сходно „традицији”, дода неког свог миљеника.

Тужно је и понижавајуће гледати ту јадну, бачену коску посленицима културе. Тих 50.000 динара,које могу да уживају до смрти, сада су тек вредност једне просечне потрошачке корпе!

Иако би признање требало да буде врхунско, начин на који се долази до њега је поприлично дискутабилан и нетранспарентан. Пре свега, позив на конкурс се објављујеу августу, у време годишњих одмора. Многи су се жалили да им је промакао. Затим, нема правила ни код избора комисије. Није неважно и ко ће просуђивати о „лику и делу” кандидата. Први пут је две године заредом, председник комисије Петар Волк, каже, одлуком министра културе. Остао је и композитор Рајко Максимовић. За сваког кандидата морало је да се изјасне њих шесторица, од седам чланова комисије. Овог пута, чланови комисије су загарантованом им тајношћу, избегли разне притиске, често драстичне.

И шта сад, када су, пре Владе Србије, медији већ објавили, додуше незванично, ко је прошао? У неверици, Соња Јауковић, глумица, кад смо јој саопштили незваничну вест, „пресекла се”, у неверици (Само да не прођем ко Добрица!”). На списку је, незванично, и Уснија Реџепова, естрадна уметница, Радомир Смиљанић, књижевник, Драган Мраовић, преводилац, Тамара Милетић, глумица...Сазнајемо да су на њему и глумац Гојко Шантић, глумица Мирјана Вукојичић, Донка Шпичек, оснивач смотре „Радост Европе”, али и један библиотекар који је вредно прикупљао грађу и документацију...Међутим, наш извор није могао да се сети његовог имена...

Петар Волк сматра да не треба мешати популарност и минуло дело. То су разлози због којих у избор нису ушли, на пример, некад позната тв звезда, спикерка и уредница, Дуња Фигенвалд Ланго-Пулетић, која већ неколико година конкурише и миљеник деце, Миња Субота. Славна и угледна манекенка Тамара Бакић, која је конкурисала прошле године, овог пута је одустала. Није се јавила ни Ева Рас!

Прошле године, Влада Србијеје додала своје фаворите, као што је певач Мирослав Илић (да ли је неко уопште могао да посумња да „славуј из Мрчајеваца” неће проћи?), у Коштуничиној влади то су били Цуне, Нада Кнежевић, Лола Новаковић, Ђорђе Марјановић, Станиша Стошић, Слађана Милошевић... Сада, кад је „проваљен” систем, није се чудити што су неки кандидати, за сваки случај, обезбедили овај други „прстен” подршке. Он је, уосталом, и коначан.

На демократском , интернет форуму, многи су за укидање „националних” пензија. Петар Волк сматра да су то завидљивци и они који их нису добили. Ипак, да ли ће постати подложне преиспитивању?

Много је непознаница у додељивању „националног признања”.Сада је све више оних који не желе да конкуришу, јер сматрају да је награда компромитована ширењем критеријума и на естраду и пријављивањем људи чији су уметнички домети и заслуге за културу Србије више него опскурни.

Довољно је погледати да је на првом конкурсу било 1.500 кандидата, а само 29 добитника. Да је остало на броју од педесетак, све би, можда, и имало смисла. Овако, из године у годину ствар се разводњавала и претварала некад у „социјалу” или у „ја теби, ти мени”. Има и оних који су признање приграбили и поред тога што тешко могу да се доведу у везу сакултуром. Са нових 43 биће499 корисника.''

Мирјана Радошевић, новинар

Tačno sam znao da će neki bezobrazan da nađe ovu scenu :) Alo, bre to mi je rođena baba, nemo' se šališ sa životom x))

Ma ja te samo malo bockam...:-)
Ona je ipak mnogo poznatija kao pozorišna glumica, tako da nema baš neke hrpe videa na Youtube. Ima dosta, ali ni blizu onoga koliko je ona radila.
Ovo sam okačio čisto da omladinci ukapiraju o kome se radi, pošto nisi turio sliku. :-)

Никада није била члан нити једне политичке партије

Ovde je ključna greška nažalost...
Tužna je naša kultira i država kad se poznati umetnici ovako tretiraju šta drugo da napišem.

@Kurd

Jebiga, da sam meto sliku svi bi pomislili da je, ne daj Bože, umrla. Hvala na angažmanu, ipak.

@dusan1001

Ja joj to stalno govorim, a opet sam ne verujem da će toliko da budu toliko drski da je preskoče kao i gomilu drugih priznatih umetnika. Pa, Olivera Marković je tek prošle godine dobila prizannje da bi domah portom, sirota, umrla! Ne bi ni dobila da njen sin ( Goran Marković ) nije urgirao u Ministarstvu!

@fck

Poštujem to što ti je do zajebancije ( nije ni loše ) al daj, majke ti, reci nešto vezano za temu. Zaista, ljudi...

TEMA DANA

Е сад, обзиром да сам ја пристрасан ( а и како да не будем ), замолио бих вас, моје драге Вукајлијаше да изнесете своје мишљење о поменутој глумици а мојој баки и кажете, без обзира на ваше квалификације и меродавност у датој ствари, да ли она заслужује макар морално ако не финансијско признање за свој самопрегорни уметнички рад. Ово је све такође написано и на њену молбу и у циљу да се она умири, обзиром да јој је ова неправда учиника велики ударац и
увреду. Хвала унапред.

греота јер мешају и певаче и уметнике све у исти кош. одређени стандарди треба да се поштују. греота колико таквих доајена прође незапажено. јер је говедо из мрчајеваца зет другог говеда министра прече од таквих позоришних величина.

Profe, ja kad sam pročitao ono na kraju Mirjana Radošević, pomislio sam da je ceo tekst pisala ona, i da je Žiža u stvari njena baba, a da ti ironično pitaš: Ko je Žiža Stojanović? :) A u stvari, ono međutim.

Brate, nemam pojma, ako izuzmemo političku pripadnost, koji su kriterijumi za tu penzju...(čekaj jel to dodatnih 50000 uz standardnu penziju, ili je to standardna penzija? - mada na kraju krajeva, nebitna je cifra)

Да, мало сам ја то изгледа збрда-здола. Сад је ваљда мало јасније.

Не. Стандардна пензија ( а њена је чини ми се неких 25 000 ) се само промени са новом, заслужном. Значи, држава само додаје на основу остатак до 50000. Али, овде више и није питање пара него негирања њене уметности. Пази, шест година то траје и она се све време нада нечему.

Nacionalna penzija je dodeljena i slikaru Hilmiji Ćatoviću, filmskom scenaristi i reditelju Zoranu Čaliću, arhitekti i konzervatoru Milki Čanak Medić, bibliotekaru Lazaru Čurčiću, dramskom umetniku Gojku Šantiću, dramaturgu Miladinu Ševarliću, dirigentu i pijanisti Stanku Šepiću i diplomiranom organizatoru pozorišne delatnosti Donki Špiček.
____________________________________________________________

bibliotekaru?????? lazaru curcicu. omfg

@fck

Objasn jebeni! Da ne pominjemo telefone koji su radili za pevače, pevačice i partijske ljubavnice!
OMG činjenica : Ni Biserka Cvejić nije dobila jebenu penziju a jedino gde nije pevala su jebeni Himalaji!

Jasnije je sad.

Не. Стандардна пензија ( а њена је чини ми се неких 25 000 ) се само промени са новом, заслужном. Значи, држава само додаје на основу остатак до 50000. Али, овде више и није питање пара него негирања њене уметности. Пази, шест година то траје и она се све време нада нечему.

Ma ok, zato i rekoh da je nebitno, ali nisam znao šta je u stvari ta nacionalna penzija.
Da izuzmemo to što Donka Špiček samo zbog prezimena može da dobije sto iljada preko, ja ladno nemam veze ko su ovi iz fck ovog posta...mada ja živim u gradu gde godinama ima kulture jednom nedeljno u godini...
Ipak, čini mi se da smo i ovde dokazali da smo Srbi, guraj nekog partijski da dobije penziju, a još je jače, kad neko pita: ko su ovi? odma ispadneš ignorant bastard. Tako da me ne čudi što će neko zaslužan da ostane praznih šaka.
Doduše, ja ne znam kako bi se ponašao da sam kojim slučajem ja u pitanju.