Prijava

Ođe opišite vaša putovanja, šta ste doživjeli tokom njih, romanse koje ste na njima doživjeli, hranu koju ste jeli, pića koja ste pili, bolesti od kojih ste bolovali. Možete i slike sa svojih putovanja da kačite (ali imajte neku mjeru, nije vam ova tema porodični album). Ajmo vi sa pasošima, navalite.

ja sam jutros putovao do dnevne sobe i nazad.bilo je krajnje zanimljjivo,naleteo sam na praznu flasu piva od sinoc i podigao je i usput sam pocesao desno mudo i koracao krajnje odlucno i vratio se odakle sam poso...

e a nisam trebo bila bi jedina tema sa jednim postom :)))

Prosle godine sam bio u Francuskoj, u Evianu (znate ona voda koju piju teniseri, pa u tom mestu se pravi), posle sam bio nekoliko dana u Parizu, obisao tamo sve sta ide, Luvr, Ajfelovu kulu, katedralu...

Sve u svemu lepo iskustvo, a u aprilu dogodine ako bog da trebalo bi da idem u drakulin zamak u transilvaniju, ali otom potom

Vov! U tom mestu se pravi voda??
Uzimaju vodonik i kiseonik pa ga spajaju u fabrici u odnosu 2 prema 1?

Je li letovao neko u Kušadasiju? Planiram ove godine da odem tamo, pa je svaki savet dobrodošao. :)

Staklena, da li si već uplatila aranžman?
Ako nisi, možda radije da izabereš neku drugu tursku destinaciju.
Javi, pa ću ti reći nekoliko sitnica u vezi sa tom zemljom. Bila sam četiri puta do sada, mislim da je dosta dobar izbor u pogledu kvalitet-cena.

Platila rezervaciju, nije bilo drugih ponuda za Tursku u ovoj agenciji preko koje idem, a ova je bila dosta povoljnija od Grčke. Da čujem savete? :)

Sad šibam na posao, po se po povratku javljam.
Ako ideš autobusom, onda je Kušadasi definitivno najbolja moguća opcija, jer bi do svake druge dodatno otpala. :)

Jeste, busom. Ajde, budi vredna i produktivna na poslu, pa piši kad budeš mogla. :)

U Kušadasiju nisam bila, ali jeste mnogo prijatelja i evo nekoliko saveta.

Pamukale je lep jednodnevni izlet (ako na 40 stepeni voliš da se kupaš u toploj vodi :)). Ako se za njega odlučiš, onda biraj termin nakon barem jedno 5-6 dana boravka na moru. To su krečnjački bazenčići sa ugrejanom vodom koji neverovatno odbijaju svetlost i, ako odeš na početku letovanja, izgoriš kao paprika. No, svi se slažu da treba videti taj prirodni fenomen.

Ako te interesuju istorija i arheologija, onda je dobar izbor odlazak u Efes. Ako imaš dobrog vodiča, sigurno će ti se svideti. Ponesi OBAVEZNO šešir. To je sve sam kamen, sunce tuče u glavu.
U organizovanim posetama se odlazi prvo do Artemidinog hrama. Tamo zapravo nema više ništa, ostalo je samo nekoliko stubova na kojima su rode svile gnezdo i to je to. Gledaj da se ne udaljavaš previše, ima zmija.

Naspram Kušadasija je grčko ostrvo Samos. Povezani su trajektima, mislim. Proveri još na netu, verujem i da lokalne agencije brodićima organizuju svakodnevno izlete do ostrva.

Svi koje znam su ludo zabavili u akva-parku. Ako voliš takvu vrstu provoda, onda verovatno nećeš pogrešiti.

I nekoliko opštih preporuka u vezi sa Turskom.

Ako imate hotelski smeštaj, preporučujem da sva pića i hranu koja nisu uključena u cenu aranžmana plaćate odmah, na licu mesta, da ništa ne ide na potpis i sl. Imala sam neprijatnost da su mi prilikom odjavljivanja iz hotela ispostavili račun za neko pivo koje sam navodno naručila u hotelskom baru. To, naravno, nije bilo istina, ali sam da izbegnem diskusije, platila bez pogovora. Kada su mi naredne godine, u drugom turskom letovalištu, ispostavili lažni račun za neka četiri pića, onda sam odbila da platim i tražila da razgovaram sa menadžerom. Radnici na recepciji su odmah odustali od potraživanja "duga", ali me zamolili da napišem izjavu kako odbijam da platim račun, jer ga smatram lažnim. Šta da ti kažem, oni probaju, pa ko se nasanka, nasanka se.

Ne znam koji si tip putnika, ali možda i ovo voliš. Turska ima šarene i prebogate pijace. Ako se dobro sećam, petak je pijačni dan (raspitaj se još za Kušadasi kod lokalaca). Meni su ti naslagani plavi patlidžani, paradajz, paprike, bamije i još jako puno vrsta nekog povrća i voća koje vidiš prvi put u životu, super prizor.

Na bazarima ima prodavnica ratluka u rinfuzi. Ako si slatkoman, eto ti praznika za čulo ukusa!

Ako voliš plavi patlidžan, onda ga možeš probati pripremljenog na razne načine. Za to su strašni majstori!

Sve su plaže javne i dosta im je dobra suprastruktura. Uvek ima tuševa sa vodom, kabina za presvlačenje... U nekim situacijama hotel ogradi plažu neposredno ispred svog objekta. Zvanično ne bi smeli da ti zabrane da uđeš, ali ja se u tuđoj zemlji nikad ne raspravljam, tako da ne znam kakav bi bio eventualni ishod.

U nekim mestima se ležaljke i suncobran plaćaju, a u nekim je dovoljno da naručiš piće iz kafića na plaži koji održava te iste ležaljke i to je to.

Ima jako puno lopova i drži otvorene oči. Nas su na plaži odrali, a da uopšte nismo ukapirali kako. Prisustvovali smo situacijama i kad su drugi shvatili da su opljačkani. Policije ima, ali kod tih sitnih krađa uopšte ne reaguju.

Iako ćete na svakom koraku videti da se iznajmljuju skuteri i kola, moj prijateljski savet je da to u Turskoj ne radite. Voze kao ludi, a dešava se i da nestane nešto od tih rentiranih vozila. Naravno, sve je to pod osiguranjem, ali ipak to nije ostrvo da lopov sa time nema kuda da zbriše. Mislim da je bolje sebi ne priređivati takve glavobolje.

Pašće mi na pamet sigurno još dosta stvari, pa ću ubacivati kako se čega budem setila.

Eto, nadam se da sam ti barem malo pomogla i rekla nešto što ti agencijski radnici nisu rekli.

Veliki pozdrav!

Imam jedno pitanje-kakvo je stanje sa menjačnicama tamo? Desilo mi se u Pragu kad sam bila da u mnooogim menjačnicima kurs koji je istaknut važi ako menjaš 100€ i više, a bar 20% niži kurs je ako menjaš manje od toga. To, naravno, nigde ne piše uočljivo, već sitnim slovima u dnu table.

Pravo da ti kažem, ja to iskustvo nisam imala. Bila sam u Turskoj na četiri različite destinacije, i sa takvom situacijom u menjačnici se nisam susrela. Doduše, ovo važi za period do 2007. godine. Posle nisam odlazila. Da vidimo šta drugi kažu.