Prijava

Kolike su mogućnosti zarade od ovoga?
Koje su cene sajtova?

Pun je kurac nekih web developera i SEOva, što i ne čudi s obzirom koliko je ovo prost posao, ali opet ne bi ih bilo toliko da ne postoji zarada.
Srpsko tržište tek treba da procveta, tako da je u ovom poslu kod nas valjda svetla budućnost, ili možda pak nije?

Znači pričam o sajtovima poput
http://www.rajla-moler.co.rs/2010/index.html
http://www.tarzanija.com/
A ne za sajtove kao što su vukajlija i fejs.

ne znam kako je za poredjenje sa srpskom platom, ali imam prijatelja iz irske koji se bavi web biznisom. kolko mi je objasnio, kako bi sajt bio po ulozenovm vremenu finansijski isplativiji od "okretanja burgera", mora da ima ili jako veliku posetu (vecu od vukajlije), ili da prodaje nesto - bude posrednik u kupoprodaji, bilo to nesto stvarno ili virtuelno.
ovo drugo je znatno efikasniji metod za ziveti od interneta.

Oba sajta koja si postavio su adaptirani template-i. S tim sto je prvi izrazito los. I u smislu dizajna i izvodjenja. Flash se kao platforma polako gasi, previse je hardverski zahtevan, lose realizovan, bla bla bla... Samo nabacani elementi, i to pola eng. pola srb. Mnogo je lose. Cena je onoliko koliko je neko spreman da da. Ako nadjes ljombera koji je juce nabavio "ADSL najskuplji paket" i koji hoce da se "ostvari na globalnoj mrezi", mozes da mu uzmes mnogo i za ovako nesto. Kao ljomberi iz vlade koji su ispljunuli neku basnoslovnu sumu za onaj projekat Ocisti Srbiju ili kako vec, a posle to pravdali time sto je "sajt radjen u naprednom programskom jeziku CMS". Ako znas sta radis, naplacujes po satu. Ako se ucis, ne radis ili naplacujes po obavljenom poslu. Ovako nesto ce moci da se radi jos max 1.5 god. A i to je optimisticno predvidjanje za te salabajzercice. Posao nije prost, uopste, ako radis kako valja. Ako ces da uzmes template, otkucas tekst, ubacis slicice, udaris 12376337277 razzle-dazzle efekata i tome slicno, onda jeste prost.
Ako nadjes posao, koji je neko spreman da plati, a nema pojma o tome i zadovoljan je necim ovakvim, kao sto si ti postavio - oderi ljombera.

Буразер мој се бави графиком, дизајном и повремено веб-дизајном. Скоро му је другар из иностранства набацио посао који је платио један од популарних фајл-хостинг сервиса. Тачније, дизајнирао је сајт за један од огранака тог сервиса. Узели су солидну кинту, реда 6-7 сома евра. Не знам колико се иначе плаћају такви пројекти, али за наше услове то је прилично фино, с обзиром да није радио никакво програмирање, него само графику, логое, дугмиће, позадине и слично. Међутим:

celt
kako bi sajt bio po ulozenovm vremenu finansijski isplativiji od "okretanja burgera", mora da ima ili jako veliku posetu (vecu od vukajlije), ili da prodaje nesto - bude posrednik u kupoprodaji, bilo to nesto stvarno ili virtuelno

Ово је једини разлог што је тако зарадио. Питање је да л ће му икад више улетети овакав посао.

Ovo što je celt napisao nema veze sa temom :)

Najbolje je pogodio Salmonel :)

Prosečno laka stvar, ali odlična za molera miku jer mu bolje i ne treba, da li bih ja mogao tako nešto da prodam?

EDIT:

Posao nije prost, uopste, ako radis kako valja. Ako ces da uzmes template, otkucas tekst, ubacis slicice, udaris 12376337277 razzle-dazzle efekata i tome slicno, onda jeste prost.

Ovako nešto je moj sajt, samo lepo dizajniran :)

Tarzanija je verovatno odrađena u vordpresu i to je samo udarena tema i još par stvari, a negde na internetu sam pročitao da se to kod nas naplaćuje par stotina evra (kako gde), što je po mom mišljenju nerealna cena, pa sam morao da proverim.

Ovo što je celt napisao nema veze sa temom :)

provalio sam i ja posle, al bezveze da se brise sad...

Bilo bi super da okacis neki screenshot website-a, jer ja na chrome-u i IE-u dobijam dva razlicita site-a (isti je, jelte, ali ga oni razlicito prikazuju do nivoa neprepoznatljivosti). Ovo sto ti pitas, da li mozes da prodas ovako nesto Miki moleru, nema veze sa IT-em i web developmentom vec sa tim kako prodati los proizvod (bez ljutnje, ali ovo je bas to, da sad ja to nesto pisem po stavkama tip tipografija, source, bla bla bla nema razloga). Realno, mozes da prodas sve sto je neko spreman da kupi. Ako pridjes moleru sa jebackim Matrix izgledom i 90% vremena koje je on pored tebe pravis se da petljas nesto po source-u, imas debele sanse da ostvaris vecu cenu.
Tebi je dakle problem naci musteriju, a to je uvek moguce (za svaki proizvod), samo ces za ovo morati vise da trazis. Najzgodnije je da pocnes da proturas tu ideju po svojoj okolini, kako, eto, pravis site-ove i pominjes to cesce (ne toliko da izgledas nenormalan). Tako ces najpre dobiti posao. Realno, tesko da ce te neko ko zna da nadje tvoj portfolio ikada angazovati.
Sto se izrade tice - zajebi bas bas previse efekata. Zajebi neke neprirodne stvari za internet (divx filmove, java aplikacije (tu ne ukljucujem java script, cisto da napomenem), razne slicne stvari). Nije sto se meni to ne dopada (to uopste necu ni komentarisati), vec takve stvari cesto puknu, pa dobijes sr*nje na site-u, ne izgleda kao sto je predvidjeno, "mora svasta da se instalira", a to je ono sto najvise smeta moleru Miki, da on mora bilo sta da uradi i da musterija ne vidi ono sto treba. Zajebi i fotografije preko 800x600. Dugo se ucitaavaju, a to je opet ono sto moleru smeta. Uzmi neki prikladan template, minimalno ga prilagodi, ubaci tekst i slike po meri i kraj posla. Ako uzmes manje (najbolje, ja mislim 20-30 jevreja), on ce da kaze i ostalima, pa ces imati 20 site-ova... Najbitnije - pobrini se da bude browser friendly site, da izgleda isto u cemu god ga otvoris.
Takodje, jasno reci koliko je bilo kakva dopuna sadrzaja, inace ces svakih 5 dana da slusas "Ajde jos samo ovo da dodas...", moze al za 10 jevreja.

Takodje, jasno reci koliko je bilo kakva dopuna sadrzaja, inace ces svakih 5 dana da slusas "Ajde jos samo ovo da dodas...", moze al za 10 jevreja.

Hahaha, super :)

Ali bre čoveče, šta ti je dobar sajt, ako ti ovo loš? Ne kažem da je ekstra dobar, ali stilski je super odrađen, i prijatan za oko.

Eve ti skrinšotovi
Početna strana, tu ide neki tekst i slika - dve o preduzeću ili čemu već.
http://pokit.org/get/c1876d98746c4acd6728509c466d35de.jpg
Page transition
http://pokit.org/get/1a2360b5bc2df2bb7fe2578ac5d61457.jpg
Galerija, crno bele su slike dok ne pređeš mišom preko njih
http://pokit.org/get/ad18c41051860ed85dd7ed4dfa474fab.jpg
I kad klikneš otvori ih u seksi boks :D
http://pokit.org/get/6e1085b39e6e843e93229d18a4c3e6ad.jpg

Nisam uradio kontakt stranu jer mi nije potrebna za prezentaciju, ali i ona je uključena :)

ne valja, previse komplikovano, ne radi na vecini starijih browsera, bilo kom posetiocu sajta odaje utisak jeftinog.

Pa ceo HTML5 ne radi na većini starijih browsera, je l' to znači da ne bi trebalo da ga koristimo?
A ovo za jeftino jeste, mada ipak diskutabilno.
Sad ja branim svoju robu, priznajem da je sajt prost, ali nije toliko loš bre!

Nadam se da je ovaj njesra klipart bilborda tu samo da docara pojam slike. Nije HTML5 podrzan, ali zato puknes neke uslove u kodu, pa na kraju balade ipak prikazes sto treba. Opet ramisli kome ti ovo prodajes. Njima je najbitnije da to vide na svom IE6. Ako nije tako, zajebao si stvar. Prica o koriscenju HTML5 ti je kao da hoces da ugradis kozna sedista, full opremu i GPS u neispravnog Yuga - ne ide to tako. Posmatraj sve iz ugla lika koji molerise citav zivot i to je ono sto zna najbolje. Njega ne interesuje sta si koristio, koliko linija koda je iza svega, itd. Njega interesuje finalni proizvod. Ovo sto si ti postavio nije ono sto njemu treba i sto bi on kupio.
Malo ja to grubo, al jbg, kada vidim da neko nesto brani, ja krenem da napadam.
Okacio bih ti ja kako to sve kod mene izgleda, ali nemam zivaca da sada hvatam i kacim screenshotove. Googluj malo check browser compatibility, pa postavi upit za svoj site i shvatices kako to kod korisnika izgleda... Nije ovo ni toliko lose u odnosu na sve sto sam video u poslednje vreme, ali se ne uklapa tematski u ono sto tebi treba.

Kako funkcioniše ovo sa premium wordpress temama? Kakvi su zakoni, pravila?

Nisam čitao sve gore postove, ali sam "prešao pogledom" preko nekih.

Elem, može se zaraditi, ali se od toga ne može živeti (bar ne bez poznavanja PHP-a, SQL-a).

Dobre sajtove uglavnom rade timovi, pojedinci retko, pa tako i timovi lakše dolaze do posla jer su razgranati. Tako da u to ne treba ulagati previše vremena. Ako uleti nešto da se uzme neka kintica uz pola muke, onda je OK. Ali opet to više zavisi od toga kako da uvalite sajt.

Evo recimo ja sam jednom preduzeću napravio neki sajtić za 200 evrića. Laganeza neka, ali nisu ništa više ni tražili (7-8 stranica + Flash(prostiji)), pa možete pogledati, uskoro će da zaživi: http://wip.viser.edu.rs/~brankort5910/komercijalni/index.html

Ovako nešto sam i ja mogao da napravim :)

Nego da te pitam, ovaj sajt oni neće moći da menjaju ako nemaju nekog ko poznaje html?

Pa to ti kažem. Ja samo uvaljujem sajtove za koje neću previše da se mučim. Ovde mi je najviše vremena oduzelo optimizacija slika i tako to. Sve ostalo se pravi očas posla. Samo nađeš ovcu i kraj.

Ja ću ga održavati...

Ај реко да не отварам нову тему, но да офтопикујем овде, може ли ми неко рећи како да урадим аутоматску транслитерацију сајта/странице с ћирилице на латиницу?