Dota 2

1. o ovome sto je cak rekao sam pisao iznad, kad mi dodje u 10 seknudi pre nego sto ce poceti gubiti gold pa randomuje jer ne zna sta ce, pa dobije kerija i onda se posle zali na tim, a fazon on je poslednji pikovao. ima i normalnih ljudi koji kad randomuju neku poziciju koju vec imamo repikuju ili jednostavno igraju tog heroja kao suporta recimo, vidjao sam i morpha supporta koji maksuje str umesto agija i time dobija stun sa drugom a ne nuke, sto i nije toliko lose kad pogledas, imas hpa, tesko ce te ubiti, imas escape i ulty kojim mozes bejtovati a ako se gejm razvuce uvek mozes pokusati biti keri. treba jednostavno ukljuciti mozak kad igras, a ne ici po nekom sablonu.

2. ali ti counterpickovi, pa koliki smecar moras biti da ti nije zao sto gubis gold nego cekas i do kripova ako treba samo da bi counterovao nekoga. iz tog razloga je jednostavnije odma uzeti sta ti se igra, boli te kurac nek vejstuju pickove kanterujuci jednog heroja, samim tim pravis prostora svom timu koje nisu. evo ja na primer uzmem meepa odma, pa oni instant pikuju tipa shakera, doctora, embera pa kad im se poserem po faci onda i nije toliko zanimljivo. meepa konkretno odigras pametno, vijas doktora recimo sa jednim pre ili kasnije ce baciti taj kask mrtvi i onda se poof sa ostalima, na ulty ne moze racunati jer ga instant prekida earthbind. to je ko u dota kecu kad neko uzme sfa pa ti se napravis pametan i uzmes padza. evo sad u dvojci, kad ste videli da ga on counteruje? jeste, jaci je u toj ranoj fazi ali sf se nenormalno brzo vrati, nastakujes mu sumu pocisti sa rejzovima op ful duse, izvuces bkb i tu ti padz prestaje biti pretnja.

3. slusaj, ti bas kao slucajno igras mida, na to sam mislio. znaci nisi dosao na temu i da pricas o tome kako krcas sa disruptorom vec kako krcas mid. pa buraz svi mi znamo da igramo mid, realno najlaksa pozicija u gejmu jebenom, posebno ako uzmes invoa pa cak nemas ni odgovornost da gankas a ni rune da juris.

najlakse je suport? buraz vardanje, devardanje, pull, stack, harras, kontrola runa, gankanje, i onda cujem tebe kako se deres sto kurir nije upovan a peti je minut. izracunaj koliko stvari mi treba na pocetku ako igram solo suporta, pa to ne mozes da iseres sa 625 golda.

elem mid je najlaksa pozicija u timu.

4. a za to "pa lagano kurira" treba ti buraz ceo vave da lasthitujes da bi uzeo kurira, (znaci ceo jedan vejv od 4 koliko ukupno prodje do cetvrtog minuta)

5. mid zahteva najvise skilla, to je cinjenica. lasthit, pozicioniranje, gankovanje, farmovanje, kill na lejnu (midu) imas toliko stvari koje spadaju pod tvoju odgovornost. ti ako izgankujes, uspesno, lejnove par puta to je dobijena partija, prefidas se i ides gazis. vardovanje devardovanje pulovanje i stakovanje je nsto tesko? jednostavno krene sa tobom neko od tvojih i to je to, nista tesko klik na inv klik tamo gde hoces da postavis. o teskoci pulovanja i stakovanja govori to da isto to mozes i sam raditi sa kripom (helm) ili sa recimo likanovim vukovima, furionovim drvima i slicno. dobro ovo sto sam nabrojao se vise odnosi na stakovanje, al kontas poentu. pogledaj po profesionalnim timovima recimo, najbolji igrac je onaj koji im igra mid, uvek je tako bilo. mozes postici sve cak i ako si solo support, uhvatis kill/assist i polako, sve zavisi od tebe. biti keri je najlaksa pozicija pa support, oflejn i mid na celu.

6. ako randomujes na all picku randomovaces kerija u 80 posto slucajeva jer su 80 posto heroja keriji a 20 suportovi (ako bi ih podelili bas tako banalno) male su sanse da ti padne neki od 10 junglera znaci verovatno ides lane. slazem se sa time da je debilno randomovati all pick.

dota je igra koja je napravljena da je igras sa 4 ortaka i to captains mode. sve ostale varijante su za ae da kazemo ucenje, vezbanje, zabavu.

7. odes isfarmujes sumu, uhvatis kojeg na lejnu onog kog tvoj keri ne moze stici (pod towerom recimo) i eto. potcenjujes sumu, manje vise svaki support moze da odradi bar jedan kamp

8. ti ako izgankujes, uspesno, lejnove par puta to je dobijena partija, prefidas se i ides gazis

malo pricas o public gejmovima malo o timskoj igri. na publicu da, na pro sceni suportovi su ti koji gankuju.

ne moze mid da zahteva vise skila od farmanja sejf lejna, vrlo retko kad mid ima vise lasthitova od kerija.

devardanje nije tesko? daj bre covece zajebavas se? pa ne stavljam ja vardove na ona 2 ocigledna mesta kod rune jebem mu mater... a tek kada blokiras kamp za pulovanje cesto ni sa 2 varda ne mozes da devardas dok ne pojedes 2,3 drveta...

9. nisu iste pare za kripa na lejnu i u dzungli. nije isto, na lejnu ti kripove tankaju tvoji kripovi a u dzungli ne. jeste to tako kada si kristalka ili sand king (pa i ako si sand treba ti bar drugi lvl, a to ne ide tako brzo kao sto ide na midu ili bilo gde drugde). pricamo o prvih 3,4 minuta kada si prvi, drugi lvl

10. adduj me na doti, nick mi je janpicze mozemo da odigramo neki game veceras oko 6,7

11. nisu iste pare za kripa na lejnu i u dzungli. nije isto, na lejnu ti kripove tankaju tvoji kripovi a u dzungli ne. jeste to tako kada si kristalka ili sand king (pa i ako si sand treba ti bar drugi lvl, a to ne ide tako brzo kao sto ide na midu ili bilo gde drugde). pricamo o prvih 3,4 minuta kada si prvi, drugi lvl

Ako do trećeg minuta nemaš 200 golda i level 3, onda si ili roaming support ili ne radiš ništa na lejnu i džaba uzimaš exp keriju.
    Igraš supporta sa early disableom ili slowom? Kupiš smoke (100 gold; možda najbolje da ga staviš u kurira), wardove (150 gold), tango (125 gold), clarity (50 gold) i 2 gg brancha (100 gold).
    Daš vard drugom suportu na tvom lejnu i kažeš mu đe da ga postavi. Odeš na lane, i još prije nego dođu kripovi staneš bliže njihove kule i harassuješ njihovog offlane (e sad ako oni imaju agro trilane bolje da ne radiš to lol); dazzle je najbolji za ovo kolko sam primjetio jer od njega vazda popijem najviše damage na ovaj način. Ako u međuvremenu primiš neki damage od toga (jer im ovako često izbejtuješ neke magije a znaš i sam da na lvl 1 ne udaraju jako a koštaju mnogo) odeš u šumicu i pojedeš drvo kod pull kampa (ođe govorim o standardnom 3-safelane na -cm) to uradiš dva puta i napraviš double pull i onda se smokeuješ i gankuješ mid (dobiješ u međuvremenu gold od assista i to je dovoljno za nove wardove).
    To je jedna od boljih taktika za pub gejm.
    Možeš i da smoke cijeli tim na startu i da gankuješ njihov safelane (u AP modu) ili hardlane sa trojicom u -CM).
    A i kad vidim supportove koji se žale da samo kupuju vardove i kurire a u inventoriju imaju nogicu i aganim pošaljem ih u kurac isti sekund. Pa jebemu mater ako suportuješ kupi nešto što će pomoći da ih ubijemo... Taj aganim na kristalki će nam koristiti manje poslije 25. minuta nego recimo eul i fors staf.
    Jedina sorta koja me nervira više su likovi koji sastave drums u 10. minutu i u 50. imaju i dalje 5 chargeova. Kolko potcijenjen item. Meni se u zadnje vrijeme sviđa više na core herojima nego suportovima. Early game ultimate orb :D Zakon mi je na Jurneru, Razoru, Tiniju i DKju.

12. Nznm znaš li za onog Swiftending lika. On je tamo iz Srbije neđe isto valjda. Našao je od nekog lika 2k nalog (a on je valjda 5.6k igrač) i gledao koliko će mu gejmova trebati da opet dođe do tog rejtinga... Stigao je do 5.4k sa nekim bolesnim winrate i to sve igrajući snowball mid heroje.
    Ogromna je razlika između lika koji na midu u 10. minutu ima 30lh/5d i lika koji ima 70lh/30d... To je 1.6k golda razlike i to je praktično boots, drums i bottle u 10. min
    Ako safelane keri ima 70lh u tom trenutku to nije nikakav silan uspjeh jer ga čuva dvoje ali kad mid to napravi, znači da je u pitanju skill.

13. Kad smo kod suportovanja (polu eksperiment)

http://dotabuff.com/matches/770454092

Pikujem nevermora, lik koji pikuje posljednji zgrabi pudge... Nemamo supporta i u 10. minutu nijedan ward. Na startu niko ne kupuje kurira, uzmem ga ja. Odem mid sa jadnih 40 damage tako da sam o last hitu mogao samo da sanjam i jebemu mater kolko ga isharasujem da sam imao free farm i stalno full soulove od last hita (nijesam mora ni da deniram jer sam bio protiv disruptora lol) i onda se prebačim na support, kupim mekansm i držao sam sve vrijeme vardove na restock cooldown. Čak sam i ovom debosu od broodmother kupovao sentrije da ga ne vide kad je u mreži.
    Normalno izgubili smo ali sam ih sa ovo jadnih itema što sam imao outplayovao totalno sve, uzeo na startu kulu na midu u lane fazi i na kraju čak i ubio prefarmovanog jurnera genijalca koji bača zadnju preko G-skeptera.
    Da nijesam iša na mekansm i da nijesam kupova wardove i 2 puta smoke, vjerovatno bih imao još i burizu i neki rightclick item ali sam sasvim zadovoljan skorom obzirom na mentalno zaostali tim koji misli da je sjajna ideja igrati bez ijednog stuna.
    Imao sam jedan gank uspješan na gornjem lane đe je bio pudge. Dolje sa sniperom i timberom ne možeš napraviti kill nikako protiv dva phase boots heroja (jurnero i windrunner)

Naravoučenije: Dobro odigran suport (4 varda konstantno na mapi, early mek i roamovanje u midgame sa smokeom) ne dobija gejm. Snowball je najbolji način očito.

EDIT: Naravno, genijalni tim je uvijek van range za mekansm tako da je isti korišten samo na kripove kod pushanja

14. I pitate se, zašto smo stvarno izgubili? Jer je brood u 35 minutu odlučio da je najbolji upgrade za sacred relic radiance iako tih 50 damage po sekundi ne pomaže kapi protiv juggera a sniper da iako ima tonu golda treba da nabači batrflaj umjesto bkb... naravno nema shadowblade a o daggeru da ne pričamo, jelte.
    Da bi spriječio efekat koji takvi debili imaju na gejm samo treba snowballovati što jače na midu jer tvoji glavni keriji će uvijek imati očajnu itemizaciju. Force staff i dagger na keriju je bespotreban, radiance je vrhunski item u 50. minutu, abyssal i halberd su itemi koji imaju aktivne magije i zato su beskorisni, pa je bolje da ove pare potrošim na bfly iako imam ~1000 helta. Naravno, dust protiv rikija kad kupi suport, treba suport i da ga nosi, jer jelte, bolje da kristalka došeta do rikija dok se ja bijem sa njim nego da ja izbačim ovaj quelling blade iz inventorija u 42. minutu iako one shotam sve osim ancienta. Takođe, sanga i jaša su najbolji item za kupiti kad imaš masu golda u mid gameu. Pa onda, kupiti vanguard šetajući do secret šopa sa trolom u 45. minutu dok njihov void ima 20 sekundi da se oživi a njihov ancient isto toliko procenata hetli je bolja ideja nego odmah završiti gejm, jer onda možeš da uživaš dok gledaš kako kroz nešto više od minut gubiš partiju blokirajući 40 damage na 80% udaraca.
    E da bi spriječio da takve budale prave takve greške snowballuj

15. adovacu te kad dodjem na stim, idem na egzit veceras, znaci za nekih nedelju dana ololol

16. refresher na invokeru nije toliko dobar kolko god da dobro zvuci, npr jedno od mana je to sto chaos meteor ne stakuje demidz, a scepter je za neki lejt gejm, mada zavisi, mozes i ranije da ga uzmes zbog statsa
    dakle ko je rekao da je refresher na invokeru i scepter za pub nije pogresio uopste, moji osnovni itemi na njemu su phase i fors, a ostalo je mnogo sitjuesnal, ako ides na qw bild mozes silence da uzmes, mada retki su ti koji s njim idu na qw, vecina misli da ako ima blada u timu da ce da izdominira sanstrajkovima preko cele mape pa budzi samo exort
    btw ja sam nubina

17. Brate EE-sama je juče pravio refrešer na invokeru.
    To što kaže EE-sama to je tako i samo tako.
    Ti si znači glup jer ne misliš kao EE-sama.
    EE-sama ti neće dozvoliti da uđeš u raj za dota igrače kad umreš! Smijaću ti se!!!!

18. Inače refrešer obnavlja bkb...
    A to je vrhunski u late game kad imaš npr 5 sec bkb. To nije dovoljno nekad obzirom da invoker i nema baš najbolju cast animaciju.
    To je bila pub fora na tinkera u doti 1. boots of travel, bkb i 4 manta style (jer je ulti obnavljala nekad BKB a manta je svaka radila posebno iako su imali zajednički CD)

19. Inače, sastavljam tikete za international, uzimam proviziju 10% od vrijednosti dobitka.

20. ja kad imam 4 sec bkb kupim nov

Rekli o sajtu

Na pitanje: „Ko je bio Mocart?“ duhoviti posetioci internet sajta Vukajlija, rečnik slenga, odgovaraju: „Svestrana ličnost. Čovek koji je komponovao muziku za Nokiu. Inače, bio je poslastičar i izmislio je Mozzart kugle. A voleo je i da se kladi...“

Danas · 06. Novembar 2008.