Prijava

I da, pored Ramštajna ne treba ignorisati i fenomene poput japanskih uvrnutih dostignuća ko što je Babymetal. To je apsolutni hit trenutno gde god da odu, a pevaju na maternjem (uglavnom) i spadaju pod rok muziku.

Рамштај ехех. Али да су успешни јесу и да су имали квалитете јесу. Е сад. Шта бих пустио странцу без блама јебено питање

Али океј кад размислимо чему тај квази комплекс сад, није да знам много песама на енглеском које немају нити једну ману. Можда је и та поставка да се нађе “савршена” песма промашена.

Ne mora biti savršena. Ni ne treba u umetnosti tražiti savršenost, ali šta biste pustili stranom muzičkom rok kritičaru sa željom da kaže "wooow" nakon čega će se nameračiti da istraži malo više ex-yu muziku? Koja bi to pesma bila?

Tokom svetskog prvenstva u fudbalu je bio i pank-rok turnir koji je organizovao neki brazilski magazin, gde su sve zemlje učesnice odabrale jednog predstavnika da reprezentuje zemlju. Nas su sa "najboljom domaćom pesmom žanra" predstavljali Atheist Rap sa "Momci se vraćaju u grad". Blam, ako mene pitate. Goblini, Ritam nereda, Direktori, pa čak i Partibrejkersi imaju više šmeka od onih šaljivih novosađana. Zato i pitam, koja bi bila vaša rok pesma koja bi nas negde predstavljala? Da li na ovakvom turniru, ili u razgovoru sa istreniranim ljubiteljem rok muzike kojem ćete nešto svoje preporučiti, nebitno.

nista bolje nego kada pustis nekom ja sam za vas zapadna evropa,preteran sam a vi to ne razumete.za forume i druge internet pljuvaonice je idealna pesma.
eto,mene bi onda zapadna evropa

Ne mora biti savršena. Ni ne treba u umetnosti tražiti savršenost, ali šta biste pustili stranom muzičkom rok kritičaru sa željom da kaže "wooow" nakon čega će se nameračiti da istraži malo više ex-yu muziku? Koja bi to pesma bila?

apsolutno nijedna pesma niti ijedan bend a da me recimo ne bi bilo mbla da preporučim nekom stranom prijatelju sone strane atlantika ili skandinavcu nekom. Iščitao sam malo temu i vidim da su 90% nemači pojma što se teme tiče, zajedno sa otvaračem teme.
Razumite da ne postoji nijedan domaći pandan bilo kom ma makar polupoznatom ''stranom'' bendu. Eto koliko bih kotirao domaću rok scenu.

a da, inače ne slušam ništa sovih naših prostora jer smo generalno - slepci što se tiče muzičke šatro alternativne scene tako da nisam nešto ni kompetentan da odgovorim na zadatu temu. Ali da su sranje, sranje su, inače bih vrv slušao nešto domaće, bar par bendova. Ali, mulo.

Evo, ja sam recimo u'vatio Leb i Sol na 202-ci pre neko veče u kolima, neku manje poznatu stvar koju nisam ranije čuo i pomislio sam baš kako svetski zvuči, tako da nije baš da se u potpunosti slažem, ali generalno više naginjem ka tome što pišeš, Manijače. Naša muzika nenormalno zaostaje. Ne mora biti pandan stranom, neka bude i svoj, ali nam kreativnosti baš nedostaje da bismo bili svoji. Zato i pitam ovo, možda nas neko uputi.

I daleko od toga da ne slušam domaću muziku, ali definitivno su to neke šaljive fuzije žanrova, ili socijalno-političke rok sprdnje, a ne nešto zaista ozbiljno.

Skandinavci jebu!

pretposlednjim pasusom si samo potvrdio ono što što već godinama mislim, ne mogu domaću muziku da shvatim zaozbiljno ma koliko se pojedini izvođači trudili da zvuče ozbiljno, jbg, tako je kako je i uveren sam da niko ne može da me ubedi u suprotno, a imam vrlo široka shvatanja bar što se muzike tiče, naročito roka i podžanrova ofc.

eto, volim da čujem prtijevce i kopijevce i takve neke sprdnje u kolima, nešto što ne uzimam zaozbiljno, a to spada van domena onog što inače slušam

Dodao bih da je pored ociglednog problema sa manjkom kvaliteta veliki problem i jezicka barijera i manjak socialno-politickog konteksta da bi iko van ovih prostora mogao dovoljno da dozivi pesmu kako je mi dozivljavamo. Nasa rok muzika koja donekle valja, valja zbog tekstova mnogo vise nego zbog poluplagirane muzike, a to nekome ko nije odavde ne bi bilo shvatljivo i tu ne mislim na jebene ljubavne pesme, one su sranjcuga maltene uvek na kojem god jeziku, jebena patetika.

Kad smo kod toga, zasto je ljubav, raskid i slicna tematika dominantna tema u muzici? Ja msm univerzalnost, sansa da se poistoveti najsiri krug ljudi sa temom, to i jer je jebeno lako.

I hajde realno, da sad nekom Ameru koji je roker, a da uzmemo da je odličan poznavalac muzike, da svršava na, lupam, Tool recimo, a poštuje i poznaje sve od mejnstrim roka, preko metala, do alternativnijih pravaca, koju biste mu domaću pesmu pustili da čuje s namerom da ga oduva kvalitetom, a da vas pritom ne bude sramota nijedne sekunde pesme?

Fora je što ako pustaš Amerikancu nešto strano on očekuje egzotiku, a ne nešto što je već čuo. Kod nas je rok bio dobro kotiran dok nismo uveli internete negde početkom 2000 i provalili da je oko 95% domaćeg roka klasični kopi pejst. A ovi što se kunu u EKV, novi talas, Idole, El. orgazam, a pljuju pastira Bregu, očigledno nisu dovoljno internetovali ida provale da su malopre pomenuti bendovi još veći plagijatori. Tako da dolazimo do paradoksa koji se najbolje može videti na bendu Bijelo Dugme. Ono što smo mi donekle cenili, rane faze benda '70, '80, to nije pilo vodu kod Amerikanaca, dok kasnije kad je Bregović ubacio trube, gajde, zurle... došlo je do obrnute situacije, ovde je napljuvan, a po inostranstvu se proslavio. Isto i sa bendom Zabranjeno pušenje koje je u regionu steklo popularnost više dreži se klasičnog pravca, a van sa Kusturicom i skroz drugačijim stilom. Inače, na jednom od prvih koncerta u Beogradu sa Kustom doživeli su ogromno negodovanje i gađanje flašama.
Tako da Amerikancima treba puštati ekipu Južnog vetra, zatim Tomu Zdravkovića, Vesnu Zmijanac, Džeja, Luisa...

Ne smatram inostranim ljubiteljima angloameričkog roka one ljude kojima se dopadaju Goran Bregović i No Smoking Orchestra za svadbe i sahrane (ili je onaj prvi za svadbe i sahrane?). Ovde o rok muzici govorimo.

Više me zanima da li neko, ili možda većina misli da bi kul bilo strancu pustiti tipa "Daire" u nadi da će ga oduševiti Točak i da ga to može zainteresovati da istraži našu muziku dodatno?

kusta i brega su bas ciganjska spika.

Ne smatram inostranim ljubiteljima angloameričkog roka one ljude kojima se dopadaju Goran Bregović i No Smoking Orchestra

Hteli da priznamo ili ne Bijelo dugme jeste naš najbolji rok bend svih vremena. To što ga ti ne smatraš za rok neće da spreči nekog stranca da mu se dopadne. Otvorite komentatorsku sekciju kad gledate domaće stvari pa pogledajte gde se više provlače strani komentari, na EKV, SMAK, .. ili na Bijelo dugme. Da se razumemo, ja slušam sve pomenute bendove, ali sam objektivan, i ovde nije tema koji se bendovi tebi lično sviđaju nego pretpostavka šta bi se strancima dopalo.
Smak i daire previše podseća na njihove rok stvari iz 70-ih, i stil pevanja, aranžmani, sve.. a onaj outro melodija iz duška dugouška znači samo može smeh da izazove, a ne neku wau reakciju oduševljenje. Imaju oni mnogo kvalitetniji progresiv tipa Rush, Yes... koji su 10 nivoa iznad Smak-a.
Sarajevska rok škola 80-ih bi mogla da prođe jer je to malo obrađeniji rok, ima autentičnu crtu (Crvena jabuka, Bolero,...), za razliku od našeg iz BG koji je manje originalan.
Recimo pustiš strancu 7- dana EKV, i očekuješ u jebote kako dobro nikad nisam čuo ovako nešto do sad.. A on ti plasira link i kaže ma znam tu pesmu već: https://www.youtube.com/watch?v=KE1nu67-U2I

Opet nisi razumeo. Bijelo dugme jeste rok, nigde nisam napisao da smatram suprotno. Ono što se sviđa strancima (Goran Bregović sada), to nije. Ovde govorimo o rok pesmama, kako domaćim, tako i stranim, a koje nisu na engleskom, a koje bi mogle da stanu rame uz rame sa drugim vrhunskim svetskim bendovima koji pevaju isključivo na engleskom, koji su pritom kvalitetni i prepoznati i priznati u svetu (ne nužno komercijalni).

I dobro objašnjenje za Smak i kako bi ih stranac doživeo. To i ja mislim i to je suština. Naša muzika je prečesto samo smešna, posebno kada želi sebe uzeti za ozbiljno.

Kapiram šta je poenta teme, neki čistokrvni rok bez gajdi i breginih egzibicija. Ali to stvarno teško može da se iskopa da bude baš vrh potpuno zapadnjački stil i da prelazi neku lestvicu koju su njihovi bendovi već postavili tamo.
Još jednu boljku mi imamo ovde na balkanu a to je da pravimo preoštru razliku između zabavne i narodne, kao neka prejaka podela u 2 tabora, dok tamo to nije izraženo, ne dele muziku na kantri i sve ostalo, tako da ipak ostajem pri mišljenju da jedino rok sa primesama ''domaćih zvukova'' može da zazvuči interesantno i da se oduševe, ma koliko mi to svrstavali u neku ''seljačku muziku'' i ograđivali se od nje. Nešto što uključuje drugačije ritmove, skale i slaganje akorda od onoga na koje su navikli.

Ni ne treba u umetnosti tražiti savršenost, ali šta biste pustili stranom muzičkom rok kritičaru sa željom da kaže "wooow" nakon čega će se nameračiti da istraži malo više ex-yu muziku? Koja bi to pesma bila?

pa ako se malo prošeta muzičkim delovima interneta, naiđe se npr. na sajt progarchives gde postoji i odeljak ex-yu progresivne i hard rok muzike, inače to je sajt gde se pišu recenzije albuma, a postoji i forum za diskusiju, pa mozete tu pogledati malo ako vas zanima sta poneki stranci misle o nasim bendovima i albumima
istini za volju, tu priču o ex-yu bendovima na tom sajtu uglavnom su i pokretali likovi odavde sa balkana, i oni su bili najaktivniji u promociji "nase" muzike, ali osim par albuma, nije se baš toliko primilo, kilometrima smo daleko od npr. italijanske rok i prog rok scene 70-ih koja je dosta poznatija širom sveta

nešto što se ističe, što se manje više primilo i nešto što bih i ja pustio nekome (pricam o exyu, ne samo o srpskim bendovima) ko ima malo širi muzički ukus a da me ne bude sramota jesu npr. album Modra Rijeka od Indeksa, prva 4 albuma Leb i Sola (koji su zaista kvalitetni, plus imaju taj makedonski etno pecat koji strancima deluje zanimljivo), bend Tako, ponesto od Korni grupe, Time je isto ok, S vremena na vreme, Yu grupa ali s pocetka, kada su svirali onaj etno hard rok, koji je ocigledno imao prodju jer su nastupali 72 cini mi se u Marquee klubu u Londonu, i posle toga imali ponudu da snime album, al se oni vratili jer su imali turneju po jugi pa posle prosao voz (ovo nije lovacka prica, jedna od retkih koja nema mitoloski element a vezana je za nas rok)

Smak i Bijelo Dugme vidim pokusavaju ovi nasi da poguraju tamo, ali slaba vajda, nije strancima previse zanimljivo, Smak gotivim, Bijelo Dugme kad se sprdam onako pustim nekad. Uglavnom su tu pohvale za Tocka sto se Smaka tice, ali ocigledno da je postojao problem u samom nacinu izvodjenja pesama, u aranzmanima i produkciji. Al definitivno me ne bi bilo sramota da pustim Tockovu verziju Zajdi Zajdi bilo kome npr.

vredni pomena su i bend September slovenacki, Buldozer isto (mada oni su dosta lokalni sto se tice teksta tako da bi tesko stranci to svarili), Drugi Nacin, Josipa Lisac poneke pesme zbog njenog karakteristicnog glasa koji se retko sreće itd.

To je što se tiče ovih malo starijih, progresivnijih bendova, nekoliko albuma i pesama zaista poseduje svetski kvalitet, ali opet produkcijski su opet ispod nekog svetskog nivoa iz tog perioda, pa ih to dosta koči.

Sto se tice novog talasa/muzike 80-ih, slažem se da određeni bendovi tipa Idoli, EKV, Azra, Haustor, Sarlo poseduju kvalitet (mada ekv ne gotivim uopste), ali sto neko rece, nista posebno novo ili autenticno za svetske standarde, pogotovo sto Dzonijev tekst ne moze da se prevede npr. a tekst je kod Azre 90%
Ne bi mi bilo glupo da pustim Treci Svijet od haustora, Idoli poneku pesmu sa Odbrane i jos ponesto

Bendovi tipa Parni Valjak, Galija, Kerber, Prljavo Kazalište posle prvih 2 albuma i slično ne bih da spominjem, oni imaju lokalni karakter i definivno ništa vredno za "izvoz"

Divlje jagode, Vatreni poljubac, Zabranjeno pušenje i sl. imaju odredjen prostor kod mene onako kad zabećarim, ali opet lokalni karakter i ništa preko

nešto od 90-ih i posle ne bih previše da komentarišem, nisam preterano upoznat, ali čini mi se da tu nema preteranog kvaliteta i originalnosti za nešto kvlt, ima ok bendova ali se završava na tome, uglavnom ništa spektakularno (bar ja tako mislim dok ne čujem nešto da me razuveri)

jbg kad se rezimira, nije da smo nešto specijalno, što neko reče, samo je Lajbah imao širu prođu u svetu, čak i Mađarska je ima dva benda koji prave svetske turneje još uvek valjda, definitvno nismo bili 2. scena u Evropi kako su neki pokušavali da predstave, ali opet nismo ni na začelju, uz kvalitetniju produkciju i aranžmane bi to mnogo bolje izgledalo, definitivno smo imali i imamo kvalitetnih muzičara

e da, ima i jedan bend sa frontmenom iz cacka al me bas zabole da pricam o njima

Ajsbrnov full control je ladno imao prođu da su imali koga da gura, mislim na novije

ovu seljanu sarajevsko zagrebačku nema potrebe pominjati

ajsbrn je odlican od novijih, bio sam par puta na koncertima, energija uvek na nivou

zaboravih jedini cisti hard rok bend sa ovih prostora, Atomsko skloniste, e oni su mi preporuka ako neko zeli da cuje originalni i kvalitetan rif uz dobru solazu sa odlicnim vokalima i jebackom bas linijom

Odakle su jebeni Scorpionsi?