Prijava

ne lupaj

materijal
osnovna obrada
termicka obrada
nacin ostrenja
zavrsna obrada
prodaja

od svega toga ovi nadri diy majstori samo ovo dvoje sa kraja liste odrade, eventualno i trece i naravno na sva usta o tome zvalave.

al ga zato nasarajuuuu i to bude to od umeca.

uverio sam se sam gledajuci slike kako je umesan sa metalima. Draz je u detaljima

...rade i osnovnu obradu, i termičku obradu naravno. Iz čega si uspeo da izvučeš taj podatak da ne rade majke ti?
što je ne bi radili kao prvo? nije nikakva nauka u pitanju

Osnovna obrada - nacrtaš na jebenom papiru i odradiš skicu na čeliku, isečeš parče, središ parče.
Termička obrada- turiš u vatru, održavaš vatru, oblikuješ, oblikuješ oblikuješ ,oblikuješ, turiš u ulje
Način oštrenja- belt grinder.
etc etc. uprostio sam skroz.

Ovaj hrvat strašne drške radi.

...odradiš skicu na čeliku, isečeš parče, središ parče...

Kako si dosao do tog celika? Ozbiljni majstori koje sam naveo to kuju, pa savijaju, pa ponovo kuju dok ne naprave da ima nekoliko slojeva da bi noz bio izdrzljiviji...

najlakse je uzeti staru testeru sa cirkulara, iseci komad, malo ga izbrusiti i reci evo napravio sam noz, ja sam majstor!

Jedini nacin da se napravi damascus (kao sto radi i Rale) je da se pomesa nekoliko razlicitih metala i kuje, savija i uvija do besvesti. Time se dobijaju te sare... Ma sta objasnjavam kad video govori kao hiljadu slika
http://www.youtube.com/watch?v=J3nojb-gFH4

stoji to...najbolje je kad od početka sve sam napraviš, al kovanje je ipak ozbiljniji posao..u odnosu na recimo kaljenje... daleko je od lakog i to da ''samo'' isečeš testeru...
najveća mudrost je naoštriti nož, holov grind, skandi ili koji god nebitno, al tu treba da imaš ''ruku''...mada mi kenjamo kad nijedan od nas nije napravio ništa :D
al glupe su definitivno upadice tipa nadri majstori samo ga našaraju vauu...sine našaraj ga ti tako pa se onda iskenjaj po tome jbt

Eiii mnogo gledas filmove.
Za podoban materijal moras da imas dobru sirovinu, da odrzavas mikrouslove pri samom topljenju (temperaturu, gasove...), tacan procenat udela osnovnih materijala, brzinu hladjenja. To preskocis kupovinom materijala sto ovi gore navedeni rade jer je skoro nemoguce u kucnim uslovima to odraditi. Da je tako, svaka malo bolja radionica bi imala topionicu.
Kada vec imas gotov materijal, moraš ga ocrtati i spremiti za dalju obradu tj oblikovanje. Prvo moras odabrati povoljne uslove obrade tj da npr ne menjas grejanjem materijala reznim alatima samu strukturu materijala. To je gruba obrade. Dalje, takav materijal bi trebalo "otpustiti" zbog lakse krajnje obrade sto je isto jedna vrsta termicke obrade. Ocistiti ga od nezeljenih primesa.
Krajnja obrade se svodi na zagrevanje materijala gde treba voditi racuna o temperaturi i nacinu samog iskivanja. Tako oblikovan materijal se dalje zagreva do povoljne temerature zbog same kristalizacije materijala. Pri razlicitim temperaturama razliciti materijali razlicito kristalizuju. Samo naglo hladjenje moze biti u vodi ili fluidima u zavisnosti od zeljene brzine hladjenja i krajnjih osobina dela. Ostrenje isto mora da se odradi u kontrolisanim uslovima bez nezeljenog pregrejavanja i sa ispravnim ostrecim alatima sto se postize uskladjivanjem brzine i granulacije brusnog alata. Noz je u principu gotov. Sve ostalo je ulepsavanje i fina obrada, pakovanje i drnadnje muda.

Mogu svoju glavu da stavim na panj u opkladi da njihovih 10 naizgled istih nozeva, svih istih modela nema identicne osobine i istu strukturu materijala sto bi ih cinilo potpuno istim.

Kraj, tacka, ne gledajte konana i gorstak filmove i nemojte porediti indsutrijski dobijene nozeve sa ovim rucnim radovima. Oni imaju vrednost samo kao rucni rad a po ostalim kriterijuma ne mogu da se mere sa pola fabrickih nozeva. To sto ste vi naisli na fuseraj nozeve to vam nije kriva cela metalurska industrija nego vas tanak dzep i neobavestenost.
Da je tako, svako bi pravio nozeve od kuce.

Nakon ovog tvog demagogisanja moj đed bi te pukao vaspitnom šamarčinom i iskovao ti nož da se ukenjaš koji bi koristio sljedećih 40 godina bez ikakvih problema.

njah...kontam da je srao o ''kvazi'' majstorima samo da bi mogo ovolko da se iskenja i pokaže kako poznaje materiju...a kontam da niko nije pročito ceo post..
al dobro...zna obradu metala, al omašio poentu totalno...

i moja duga generacija u porodici kovača bi pretukla tvoga "đeda" samo kada bi ga pogodila odsečenim noktom sa malog prsta i zato ne kenjaj napamet.

al ono, započinjanje priče o tim nadri majstorima kovačima je isto kao kada prosečni glođač smokija i čipsa gleda ber grilsa i misli se "u jebote, ne smem izlaziti napolje jer ako izađem, moraću da jedem crve i stonoge"

bravo valdemare!

Pitanje je " Da li se ložite na noževe?" a ne "Da li se ložite na diskaveri "dokumentarce"? "

šta lupaš ti bridžise, koe spominjo grilsa i njegove vratolomije uopšte...čak šta više popljuvan je taj njegov nož i te kerefeke...ovaj tvoj post nema veze sa ostatkom teme...šta si hteo da kažeš sa tim?
sve je sranje, otprilike?

па оће по неки пут, ако нешто зајебеш оће мајстор, мало мало ваља!!
http://www.youtube.com/watch?v=hPgmZL5tOEQ

branim svoju tvrdnju pezose. Tvrdnju da su ti homemade noževi samo našarano govno.

znači tvoj deda kovač je pravio sranje noževe, po toj tvrdnji da samo fabrički može dobro da se napravi?

jeste. za to vreme je bilo dobro a sad je go kurac u odnosu na savremene metode. Kao što su i kola pre 50god bila go kurac u odnosu na današnja

šta lupaš ti bridžise, koe spominjo grilsa i njegove vratolomije uopšte...čak šta više popljuvan je taj njegov nož i te kerefeke...ovaj tvoj post nema veze sa ostatkom teme...šta si hteo da kažeš sa tim?
sve je sranje, otprilike?

Trebalo bi razdvojiti ovu temu na dve teme.

Prva tema bi se zvala: "Noževi, njihovi brendovi, marke, izrada, industrijska obrada, cene, poređenje cena, odnos cene i kvaliteta, prednost nemačkih nad švajcarskim ili obratno, ukratko, noževi kao industrijski proizvod i opsesija kolekcionara i zaljubljenika."

Druga tema bi se zvala: "Noževi, i kako ih upotrebiti."

Druga tema bi bila malo mračnija od prve.

@nesh,
Rale provereno kuje, a to da je jeftin noz koji sam uzeo - pa i nije bas. Dakle u jednu ruku si upravu, ima fuseraja, a u drugu ti se ... jer ima i majstora koji rade kako treba i od nule.

Upravo. Ja jesam uprostio do bola. Moj drug radi noževe za ličnu i personalnu zajebanciju iz hobija. Opisao sam njegov način rada. Od damascusa je još daleko zato što moraš imati kvalitetan čelik od koga radiš to. To se teško nalazi na otpadima a i temperature topljenja su različite tako da je dodatni problem.
Naravno da nije lako ali moguće je napraviti lep i pre svega upotrebljiv nož u kućnoj radinosti. On naravno neće biti kao top serije najjačih proizvođača ali biće koristan, a poenta svog rada je zadovoljstvo koje dobijaš dok radiš na tome... i pare.

Čisto da se uključim malo u tehnologiju, nisam stručan po tom pitanju ali pre neku godinu sam na nemačkoj televiziji gledao reportažu o najboljem njihovom malom proizvođaču noževa, unikati, koštaju pravo bogatstvo. Tip radi solo i naravno ništa se od proizvodnih procesa nije moglo videti osim užarenog čelika i mlataranja čekića ali je samo usputno navedeno da materijal nabavlja sa ruskih i DDR vojnih otpada, seče cevi od topova i uzima onu unutrašnju, olučenu stranu artiljerijskih cevi i to obrađuje.