Prijava

The Best Show You're Not Watching

За оне који не знају, ради се о серији сниманој у периоду од 1993. до 1999. године, нахваљеној од стране критичара, која је на домаћим телевизијама приказивана под насловом "Одељење за убиства". У питању је полицијска драма која прати рад детектива балтиморске полиције, али никако се не сме стављати у исти кош са Ци-Ес-Ајевима и сличним срањима, јер чак и најлошије епизоде ове серије нуде више од оних шаблонизованих авантура Хорејшија Кејна и другара. Базирана на књизи Дејвида Сајмона (аутор јако хваљене серије Д Вајр) који је годину дана пратио рад балтиморских детектива, што је допринело аутентичности серије. Полицајци овде нису бесмртни супермени ока соколовог потпомогнути Насином технологијом, већ обични људи са врлинама, манама, сумњама и страховима. Серија се бави разним питањима и проблемима - друштвеним, расним, политичким, моралним, религијским, филозофским, љубавним... и изнедрила је најмање 2 изузетна лика за стандарде телевизије. Иако врло озбиљна, одговорно тврдим да у њој постоји доста доброг хумора. Оваква каква је, никако није могла да задобије пажњу најшире публике и непрестано је постојао ризик да буде укинута због незадовољавајућег рејтинга ("Неш Бриџис" био занимљивији раји). Ипак, снимљене су 122 епизоде (седам сезона) и ТВ филм под називом "Homicide: The Movie".

http://www.imdb.com/title/tt0106028/
http://en.wikipedia.org/wiki/Homicide:_Life_on_the_Street

Напомена: Одавде следе спојлери.

Сад бих волео да започнем дискусију са поштоваоцима серије, мислим да нас има бар пешес на форуму. Омиљени лик(ови)? Најбоље епизоде? Сцене? Најготивније реплике? Мане серије? Да ли се слажете са мишљењем да је квалитет у једном тренутку донекле опао, односно да су почели превише да развлаче серију, да се мало разводнила? Мени су 6. и 7. сезона доста критичне, мада има и ту одличних момената. Шта мислите да ли је арабер убио Адину Вотсон? Зашто је на крају филма име оног лика што га је Бејлис убио исписано плавом бојом, кад није прастари случај? Толико за почетак...
----------------------------------------------------------------------------------------
Занимљивости:

- Richard Belzer has appeared as Detective John Munch in a total of 8 different series: as a regular on Homicide: Life on the Street and Law & Order: Special Victims Unit, and as a guest on Law & Order, The X-Files, The Beat, Arrested Development, Law & Order: Trial by Jury, and The Wire.

- Случај Адине Вотсон је заснован на истинитом случају убиства 11-огодишње девојчице по имену Latonya Kim Wallace чије убиство такође никад није решено, иако су исто имали осумњиченог

- Пемблтон и Мери су и у стварности у браку, имају троје деце

- Кросетија су толико брзо шутнули из серије, јер је НБЦ захтевао козметичке промене, а овај и није баш Аполон

- According to the audio commentary on the DVD, the writers added the plot twist about Pembleton's stroke to appease Andre Braugher, who felt that he'd explored his character to its limits, and wanted to leave the show. The character did recover much more rapidly and completely from the stroke than would have been possible in real life.

Извињавам се због мешања језика, али неке ствари је било много лакше прекопирати.

Баш ме занима од колико Јовичића ће да буде овај уводни пост. :)

Допуна: Машала!

KRECU OPAKI SPOJLERI

Ajd prvi da odgovorim... Ovo je po meni najbolja serija ikada snimljena i jedina je detektivska serija na TVu... Ajd mozda mogu da prihvatim i neke stare verzije Serloka Holmsa i Herkula Poaroa...
Serija odise mracnim tonom sto se vec vidi u prvoj epizodi sa silovanjem i ubistvom Adine Votson... U prvom serijalu su svi likovi fenomenalni, dosta njih su i veterani iz krimi filmova... Sam Baltimor je fenomenalno mesto za ovakvu seriju, grad sa izrazenom rasnom mrznjom, svakodnevnim ubistvima. Da, detektivi nisu svemoguci, pogotovu Manc, i svakako da ne mogu da rese svaki slucaj koji dobiju.
Serija se vremenom razvijala, po meni je vrhunac dozivela u trecoj, cetvrtoj sezoni(valjda su te) jer je tad bio i najaktivniji moj favorit medju njima - Kelerman. Serija je morala da se osvezi, od jedne drame se polako prelazilo u akciju, vrhunac je bilo ubistvo Lutera Mahonija i naknadna osveta, posle toga je serija krenula da se gubi i nekako je i simbolicno Bejlis krenuo da se gubi sa njom. Serija je postala politicki korektna gde je moralo da se pazi na rasnu i polnu pripadnost detektiva, od originalne postave koja nije bas najprijatnija za oko se krenulo sa angazovanjem propalih manekena kako bi se eto ubila malo realisticnost. Sam kraj serije je bio dobar, ja licno bih voleo da nisu snimili film nego da se ovako sve zavrsilo, ali jbga... Posle Kelermana mi je bio omiljen Al, tako da nisam morao to da gledam... ;(
** KRAJ OPAKIH SPOJLERA

Sve u svemu, toplo preporucujem, pogotovu ako volite Siesajove, Tralalajlove i ostalu kvazidetektivsku zgadiju, malo vidite realan prikaz zivota detektiva i nece te pokajati niti vratiti onoj gluposti koju ste pre gledali...

Moja najomiljenija serija, verovatno ikad. Prvi put gledao 1997, bila petkom u deset do sedam na Pinku, taman posle šestog časa.
Omiljeni likovi: Manč, Bejlis... i doktorka Koks, naravno :) Doduše i Balardova :))

Шта мислите да ли је арабер убио Адину Вотсон? Зашто је на крају филма име оног лика што га је Бејлис убио исписано плавом бојом, кад није прастари случај?

Cenim da Araber jeste ubio Adenu.
Ne sećam se ovog poslednjeg sa Bejlisom i plavim slovima, moram priznati :(

SPOJLER

Možda jedna od žešćih epizoda je kada Džulijana Koks priča na samitu mrtvozornika o onom slučaju kad su roditelji nehotice koknuli sina koji je skakao..
REJLOPS

Mislim da su mooožda malo preterali sa Luterom Mahonijem, praktično je lajt-motiv velikog dela serije, no ne mari.

Za sad toliko, imalo bi još što-šta, ali ko da se seti.

Људи, подразумева се да је све после прве половине уводног поста препуно спојлера, јер не може баш нормално да се дискутује без помињања детаља радње. Тако да не морате да наглашавате.

Мени та појава акције није била лоша, али само до Лутеровог убиства и мало после. Мало су претерали са Џорџијом Ре, мада ми је опет узбудљив био крај те сезоне, није да није. Контрадикторан сам :) А Лутер је до јаја лик, баш су одабрали одговарајућу њушку.

Келерман је мени био једини лик који ме нервирао (повремено додуше), буквално сам се нервирао зато што је усијана глава :Д А омиљени ми је Манч, јер много готивим његов смисао за хумор, ироничне и циничне коментаре. Нарочито док је био партнер са Боландером, царски дует :) Раме уз раме с Манчкином ми је Пемблтон, јер је интелигентан и много кул. Носио је серију, то се најбоље види у 7. сезони, колико недостаје. Мало испод њих су Џи, Бејлис (њега ми било жао као да је стварна особа, баш се саосећам с њим) и Хауардова која је најкуљи женски лик. Готивни су ми још Луис и Коксова, док према осталима и не гајим неке симпатије.

Možda jedna od žešćih epizoda je kada Džulijana Koks priča na samitu mrtvozornika o onom slučaju kad su roditelji nehotice koknuli sina koji je skakao..

Много забавна епизода :)

Мени су на првом месту две - кад испитују арабера и она са оним ликом у метроу.

Meni najjača serija ikad. Pemblton I Bejlis najjači likovi. Zanimljive su mi bile epizode u kojima se priča vrtjela oko Bejlisa. Sjećate se onog slučaja sa nerasvijetljenim ubistvom djevojčice koji se provlači cijelom serijom. Ja sam nešto zaboravio jel se to riješilo na kraju. Davno bilo jbg. Uglavnom, jaka serija, jaki likovi, neponovljivi slučajevi.

Po meni ovo je najbolja serija svih vremena i jedina je serija zbog koje sam trčao kući da ne propustim epizodu ma šta radio i ma gde bio.

E sad, pošto sam je gledao kada se davala na Pinku, mnogo davno dakle, da bih učestvovao u diskusiji o seriji, morao bih da obnovim gradivo.

Znam da mi je omiljeni lik bio tada Pemblton, mada davno je to bilo, tako da verujem da bi mi sada neko drugi bio omiljen.

Sjećate se onog slučaja sa nerasvijetljenim ubistvom djevojčice koji se provlači cijelom serijom. Ja sam nešto zaboravio jel se to riješilo na kraju.

Могу да ти испричам све, поприлично ми је свеже, али ја бих на твом месту узео опет да гледам.

Da, definitivno ću je opet odgledati. Čak mislim da ću je poskidati i sačuvati.

A jel se sjećate filma koji je išao posle serije? U kojem pogine Đijardelo. Jel vam se on svidio?

Sjajna serija, Manč jebe. Isto kao i Džoni, gledao sam je odavno, valja obnoviti.

Ja rekoh da mi nije s obzirom da mi je on jedan od omiljenih likova, sjebase na kraju sve... Meni je bolje bilo da su je ostavili bez toga... Ne mora sve da ima kraj, pogotovu su jos na kraju zakuvali sve Bejlis i Pemblton...

Могао је филм и боље, али како је кренула 7. сезона, мислим да су прекинули у право време и на колико-толико солидан начин. Свиђа ми се што је афирмативан према животу, иако Џи умире. Његову смрт доживљавам као метафору за крај серије, нема више шефа, нема ни Одељења.

Ja njegovu smrt dozivljavam tu i kao kraj jednog doba, kraj tih ljudi starog kova... Tako su se i zavrsile devedesete i dosle blede godine posle dvehiljadite... Bljah, skrenuh sa teme...

Takođe, jedna od retkih emisija uopšte koju obavezno ostavim na kojem god kanalu. Onomad bilo na lokalnoj TV, gledao obavezno.

Koliko se ja secam, drugi serijal je imao pet-sest epizoda i u fokusu je bilo ranjavanje Boltona, Stena i Hauvardova... To je bio odlican period serije... Steta sto se stalno klala sa Nes Bridzisom pa su morali producenti da prave kompromise, ali na pocetku je bila skroz HC... Prvi serijal je valjda i uradjen po toj knjizi...
Trivia: komandir SWAT tima je bio u stvarnosti detektiv u Baltimorskoj policiji i dosta je pomagao da serija bude sto je moguce vise autenticna...

Gledao sam Wire i oduševio se, tako da ću i ovo da pogledam.

Trivia: komandir SWAT tima je bio u stvarnosti detektiv u Baltimorskoj policiji i dosta je pomagao da serija bude sto je moguce vise autenticna...

Сад сам потражио то, пише да је био поручник те јединице коју је годину дана пратио писац књиге. Ђиарделов лик је заснован на њему. Јеботе, колико су се трудили да буде аутентично, није ни чудо што се толико уживиш у серију.

Имам питање за људе који су одгледали Хомисајд, а после ње Вајр. Многи кажу да је баш квалитетна, ни не сумњам у то, али да ли је стварно боља од Хомисајда? Ја сам погледао само пар епизода кад се давала на Б92, али не од почетка, па нисам могао ништа да похватам. Тад ми се учинило да не може ни да присмрди, али јебига, не може се тако судити о серији.

Имам питање за људе који су одгледали Хомисајд, а после ње Вајр. Многи кажу да је баш квалитетна, ни не сумњам у то, али да ли је стварно боља од Хомисајда? Ја сам погледао само пар епизода кад се давала на Б92, али не од почетка, па нисам могао ништа да похватам. Тад ми се учинило да не може ни да присмрди, али јебига, не може се тако судити о серији.

Ја сам жицу гледао на б92, али често само до првих реклама пошто је, рецимо, уторком и средом почињала превише касно због прегледа ЛШ. Мој утисак је да је и мало квалитетнија од одељења, али је просто никад нећу ни приближно волети као одељење. Одгледао сам све епизоде на ТВ док сам ишао у школу, па све поново кад сам студирао и кад сам почео да радим све из почетка.

fenomenalna serija, bar kol'ko se sjećam. hvala na podsjećanju, valjalo bi opet pogledat'