Život sa mamom i tatom

1. Друго, и та статистика је мало чудна. Нпр, од 30-ак пријатеља не знам ниједног да живи са родитељима. Ту и тамо, из ширег круга познаника, понека девојка живи, али и она кад се уда ће се одселити. Пре ће бити да се велики број људи тих година води да живи код родитеља, а живи као подстанар, пошто још нико никад није кажњен што није пријавио промену пребивалишта.

ovo mi nije palo na pamet. ako jeste tako, onda nije loše, pošto ovo znači da svaki 3. živi sa roditeljima il tako nešto.

svejedno ono što sam napisao mislim za ljude koji čak i kad imaju kakvu-takvu mogućnost za osamostaljenje neće to da urade.
    najgore je kad prvi život sam počneš u braku. još gore ako dovedeš muža il ženu kod roditelje, a očekuješ "moderan" brak.
    mora se malo izgraditi karakter prvo.

2. ja imam 27 godina i zivim sam vec 3. jbg zaradio sljakom. doduse stekao sam kes, nisam izlazio nigde, odricao se svega... ali mislim da se isplatilo. imam svoju gajbu i bole me tuki. nadao sam se da cu imati svoj stan bar do 21. godine ali jbg ni u 24 nije lose.

3. пошто још нико никад није кажњен што није пријавио промену пребивалишта.

Mali off. Ovo je kažnjivo?

4. Kažnjivo, svako neprijavljivanje boravišta duže od 7 dana.
    http://www.mup.gov.rs/cms_cir/dokumenta.nsf/prebivaliste.h

5. Jebiga, ekonomski momenat po ko zna koji put. Ustvari imaš tri vrste tih što žive s roditeljima i par podvrsti:

Živi s roditeljima i ne radi
    - ne može da radi - invalid, opravdano.
    - neće da radi - razmaženi kreten, seri i pišaj po njemu
    Živi s roditeljima i radi
    - troši sve pare na gluposti a grebe se o njih za tekuće troškove - razmaženi kreten, seri i pišaj po njemu
    - radi ko konj, šteka sve pare i stiska se da skupi za kakvu udžericu - oprezan respekt, zašto bi bacao pare u bunar ako može tako, disciplina za primer
    - radi i sve daje u kuću jer roditelji nemaju leba da jedu a on nema srca da ih napusti - mučenik

* Živi s roditeljima, ženom i decom
    - živi na selu - respekt, pomaže oko imanja, posle će on sa svojom decom da ga održava a matori će da pomažu koliko mogu
    - živi u gradu - bezobrazni kreten, koliko god da je gajba velika nikad ne može da bude dovoljuno velika za vertikalno proširenu zajednicu

6. iam 25 i 6 god ne živim sa mojima niti zavisim od njih a dok sam bila pod njihovim krovom bili su mi bukvalno kao cimeri,hvala im,da je drugačije ne bih se osamostalila.

7. Ako ti roditelji govore da ti je bolje kod njih i da nećeš umeti da se snađeš sam i td i td onda beži od kuće jer to nisu roditelji. (osim u slučajevima da si stvarno tupa tupander koji ne ume da se brine o sebi pa hoće, pre nego što napustiš kuću, da te nauče kako se pere veš i još poneke lekcije o surovom životu)

8. Živi s roditeljima i radi

Ima i treća podvrsta, radi i ostavlja sve u kuću.

9. ma takoe do jaja, legne plata noćnog čuvara 18000 dindži, pa se usudi onda u ovoj rupi od države da se osamostališ....pretpostavljam da ili ne živiš u srbiji nego primaš finu platu negde na zapadu, ili si ovde al si neki it stručnjak ili tako neka lobanja sa finom platom..

primam finu platu na zapadu. al dug je put do toga, i ne objašnjava mi se kako, pošto ne mogu da pobedim argument "18000", i aj ti to u srbiji, zato što ne vredi pričati da se neke stvari rade iz ljubavi prema profesiji, i da bi isto i u srbiji lepo živeo...

elem, ne možeš sa prvim poslom noćnog čuvara da živiš u luksuzu. delićeš stan, biti kao student, ali jedino to će te isterati da pored toga malo zagrizeš za neku povišicu, novo mesto, kreneš nešto sam ili štaveć - prihvatiš rizik.

dok si u materici, vidiš 18000, kurac, sa tim nemam život ko ovde, i daš otkaz. što bi rintao za pišljivih 150e

10. Ima i treća podvrsta, radi i ostavlja sve u kuću.

Može, dodao

11. - radi ko konj, šteka sve pare i stiska se da skupi za kakvu udžericu - oprezan respekt, zašto bi bacao pare u bunar ako može tako, disciplina za primer
    - radi i sve daje u kuću jer roditelji nemaju leba da jedu a on nema srca da ih napusti - mučenik

i ovo nisam pomenuo. naravno ne mislim na ljude koji izdržavaju roditelje a ne obrnuto.
    a ovi prvi... pa, ima neki plan kako će da se osamostali. aj, i to respekt, mada ni on se uglavnom neće osamostaliti, vremenom će postati ovaj mučenik.

EDIT: obrni okreni, roditelje ćeš nekako morati da čuvaš. kako, tu nemam mišljenja, dotle nisam došo, al valjda pomaže ako si jači i samostalniji. to ne znam.

12. - radi i sve daje u kuću jer roditelji nemaju leba da jedu a on nema srca da ih napusti - mučenik

To je saosećajna osoba a roditelji - ako su fizički dobro i savršenog zdravlja onda je on budala;
    ako su roditelji teško bolesni onda je opravdano jer za svoju crkavicu ne može da im obezbedi boravak u staračkom domu

13. Глупост.

Ако се има услова да сви живе на једном месту, и ако нису неки баксузи, далеко је лакше свима. И за децу је далеко здравије у психолошком развоју да одрастају у већим заједницама. То што људи воле Секс и град, па сад мисле да су најпаметнији и да ту памет просипају по форумима кад су докони, не значи да су у праву.

На том Западу на који се толико позивате најбогатије породице увек живе ако не на окупу, онда су макар на истом имању или су ту негде у близини једни другима, јер генерацијама тако живе, и генерацијама гомилају богатства. Само је највећи проблем колко ми се чини у свим тим причама што се учиш да поштујеш старије, уместо да их отераш првом приликом и да мислиш само на своје дупе, а људе који су те одгајили и направили човека од тебе виђаш двапут годишње и тад се смараш јер више ништа из њих не можеш да исцедиш.

Опет, друго је ко нема услова ил се ради о баксузима (тешко је кад 10 људи живи у 60 квадрата), ал у сваком случају је боље за све и здравије и лакше се иде напред кад постоји заједница, ма шта да ови прогресивни и веома либерални причају.

14. I naravno, to sto pola milke ljudi zivi sa roditeljima u srbiji najvise smeta coveku koji radi negde u normalnoj zemlji za neku sitnu platu od verovatno 5-10 000 evra.

Evo i da kazem svoje misljenje.
    Zivot sa roditeljima za one koji nemaju uslove za bolje mi je sasvim OK. Zasto bi sad neko ko nema zenu i decu, ili cak ni ozbiljnu vezu, davao jos 200-300e za stan i dazbine iz svog dzepa,kad kod matoraca ima praznu sobu, funkcionisu normalno, i nikom nije potreban taj prostor?
    Recimo da je najmanji stan 100e, i dazbine jos 100e. Ko je lud da bez neke posebne potrebe sebi izbija iz novcanika 200e mesecno, kad te pare moze da ulozi u letovanje, auto, obrazovanje itd?

15. primam finu platu na zapadu.

U, Kelte, pa mesto tvog boravka i novac koji zarađuješ ruši svu validnost tvojih argumenata i lišava te dalje kompetentnosti u ovoj raspravi. Bar tako su meni tako rekli ljudi toliko puta do sada, doduše u dosta priprostijoj formi, uz škrgut zuba, zapenjenih usta od besa, gledajući me zakrvavljenim očima... E, sad što su većina od njih su čitav život mlatili kurcem i hejtovali sve žive i nežive pojmove razumu poznate... AV, AV, AV, ĐOVAK JE KRIV, AV, AV, NEMA PERSPEKTIVE ZA MLADE, AV, AV!

16. На том Западу на који се толико позивате најбогатије породице увек живе ако не на окупу, онда су макар на истом имању или су ту негде у близини једни другима, јер генерацијама тако живе, и генерацијама гомилају богатства.

Da, ali te zapadne bogate porodice, kao i srpske bogate porodice, uvek tog na neki način nauče da živi i sam radi. Zato su i bogate, jer bi prvi izrod lenština spičkao sve to.

Nemoj i ti da mešaš, jedno je držanje i pomaganje porodice međusobno (ne pričam o tome), drugo je život sa 30 u sobi u kojoj si odrasao (pričam o tome).

U irskoj sam upoznao jednu nemicu, koja je radila kao au-pair (čuvala drugima decu i živela kod njih). Posle sam saznao da je kao mala imala svog konja, i da joj (nije mi rekla, al se vidi), porodica vredi milione, siguran sam.
    I dalje živi sama. I dalje se drži sa porodicom, siguran sam i u to.

EDIT (naravoučenije):
    Čuvaj i voli porodicu al ne u 4 zida, širite se.

17. A šta je sa onima koji žive sa roditeljima i izdržavaju ih?

18. Recimo da je najmanji stan 100e, i dazbine jos 100e. Ko je lud da bez neke posebne potrebe sebi izbija iz novcanika 200e mesecno, kad te pare moze da ulozi u letovanje, auto, obrazovanje itd?

Sg su skupe pare sg je oskudacija. :)
    Šalu na stranu, tu si u pravu. Baš smo muž i ja računali koliko bi nas izašlo da živimo sami a svekrva ovde i duplo je ispalo. Pošto smo mi seoski tip porodice, nekako je bolje što se držimo zajedno a i ona ne bi mogla sama jer ionako ima četiri bolesti srca, holesterol i bolestan želudac.

19. Problem je što naslov teksta odmah šalje poruku "500 soma ljudi živi sa matorcima, kako da prosperiramo i napredujemo".
    Treba pogledati oko sebe i priznati da procentualno mali broj ljudi neće da radi i to su uglavnom osobe čiji roditelji imaju stabilnu finansijsku situaciju, pa ih boli uvo. Sa druge strane, ne postoji spisak radnika ni u omladinskim zadrugama, a kamoli opšti na teritoriji cele zemlje, kada većina radi na crno. Plus se sezonski poslovi nigde ne zavode kao zaposlenje, a opšte je poznato da je stabilni i redovni poslovi teško nađu.
    Mišljenja sam da možda 5 odsto od tih 500 soma nema nameru da radi normlano i zarađuje sopstveni novac, nebitno da li bi živeli sa svojima ili ne.

20. Da, ali te zapadne bogate porodice, kao i srpske bogate porodice, uvek tog na neki način nauče da živi i sam radi. Zato su i bogate, prvi izrod lenština spička sve to.

Nemoj i ti da mešaš, jedno je držanje i pomaganje porodice međusobno (ne pričam o tome), drugo je život sa 30 u sobi u kojoj si odrasao (pričam o tome).

U irskoj sam upoznao jednu nemicu, koja je radila kao au-pair (čuvala drugima decu i živela kod njih). Posle sam saznao da je kao mala imala svog konja, i da joj (nije mi rekla, al se vidi), porodica vredi milione, siguran sam.
    I dalje živi sama. I dalje se drži sa porodicom, siguran sam i u to.

Ако причамо о прављењу дебила, подједнако се праве у свим миљеима, то зависи од родитеља, и нема било какве везе са тим да ли живе са својим родитељима или не.

Али о томе се не ради у чланку који је цитиран и у причи која је после тога кренула.

Него бисмо сви да будемо уберкул и модерни и онда не мислимо ни дал нам је то у интересу уопште и што бисмо нешто радили уопште.

НА том Западу људи живе сами због две ствари: 1. Недостатак стамбеног простора, и 2. култура која их одаљава једне од других. И сад свако апсолутно мора да следи тај образац, само зато што нам тако кажу амерички филмови или ретардирани чланци у новинама, и сад треба да пљујемо по нечему што је далеко бољи и успешнији модел живљења, само ако се има услова за то?

Е, зато смо ту где јесмо: што некритички прихватамо сваку глупост, без обзира да ли може да се примени или не, или дал нам је у интересу или не, само да би нам неко рекао "Браво, добар си ти лик".

Rekli o sajtu

U busu se devojka svadja preko fona da se ne kaze Vukajlija nego Vujaklija za recnik... ocaj na njenom licu kad je shvatila da ne moze objasniti

Mokoš · 11. Maj 2011.