Prijava

Enemi, a što misliš? Ada Pljevlja sa civilizacijom lololo

Тврђава је у стању распада...нажалост...

Enemy,
Kad budeš dolazio u BL slobodno se javi...

Pocela je obnova sejo, cak kazu da sledece godine se nece na Kastelu odrzavati Demofest i slicne manifestacije bas zbog rekonstrukcije
al vele da ukupno treba preko 60 milja, pa cemo vidit sta ce od svega toga biti

To je most na Tari, između Pljevalja i Žabljaka. Građen za vrijeme kraljevine Jugoslavije, i u to doba smatran arhitektonskim čudom. Što i jeste bio, s obzirom da je premostio najdublji kanjon u Evropi (drugi u svijetu). Inače, pošto je napravljen nov put preko Žabljaka, dobar dio ljudi iz Srbije sad ovuda ide na more. Stigne se direktno u Herceg Novi.

Enemi, a što misliš? Ada Pljevlja sa civilizacijom lololo

Nije no vas dolje sa Beogradom lololo

Видео сам да је мост код Пљевља на Тари ал нисам знао за куд. хД

Građen za vrijeme kraljevine Jugoslavije

о.О Невероватно!

Ada Pljevlja sa civilizacijom lololo

Немој да ти се појаве Пљеваљски тамбураши на гајби. хД

Enemy,
Kad budeš dolazio u BL slobodno se javi...

Важи, јављам обавезно. ;)

E da, postavili su ljetos sajlu sa obale na obalu. Zakače te nekim sranjima i puste da letiš.
Tako da ako neko ima viška muda neka dođe, nije skupo :)

Jel znate da u Mostaru ima stariji most od onog Starog?

Inače,
Kastel je u stanju raspadanja i tačno je da su započeli radovi na obnavljanju tvrđave, ali me je iskreno strah šta će od toga biti.
Mislim da je obnavljanje Kastela, u biti, paravan za ogromno pranje novca. Ne ide mi nikako u glavu da će se uložiti oko 25,2 miliona eura (mislim da je to planirana cena) za toliki obim posla.
Već je uloženo za prvu fazu negde oko 2,5 miliona eura, a zid koji su obnavljali je urušen.
Razlozi urušavanja su nepoznati, ali mislim da je to kombinacija više faktora: pokušaji da se uštedi na uštrb kvaliteta ugrađenog materijala, neznanje i(li) nonšalantan pristup samog izvođača, neadekvatan nadzor građevinskih radova u smislu kvalifikovanosti kadra itd.
Sve u svemu, propast!

Jel znate da u Mostaru ima stariji most od onog Starog?

Слушамо? лоло

Како објаснити?

Могуће је било направити, додуше јако тешко, зато и јесте генијално и прелепо. х)
Има сличних ствари по Србији само су у распаду и запуштене. Можда нису толико фасцинантне али то је већ ствар укуса.

Sejo znaš da su nekad prije turistički vodiči sprdali turiste da ti kipovi ispred Palate Milorada Dodika mjenjaju mjesta, i kao ovi prođu sutradan tuda i istripuju se pa odu kući i tuže ih mami i učiteljici

Žao mi je za onu tvrđavu iznad Hercegnovog, Španjolu, skupljaju se narkomani, propala, đubreta svuda, a baš ima dobar položaj i fantastičan pogled na zaliv, super je mesto. Doduše nisam bio par godina, možda su nešto i uradili. Al sumnjam.

Stari most je prva građevina te vrste u Evropi. Prvi most bez potpornih stubova, sa lukom direktno sa obale na obalu. Precizni proračuni nisu bili mogući, pa su napravili isti takav most, samo manji. Čak nije ni daleko od velikog. Preko nekog potočića u starom gradu.
10-ak godina su ga koristili i onda napravili onaj vel'ki :)

Dyonisio, koliko znam istoriju, ovo bi trebalo da je Valjevo.
Inače, znam da je ovo što ću reći mejnstrim, ali, grad koji me je definitivno rasturio svojom arhitekturom je Barselona. Oduvek sam želeo da vidim Gaudijeve građevine (čije slike i prilažem) ali kada sam konačno došao na lice mesta, shvatio sam da Gaudi nije incident već samo šlag na tortu u gradu koji obiluje fantastičnim građevinama. Pri tom, urbanistički plan koji je usvojen još krajem 19. veka, svojom jednostavnošću i genijalnošću je doprineo da grad bude tako upečatljiv. Fora je u tome što je urbanista koji je radio plan, postavio jednostavno pravilo: sistem paralelnih ulica koji je grad podeliona kvadratiće, uz jedan uslov - ugaone građevine (one koje se nalaze na raskrsnicama) moraju da imaju zarubljene ćoškove - čime je postigao da svaka raskrsnica predstavlja pravi mali trg. Negde je to zaista trg, negde kružni tok, negde park, negde parking, ali u svakom slučaju stvara se osećaj širine prostora, ulice su svetle, sve u svemu ceo grad izgleda neverovatno humano.
http://www.imageshack.com/scaled/large/692/zduf.jpg
http://www.imageshack.com/scaled/large/855/it6o.jpg
http://www.imageshack.com/scaled/large/856/d2wi.jpg

Stari most je prva građevina te vrste u Evropi.

Ко је градио тај мост уопште?

Дионисијо, мого си да нам кажеш бар ове друге слике шта су. :Д

Адвокадо, чуо сам да је Гауди занимљив, додуше нисам био у Барселони никад. А те закошене зграде на раскрсницама су генијално решење, виђао сам их у другим шпанским градовима, и чини ми се још негде, ал што је најгоре виђао сам та решења и по Београду, додуше од тога се изгледа брзо одустало јер их је мало остало. Штета. Код нас су на тај начин прављени баш велики тргови, ал много би било корисније да има више тих малих.

Stari most je prva građevina te vrste u Evropi.

Е да, и кад смо већ код првих мостова неке врсте у европи/свету:

Жежељев мост у НС, срушен '99 је био први мост направљен од пренапрегнутог бетона, зато је толико удара и издржао
http://static.rtv.rs/slike/2010/10/28/zezeljev-most-2_500x300.jpg