Tripovanje svemira

  1. Ali ipak mislim da smo bakterije bez ikakvog plana.

    bakterije nemaju nikakav plan, a opet su vrlo mocne i mogu da "smisle" neverovatne planove odbrane i napada i prezivljavanja, da jos uvek jedva pa smo ih malo doveli pod kontrolu, da nas ne ubijaju tako lako. ali i dalje su mnogo jace od nas i tu su mnoooogo duze od nas, tako da nemoj da ih podcenjujes u odnosu na ljude :)

  2. e neš ostati zadnji post na strani:)

    Valdemar
    Jbt, ja ni svoju sobu ne mogu da osmotrim bez osećaja sumnje u stvarnost i postojanost iste, a vi zapeli sa svemirom. Jednog dana će se možda ispostaviti da je svemir samo ideološki konstrukt.

    ipčenaš
    nego šta je, grcima je to bio kosmos, modernima univerzum, japancima コスモ, i tako dalje, a sve su drastično različite slike sveta koje su funkcionisale u datoj kulturi, tako i sada jeste vladajuća 'ideologija' u nauci (da se tako smelo izrazim) nekakav univerzum koji je podređen apsolutnim zakonima matematike. s tim što je s nama modernima problematično to što matematika pokazuje merljivost i primenu koja se otrgla od nauke i podredila nauku tehnici, stoga tripujemo napredak nauke, a zapravo se radi samo o usitnjavanju relacija sa svetom - na uštrb napretka tehnike. ništa mi bolje ne znamo nego što se znalo pre 2500 godina, samo smo halaviji i nepošteniji

  3. odo da apdejtujem os, ovo je prvi put da je apple nesto dao besplatno, pa da vidim dal ce mi eksplodira racunar :)

    to be continued...

  4. To, paralela između ljudskog mozga i svemira jeste moderna misao a opet stara, ali moderna varijanta te misli falsifikuje staru. Jer su stari ljudi ipak imali osećaj jedinstva sa svemirom, bogovima itd, a ovi moderni moraju da izmišljaju takve tehničke detalje kao što je korespondencija moždane strukture neurona sa strukturom univerzuma. Nategnuto, i pomalo new age, ne znam.
    A bakterije bez plana, kao, migoljenje sitno okolo, a bez ikakvog višeg plana.

  5. A bakterije bez plana, kao, migoljenje sitno okolo, a bez ikakvog višeg plana.

    Surova realnost ateistickog poimanja civota.

  6. treba puno da se downloaduje.

    da. ova paralela sa svemirom mi se svidja. mozda je i svemir deo neke druge vece ideje.
    EDIT: mada, verovatno nema veze...

    u principu, misao je skup neurona koji ispaljuju neke elektricne signale. sto ne bi mogao i svemir da daje neke (gravitacione, elektricne, jebemliga) signale koji prave neku vecu i mnogo sporiju ideju?

  7. Surova realnost ateistickog poimanja civota.

    A ja to ne znam, tako izgleda odavde gde stojim, ali možda neko zna bolje.

  8. u principu, misao je skup neurona koji ispaljuju neke elektricne signale. sto ne bi mogao i svemir da daje neke (gravitacione, elektricne, jebemliga) signale koji prave neku vecu i mnogo sporiju ideju?

    da, a onda kada misliš svoju misao, dakle kada si samosvesno biće, šta onda, imaš električne signale unutar električnih signala koji nose informacije o električnim signalima ispaljenih od strane neurona? neće da može, svest je ta koja je izmislila mehaniku, zato se svest ne može objasniti mehanikom

  9. Samo da se upišem, dopadaju mi se vaša razmišljanja, imaju neki psihodelični efekat. Ili to ili me biju flešbekovi iz osamdesetih....

    http://www.youtube.com/watch?v=EBFVY28Kv6E

  10. u principu, misao je skup neurona koji ispaljuju neke elektricne signale. sto ne bi mogao i svemir da daje neke (gravitacione, elektricne, jebemliga) signale koji prave neku vecu i mnogo sporiju ideju?

    Prvo, zato što je neuroni koji ispaljuju električne signale nisu misao, već spoljašnji deo misli, kao što ni slova i papir nisu tekst, kontekst i podtekst knjige koju čine, a ovo drugo može da se postavi jedino po analogiji, koja ne znam na kom je osnovu postavljena, s obzirom da ovo prvo nije tačno.

  11. da, a onda kada misliš svoju misao, dakle kada si samosvesno biće, šta onda, imaš električne signale unutar električnih signala koji nose informacije o električnim signalima ispaljenih od strane neurona? neće da može

    nece da moze ako gledas misao kao tvoju. ali ja i dalje pricam, ono sto je i pokrenulo diskusiju, da misao nije TVOJA. ona se nasumicno desi, i onda koristi ljude (tj njihove neurone) da se razvije i ojaca.

  12. i tehnologija im pomaze u tome. ova "moja" misao je trenutno raspalila vase neurone, iako vas nit vidim nit cujem, pomocu tehnologije. i ima zelju da se siri ("tj ja imam zelju da vas ubedim da je vasa misao pogresna"). vasi neuroni raspale tu ideju, ali se nadju druge misli koje pokusavaju da je ubiju.

    ali neke ideje ipak ne budu unistene, vec se sire.

  13. neke su toliko snazne, i vrlo tesko se savladjuju: misli koje su vam usadjene kad ste bili mali, ili osnovne stvari koje su povezane u vasem mozgu jos sa rodjenjem. one su nasle nacin da im ne treba internet, vec ih sama priroda povezuje i siri, kao jake.

    zasto onda i malo kompleksnije ideje ne bi nasle neki svoj put na taj nacin. mi smo kompleksnija bica i sirimo kompleksnije ideje.

  14. pod uslovom da te ja smatram stvarnim entitetom odvojenim od moje psihe...

  15. ja sam samo ideja u tvom mozgu stvorena citanjem mojih definicija i postova.

    jel si video i znas da sam stvaran?

    zasto se neka ideja npr ne bi sirila internetom pomocu neke vestacke inteligencije, dok vi mislite da su ljudi.
    jel toliko izgleda nemoguce?

  16. zasto onda i malo kompleksnije ideje ne bi nasle neki svoj put na taj nacin. mi smo kompleksnija bica i sirimo kompleksnije ideje.

    Kako mislis kompleksnije? Kompleksnije u kom smislu? I cemu?

  17. veštačka inteligencija ne može da ima misao, jer se zasniva na mehanicizmu, ili bar ta 'misao' biva svedena na električne signale koji se povinuju zakonima mehanike, a upravo je misao ta koja uspostavlja zakone mehanike. opet, ne može se mehanikom objašnjavati nešto što tu samu mehaniku omogućuje, loša ti je logika.

  18. Sta ako sam jedini JA stvaran, protagonista romana "Zemlja". Vi ste hologramski entiteti.

Rekli o sajtu

Vukajlija, lijek koji je potisnuo iz upotrebe Edronax, Zoloft, Prozac, Aktivin H i ostale antidepresive. Nuspojave su: grčevi u trbušnim mišićima, suzenje očiju, ludački osmjeh i lako se navući na njega.

Psiholog · 20. Februar 2011.