Tripovanje svemira

  1. Ne mislim po tom principu - i to je diskutabilno. Moj princip kapiranja realnosti je da se mojim kretanjem stvara materijalni svet oko mene tako što postoji samo dotle koliko mogu sagledati iz date tačke. Sve izvan toga nestaje i nastaje po potrebi varanja mojih čula.
    Da odem i korak dalje - ne postoji ni toliko materijalnog sveta, sve je samo konstrukt koji moja svest sebi postavlja kao video igru da se zabavi jer je potpuno nematerijalna. Pravila igre su da se odvoji deo uma i ograniči četvorodimenzionalnim filterom pa se kroz takve "naočari" pokuša percipirati stvarna istina.
    Dakle, ti si MOJA ideja kojoj sam ja dao pravo da postoji kvazinezavisno od mene.

  2. veštačka inteligencija ne može da ima misao, jer se zasniva na mehanicizmu, ili bar ta 'misao' biva svedena na električne signale koji se povinuju zakonima mehanike, a upravo je misao ta koja uspostavlja zakone mehanike. opet, ne može se mehanikom objašnjavati nešto što tu samu mehaniku omogućuje, loša ti je logika.

    ovo mi govori da tvoji neuroni ne mogu bas da vide pojam "quantum computing", ili ogromne neuronske mreze koje trenutno pravi gugl da prepoznaju nesto u videu ili da racunaju nesto drugo.

    ne kazem ja da ce to sad da se pretvori u skajnet. nece ni za 20 god. mozda nece nikad. ali zar toliko izgleda nemoguce.

    ne pricam ovo kao napuseni laik, poprilicno sam informisan iz ovih oblasti, veruj mi na rec :)

  3. i nas mozak se povinuje zakonima mehhanike btw, pa opet te kontrolise da kucas "svoje" misli.

    postoje programi koji su vrlo jednostavni. ekstremno jednostavni ali veliki. i kako vreme prolazi i vide sve vise sadrzaja, oni se uce. i na kraju se nauce da rade nesto, a ti to mozes da vidis samo kao skup nasumicnih brojki koje ne mozes da rastumacis ako ih ima previse.

    kao mozak. mozes da provalis kad je neuron ispalio i koji je, ali ne mozes da vidis ZASTO je i da im nadjes red.

    EDIT
    ili bar ta 'misao' biva svedena na električne signale koji se povinuju zakonima mehanike, a upravo je misao ta koja uspostavlja zakone mehanike.

    na ovo konkretno odgovaram. moguce je napraviti nesto sto ne razumes a radi. razumes princip, ali je samo evoluiralo u nesto vrlo komplikovano sto ne moze jedan covek da rastumaci. ovo postoji i danas.

  4. Ti si Kelte futuristicki frik. Bending the reality!

  5. ma ne, samo moja poenta jeste to da robot neće nikada dostići sve nivoe varijabilnosti u misaonim procesima jednog čoveka. u nekoj meri se može svesti organika na mehaniku, ali nikada u potpunosti, jer joj organika izmiče. mislim ja da jeste odlična stvar to što je tehnika napredovala do toga da se možemo koristiti veštačkim udovima i sl. ali postoji veliki jaz između tehnike i životnih procesa, i nikada neće neka veštačka ruka dobiti toliko varijabilnosti u pokretu koliko prava ruka, a mozak tek da ne pominjem.

  6. poenta: jedna obična bakterija, kao organski sistem sa autoregulacijom, uvek će bili daleko kompleksnija od najmoćnijeg računara na svetu.

  7. Da odem i korak dalje - ne postoji ni toliko materijalnog sveta, sve je samo konstrukt koji moja svest sebi postavlja kao video igru da se zabavi jer je potpuno nematerijalna. Pravila igre su da se odvoji deo uma i ograniči četvorodimenzionalnim filterom pa se kroz takve "naočari" pokuša percipirati stvarna istina.
    Dakle, ti si MOJA ideja kojoj sam ja dao pravo da postoji kvazinezavisno od mene.

    hm, znaci ti si centar i generator svih ideja svog sveta. ok, postoji to razmisljanje, i tesko je sporiti ga, kao i vecinu stvari ovde.

    ali, ako je tako, ako si ti samo ideja, nevezana za telo, zasto mislis da nisi postojao pre tog tela, ako verujes da ces postojati posle?
    u drugom slucaju, ako si ideja vezana za tvoje telo samo, nezavisna od vecih stvari i sve sto se desava oko tebe sam smislio, otkud je ta ideja naucila to ako je pocela od nule i sama.
    zasto si bio toliko glup kao mali, a onda tek vremenom ukapirao da je ovakvo stanje stvari ko sto kazes?

  8. Sve postoji sa svrhom. Od bakterije do galaksije.

  9. Ovo što kaže Celt, složio bih se. Upravo si objasnio istinitost teorije o reinkarnaciji.

  10. tri bambija za tebe, konfučije

  11. hm, znaci ti si centar i generator svih ideja svog sveta. ok, postoji to razmisljanje, i tesko je sporiti ga, kao i vecinu stvari ovde.

    Ne ja, nego entitet koji je odvojio deo sebe da bi me oformio kao kvazinezavisnog, baš kao što je Foks Molder kvazinezavisan od FBI, a uloga mu je da filtrira sve ono što nije "zdravorazumsko". Postojim kao jedna od organela većeg organizma. Informacije koje sada posedujem, posedujem samo u funkciji efikasnijeg vršenja osnovne funkcije - zato sam kao mali bio glup jer su mi funkcije bile minimalne, što postaju kompleksnije to se više informacija sliva. Taj proces me ne čini pametnijim nego samo efikasnijim. Baš kao što i superkompjuter ili VI može izgledati kao da je inteligentan onom ko ne razume njegove bazne principe rada, ali on je i dalje samo mašina koja je dobro snabdevena informacijama.

    Još uvek ne kapiram princip rada motora veš mašine, ali me to ne sprečava da stisnem dugme i operem veš.

  12. Što bi rekao Daglas Adams - ako hoćeš da ispadneš pametan samo ubaci neko "kvazi", "pseudo" ili "ultra" u svaku drugu reč...

  13. Znaš šta me zanima, kako bi Hrišćani reagovali kada bi fuzija mašine i mozga prošla uspješno. Hipotetički svakako, jer svijet kao što je Ghost in the shell nije moguć.

  14. Sta ako sam jedini JA stvaran, protagonista romana "Zemlja". Vi ste hologramski entiteti.

    A šta ako si ti hologramski entitet koji me zajebava dva dana da donesem dobru rakiju pa je onda popijem sam na ovom štandu na Sajmu knjiga, i onda završim pijan, umesto da je popijemo zajedno i završim prijatno pripit?

  15. Jesi stvarno donio rakiju? Aj na FB sekund.

  16. A ŠTA AKO JA SAM JA JEREMIJA PREZIVAM SE KRSTIĆ

  17. Da vratim priču na svemir:

    sve u svemu, veliki prasak je morao da se desi brze od brzine svetlosti, ali mi ne mozemo objasniti nista ako ne uzmemo da je brzina svetlosti konstantna i maksimalna brzina interakcije izmedju cestica.

    Pazi, sad ću probati onako, kao laik laiku, da prenesem, mislim važeću, teoriju:
    Brzina svetlosti je maksimalna ali je to brzina kretanja svetlosti KROZ PROSTOR. Dakle, ništa se ne može kretati kroz prostor brže od svetlosti. Ali, prostor se širi. I brzina širenja prostora ne podleže navedenom ograničenju. Po inflatornoj teoriji (koja je, kako sam shvatio, trenutno prihvaćena kao važeća), prostor se u jednom periodu razvoja, nakon velikog praska, raširio na ogromne razmere u kratkom vremenu tako da su se određeni objekti koji se u tom prostoru nalaze našli na mnogo većoj udaljenosti od nas nego što bi to moglo da bude da su se kretali uz uobičajena ograničenja kroz statičan prostor.
    Zato se, na primer, prateći plavi (ili crveni, jebem li ga) pomak u spektru nekih objekata u dubokom svemiru, pre svega kvazara, primenom običnih formula za izračunavanje brzine kojom se udaljavaju od nas dolazi do apsurdnih zaključaka da se udaljavaju brzinom većom od brzine svetlosti, ali ako se primeni princip širenja prostora, onda rezultati postaju logični. Inače, kada kažem širenje prostora, mislim bukvalno na širenje prostora a ne na širenje svemira, jer pod uobičajenom predstavom širenja svemira ljudi razumeju kretanje i udaljavanje objekata u prostoru jednih od drugih dok se pod širenjem prostora podrazumeva uvećanje prostora između obejkata nezavisno od njihovok kretanja kroz prostor.

  18. Svemir i ovakve zajebancije treba isključivo da objašnjavaju fizičari, astronomi, matematičari.. Nikako filozofi, umetnici, astrolozi, fanovi SF, Matriks paljevine i slično (nisam obraćao pažnju ko je pisao prethodne postove ne upućujem nikome ništa lično, govorim uopšteno).
    a mi obični treba da slušamo ove prve koje sam pobrojao i da im verujemo na reč ( ne ove druge).

  19. Pogledajte ovo. Fino objašnjava kako neka jednostavna glupost, kao nasumično kretanje atoma može da stvori kompleksne i genijalne stvari http://www.youtube.com/watch?v=aXtnYnoutKk

  20. Ne seri Truleks Krpo, potrebni su i jedni i drugi.

Rekli o sajtu

Vukajlija, lijek koji je potisnuo iz upotrebe Edronax, Zoloft, Prozac, Aktivin H i ostale antidepresive. Nuspojave su: grčevi u trbušnim mišićima, suzenje očiju, ludački osmjeh i lako se navući na njega.

Psiholog · 20. Februar 2011.