Prijava

ја капирам да није све тако црно у црној рупи. Ту има и онај Метју мехонахи.

Zlatne strune, svirajte mi...

bas sam se dosta zamislio sad

treba bas bas dobra koncentracija da bi razmisljao ovako neke teme

Većina ljudi zna Njutnovu teoriju gravitacije, da je gravitacija privlačna sila između dva tela. E sad, Ajnštajn je definisao gravitaciju kao zakrivljenje vreme-prostora. Gravitacija deformiše tela (npr. posle dosta vremena u svemiru doći će do promena u ljudskoj građi), uključujući i svetlost (većina zvezda se ne nalazi tamo gde se vide na nebu), a i vreme (ne teče isto vreme na Zemlji i van njene atmosfere).
Ono što je ovde dokazano jeste da gravitacija može da se emituje kao talas, tj. emitovanje zakrivljenja vreme-prostora je moguće, i to je u suštini to.

E to mi je trebalo care hvala

Naravno,mislim,crna rupa i jeste proizvod samogravitacije,pominjem ove crne rupe previse,ali tako je,prostor je iskrivljen,vreme gotovo zamrznuto,i sve kao proizvod gravitacije

Gravitacija deformiše tela. uključujući i svetlost (većina zvezda se ne nalazi tamo gde se vide na nebu

Mislis jer je gravitacija drugih masivnih objekata je vremenom skretala svetlost sa svoje izvorne putanje odakle je poslata, pre xx hiljada godina, jel sam dobro razumeo?

Da li to onda menja onda nesto sto se tice merenja razdaljine izmedju Zemlje i te zvezde, ili cak da li menja crveni/plavi pomak kojim se gleda da li se neka zvezda ili galaksija udaljavaju od nas ili priblizavaju (doplerov efekat)?

Tačno tako, Skauzere. Prema Njutnu, sila gravitacije koja bi delovala na svetlost bi bila nula (jer je masa fotona 0), ali je eksperimentalno dokazano da utiče, a onda je Ajnštajn dao novo objašnjenje i od tad se otkriva da je u pravu iznova i iznova.

Elem, da, menja. To je jedan od razloga što imamo svemirske teleskope. E sad, svi ovi rezultati za spoljni svemir su grube procene. Još uvek se naučnici peglaju oko toga da li se svemir širi/smanjuje. E sad, kao što vidiš, elektromagnetno zračenje je podložno zakrivljenju vreme-prostora, stoga se prave nove vrste teleskopa o kojima slabo šta znam koje bi trebalo da daju bolje rezultate.

Care, majke ti, kako ovo menja viđenje crvenog ili plavog pomaka? Mislim da si se malo zaleteo.

Mmmmmislim da u svom postu nisam ništa govorio o pomaku.

Pitanje:

Da li to onda menja onda nesto sto se tice merenja razdaljine izmedju Zemlje i te zvezde, ili cak da li menja crveni/plavi pomak kojim se gleda da li se neka zvezda ili galaksija udaljavaju od nas ili priblizavaju (doplerov efekat)?

Tvoj odgovor:

Elem, da, menja. To je jedan od razloga što imamo svemirske teleskope. E sad, svi ovi rezultati za spoljni svemir su grube procene. Još uvek se naučnici peglaju oko toga da li se svemir širi/smanjuje.

Inače, koliko znam, naučnici se ne spore da li se svemir širi/smanjuje već da li je širenje nezaustavljivo ili će prestati da bi prešlo u sažimanje (otvoreni ili zatvoreni svemir).

Jao preskočio sam da odgovorim o pomaku Skauzeru jebiga

Advokado, postoji teorija da se svemir ne širi, već da se mase u svemiru uvećavaju, Kristof Veterih to tvrdi, na primer

Znam za ovu teoriju, ali je, čini mi se, ona prilično ekstremna i usamljena. Načelno, posmatranja teenutno nedvosmisleno ukazuju na širenje, samo je nepoznanica da li materije ima dovoljno da svojim gravitacionim uticajem to širenje zaustavi.
Uzgred, mora da je za nekoga ko stvarno poznaje materiju urnebesno da čita razgovor istoričara i pravnika o kosmologiji :)

Jebiga, ne moš dokazati da ni njegova teorija nije u pravu
Hahahah jedva čekam da navrati neki pravi prirodnjak da kaže "aj ne serite brt"